Com cada dilluns, prop de quatre-cents ciutadans ens vam tornar a congregar a la Plaça de la Vila per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats, convocats pel col·lectiu @GraciaLlibertat.

Vam començar puntualment a les vuit, amb cinc minuts de silenci, seguits per la interpretació del “Cant dels Ocells”, a càrrec dels músics i assistents.

A continuació, l’Oriol Francolí, en nom dels organitzadors, va fer la introducció a l’acte, amb diversos comentaris sobre punts d’actualitat. El primer, l’agressió homòfoba que dissabte dia 8 van patir un parell de gais al carrer de Bonavista. El segon, la denegació de la llibertat condicional a Dani Gallardo, el ciutadà madrileny detingut per participar en una manifestació de protesta contra la sentència del Procés; i el tercer, la petició de col·laborar amb la Caixa de Solidaritat per ajudar a cobrir la fiança que el «Tribunal de Cuentas» ha imposat als polítics de l’1 d’Octubre.

Va continuar amb la invitació als presents a participar com a convidats en actes futurs o a fer-hi aportació d’idees o de material, i va finalitzar el parlament amb la presentació dels diferents convidats a l’acte.

Tot seguit va prendre la paraula en Màrius Miró, advocat, filòsof i poeta, que ens va llegir una parell de poemes cívics, amb títols ben explícits: el primer, «Ho tornarem a fer», dedicat a Jordi Cuixart, i el segon, «Comiat», adreçat als seus amics espanyols.

Després en Pep Fornés  i la Pepa Arenós  van declamar el «Ban del Consell dels Bulls» redactat per preparar la pròxima celebració del Carnestoltes a Gràcia i farcit de connotacions de l’actualitat política. Us el reproduïm més avall.

A continuació va intervenir en Francesc Marimon, un gran especialista en acordió diatònic, que després d’una explicació sobre la rondalla de «La Santa Espina», ens va oferir la interpretació de la coneguda sardana amb el seu instrument.

Tot seguit la Ma. Antònia Arnau i la Marta Torruella van fer la presentació de l’«Assemblea de Pensionistes de Gràcia», entitat que forma part del col·lectiu «GràciaLlibertat» i de la Marea Pensionista de Barcelona i de Catalunya . Tal com indica el seu nom, les seves reivindicacions se centren sobretot en unes pensions dignes per a la gent gran. Cada dilluns fan una assemblea / concentració a la Plaça de la Universitat, a les 10 del matí. El seu objectiu més immediat és l’obertura d’un Centre de Dia i dues Residències de titularitat pública a Gràcia.

Després la Roser Ros, en nom dels organitzadors, donà les gràcies als convidats, músics i assistents, i ens recordà alguns actes habituals, com ara les concentracions diàries o setmanals en solidaritat amb els presos polítics, exiliats i represaliats, així com altres activitats per a les setmanes vinents:

  • Acte del Consell per la República a Perpinyà, el dia 29 de febrer. S’hi pot anar amb els autocars que organitza l’ANC de Gràcia.
  • Reunió de l’assemblea de dones del «Comitè 8 de març», el dia 12 al «Banc Expropiat» del carrer Quevedo.
  • Reunió del grup «Debat Constituent», el dia 19 a les 7 del vespre a «La Violeta».
  • Recollida d’aliments al «Rebost Solidari».
  • Concentració de rebuig a l’agressió homòfoba de dissabte passat, el dia 12 a les 18:30 als Jardinets.

La interpretació d’«Els Segadors» i els crits de «Visca Catalunya» havien de ser el punt final de l’acte, però la veu potent de David Fontanals es va tornar a fer present per dir el nom dels presos, exiliats i represaliats catalans i d’arreu, acompanyant-los amb el clam de «Llibertat», corejat pels assistents. Finalment, uns tímids crits d’«Independència» van ressonar per la plaça, quan passaven cinc minuts de dos quarts de nou.

Enric Espelt

Vídeos: Lola Capdevila

Vídeos: Lola Capdevila

Vídeos: Lola Capdevila