Amb el canvi horari, la claror del capvespre va tornar a acompanyar els centenars de ciutadans que cada dilluns ens congreguem a la Plaça de la Vila per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats, en l’acte que hi organitza el col·lectiu @GraciaLlibertat.

Vam començar puntualment a les vuit, amb cinc minuts de silenci, seguits pel “Cant dels Ocells”, a càrrec de músics i públic.

Tot seguit, l’Oriol Francolí, en nom dels organitzadors, va fer la introducció de l’acte amb una breu referència al «Judici farsa» i amb l’enumeració dels tres convidats, la Lloll Bertran, en Toni Albà i la Pepa Arenós.

La primera convidada, l’actriu i cantant Lloll Bertran, va començar el seu parlament fent esment de la «duríssima situació actual, que no té nom» i de les persones que continuen al peu del canó, per a les quals l’humor podria ser un bon antídot contra el cansament. Ho va reblar amb la cita llolliana «Qui riu, viu» i amb un aforisme del seu company Celdoni Fonoll «La ironia ens salvarà».

Seguidament va fer la presentació del convidat principal, en Toni Albà, «un mestre de la ironia i de l’humor, un gran amic» amb la declamació d’uns versets fets per ella i en C. Fonoll que començaven amb aquesta estrofa :

«El primer dia d’abril
a la plaça de la Vila
un senyor que val per mil
mesclarà lluita i barrila»

i acabaven amb aquesta altra:

«Donem pas a sa excel·lència
el gran rei republicà
líder de la independència
sa majestat Toni Albà»

El segon i principal convidat, l’actor i humorista Toni Albà, va iniciar la seva actuació fent referència a la doble funció dels còmics i bufons, per una banda fer riure i entretenir l’esperit i per l’altra fer emprenyar la gent.

Tot seguit ens va fer passar una estona ben divertida amb un seguit de cançons i imitacions:

 • La cançó alemanya «Bi-Ba-Butzemann» amb la lletra «Viva, viva, Puigdemont»
 • La cançó «Remena nena» imitant la interpretació que en feia la cantant Guillermina Motta, però amb la lletra dedicada al jutge Llarena.
 • Un discurs reial molt especial d’inauguració d’un acte.
 • Un parlament de l’exbatlle de Barcelona Xavier Trias, molt carregat de mots amb erres.
 • Un discurs del polític nord-coreà Kim Jong-un, amb accent «aznariano»
 • Un acudit sobre els «mutantes» exvotants del PP i actualment «mutontos» de Vox.
 • Unes citacions cèlebres del «filòsof» i polític Mariano Rajoy.
 • Una imitació del polifacètic Eduard Punset com a divulgador científic, farcit de sentències d’allò més enginyoses i brillants.
 • Una «salutació papal» en italià macarrònic i amb la participació dels assistents.

Va acabar amb un to més seriós per demanar-nos de continuar ferms i pacífics perquè no ens prenguin ni el somni, ni el riure ni les llibertats.

El públic va coronar la seva intervenció amb crits de «Llibertat».

A continuació es va interpretar la cançó « No ens mourem d’aquí».

La darrera convidada a intervenir fou l’actriu Pepa Arenós, que després de demanar que hi hagués més groc en les properes  convocatòries, va recitar amb sentiment i convicció el poema «Aquesta remor que se sent » del poeta osonenc Miquel Martí i Pol. Ací en trobareu la lletra, molt escaient com a rèplica a les decisions de les Juntes Electorals.

Finalment, en Pere Folguera, en nom de l’organització, va fer el parlament de comiat, de primer comentatnt tres notícies d’actualitat.

La primera, sobre la revocació per part de l’Audiència de Barcelona de la sentència condemnatòria a en José Téllez, regidor de Badalona.

La segona, sobre les concentracions, arreu del país i a Barcelona davant la Conselleria d’Interior, en protesta per la detenció de sis manifestants antifeixistes i l’empresonament d’una altra. Consulteu a Twitter @SmAntifeixistes.

La tercera sobre el judici contra sis joves de Madrid que l’1 d’octubre del 2017 es van manifestar en favor del dret a decidir. Els demanen 5 anys de presó i una fiança de 17.000€. Consulteu a Twitter @DeDetenidos la manera d’ajudar-los econòmicament.

Tot seguit va enumerar els diferents actes previstos per als dies següents:

 • 3 d’abril, dimecres, a les 19:30 a «La Sedeta» acte de suport als membres de la Sindicatura Electoral de l’1Oct.
 • 4 d’abril, dijous, a les 19:30, acte de suport als presos, exiliats i represaliats del Barri del Farró, a la plaça Molina. Es fa cada dijous.
 • 6 d’abril, dissabte, a les 13:00 a la plaça de les Obreres de Gràcia organitzat per Òmnium Cultural «Botifarrada suprema»
 • 6 d’abril, dissabte, tot el dia, a Esplugues, actes de suport a l’Adri.
 • 10 d’abril, dimecres, a les 19:30 davant el CAP Maria Bernals a Viladecans, manifestació en suport de la Tamara i l’Adri.

I abans d’acabar va llegir un trosset del paràgraf final de l’article que en David Fernàndez havia publicat a «La Directa» el mateix dia 1 d’abril.

Cap a tres quarts de nou, amb els llums de la plaça encesos, vam cloure l’acte amb la interpretació d’«Els Segadors», i amb crits d’ «Independència».

Enric Espelt

Fotos: Josep Casas

Vídeo: Lola Capdevila