Després de les recomanacions de seguretat del presentador de l’acte, la concentració setmanal a favor de la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió, que convoca setmanalment el col·lectiu GràciaLlibertat, va començar amb la interpretació del «Cant dels Ocells» per part dels músics i assistents.

A continuació en Pere Folguera, en nom dels organitzadors, va fer la presentació de l’acte, amb comentaris sorneguers sobre diversos aniversaris que s’escauen aquests dies i l’actualitat política.

Ens va recordar la vaga de tramvies de Barcelona del març del 1951, l’execució a garrot vil de Salvador Puig Antich el 2 de març del 1974, les convocatòries de suport a la Ciutat de la Justícia en favor dels Síndics de l’1Oct i d’altres encausats, la ferida a l’ull d’una manifestant a la Via Augusta per una bala de foam, els recursos de la Fiscalia al Tribunal Suprem contra el 3r grau de les preses polítiques i la querella per desobediència al Tribunal Constitucional contra la Mesa de Parlament i finalment, va tenir un record per en Pepe Rubianes, de qui s’esqueia el dotzè aniversari de la mort.

Després, va prendre la paraula una representant de Sanitaris per la República @SanitarisxRep que en primer lloc va agrair la tasca de les teixidores i cosidores de Gràcia que a l’inici de la pandèmia van proporcionar-los mascaretes i bates.

Va continuar amb la narració, colpidora i emotiva, de la seva intervenció per assistir la noia de 19 anys que el passat 16 de febrer va perdre un ull a la Via Augusta a causa de l’impacte d’una bala de foam.

Va prosseguir la seva intervenció amb l’explicació de la tasca que porten a terme i el personal que forma part del grup, metges, infermers, TCAIs (cures auxiliars d’infermeria), socorristes, etc. tots ells voluntaris. Normalment actuen en grups de quatre tècnics – metge, infermer, TCAI i Comunicador- amb armilla groga i casc, a primera línia de les manifestacions que consideren de risc, davant i darrere de la línia policial, per atendre els ferits en primera instància. Fan les primeres cures, sense administrar medicaments i, si cal, acompanyen el ferit fins a l’ambulància del SEM.

Va acabar amb la frase «Ens sentim molt orgullosos de tenir cura del poble» i el crit de «Salut i República», acollit amb llargs aplaudiments.

Tot seguit músics i assistents vam entonar la cançó «Aquesta terra és la nostra terra» amb música de Woody Guthrie i versió catalana de Xesco Boix, adaptada per a l’acte de la plaça, que reproduïm més avall.

Seguidament en Pere Folguera va fer la presentació del segon convidat, el professor Jordi Matas, que ja havia vingut a la plaça l’octubre de l’any passat per exposar el cas dels Síndics de l’1 d’Octubre @sindics1octubre.

En Jordi Matas Dalmases, @JmatasD, catedràtic de Ciència Política de la UB i president de la Sindicatura Electoral per al Referèndum de l’1-Oct, va començar explicant l’ajornament del seu judici, que finalment s’ha traslladat als dies 3 i 4 de març.

Va fer una intervenció dirigida a explicar la tasca dels síndics electorals escollits pel Parlament de Catalunya per garantir l’objectivitat i la transparència del referèndum; va destacar el caire acadèmic de la seva tasca, com a juristes i politòlegs experts en processos electorals, així com la repressió immediata per part de la Fiscalia, en forma de denúncia penal per usurpació de funcions i desobediència amb penes d’uns tres anys de presó, inhabilitació i multes, i per part del Tribunal Constitucional, amb l’aplicació per primera vegada de la seva capacitat sancionadora amb la imposició inicial d’una multa de 12 mil euros diaris per síndic. Aquesta doble repressió va portar el govern, la majoria parlamentària i les entitats socials a demanar-los que renunciessin al seu nomenament i els síndics, a desgrat, van haver de plegar.

Els síndics van acceptar l’encàrrec del Parlament per responsabilitat social, democràtica i acadèmica. I quin era el «suposat» delicte? Exercir la responsabilitat i la dignitat pròpia dels acadèmics. D’aquí ve el gruix de suports exteriors que han rebut, entre els quals destaquen el de l’Associació Americana de Ciència Política, APSA, la més important del món, així com el suport de les Associacions de Ciència Política britàniques, canadenques, quebequeses i d’altres.

Va anunciar que el «Grup de suport als Síndics de l’1 d’octubre» havia convocat una concentració per dimecres, dia 3, a les 8:30 davant la Ciutat de la Justícia, dia en què finalment començarà el seu judici.

Per acabar va afirmar que faran una defensa acadèmica i política de la seva actuació i que, com a acadèmics responsables i dignes, tornarien a acceptar el nomenament, en cas que el Parlament els ho tornés a proposar, afirmació que fou acollida amb aplaudiments i crits de «No esteu sols».

Després en Pere Folguera va presentar el comitè de Gràcia per a la Vaga Feminista del 8 de març, @VF_gracia

Aquest col·lectiu feminista explica que per quart any consecutiu fan difusió de la vaga laboral, estudiantil, de consum i de cures convocada per al 8 de març, per reivindicar els drets de les dones, especialment en temps de covid.

Exposen els actes previs de preparació que han realitzat, com la ruta pels carrers de Gràcia, recitals de poesia i microteatre, taula rodona sobre el treball de les dones, i cicle de xerrades en línia sobre el dret a l’avortament i la violència obstètrica.

Informen de la confecció de Bústies per recollir experiències d’agressions masclistes, que es llegiran diumenge vinent a la plaça de la Vila. A més de la Bústia mòbil, present a la plaça, hi ha tres bústies més, ubicades a Lluïsos de Gràcia, la Barraqueta i el Mercat de l’Estrella.

Fan una crida a la participació a la Vaga Feminista i conviden les dones a assistir al CorreBarri que faran el dia 7 a les 10 del matí, a la plaça Lesseps.

Finalment, la Maria Catà va donar les gràcies a músics i participants i va anunciar l’agenda d’actes per als dies vinents:

  • Cada dia, Meridiana Resisteix, de 19:30 a 21:30
  • Cada dimecres, concentració a la plaça del Rei, a les 19:00
  • Cada dimecres, concentració a la plaça del Nen de la Rutlla, a les 20:00
  • 8 de març, Dia Internacional de les Dones, concentració al Psg. de Gràcia, a les 18:30, amb inscripció prèvia.
  • 7 de març, Passejades Reivindicatives per Barcelona, pel Dia Internacional de les Dones.
  • 3 de març, a les 8:30, concentració en suport als Síndics de l’1Oct, a la Ciutat de la Justícia.

La interpretació d’«Els Segadors» i els crits de «Visca Catalunya, Lliure» van posar el punt final a l’acte, quan passaven cinc minuts de tres quarts de nou del vespre.

Enric Espelt

Vídeo de l’acte sencer:

Vìdeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Fotos: Josep Casas