TROBADA DE DILLUNS 11 DE FEBRER DEL 2019 A LA PLAÇA DE LA VILA DE GRÀCIA

Amb una assistència molt per damunt de la mitjana de l’habitual, i que xifrem en uns 700 companyes i companys, convocada per la Plataforma GràciaLlibertat, ha tingut lloc l’acte de cada dilluns en memòria dels presos, exiliats i represaliats polítics. A la vigília de l’inici de la farsa judicial contra tots nosaltres, pel crim de voler ser el que ens sabem i sentim.
Hem començat amb l’habitual Cant dels Ocells, que ha anat seguit de la presentació de l’acte per part de la companya Anna Olomí.

Tot seguit nou companyes i companys han llegit texts dels nostres companys hostatges de l’estat espanyol.

En ressaltarem una frase de cadascun. La tria és personal i (sovint) ha estat difícil:

Carme Forcadell: “Ni la presó, ni l’exili, ni la repressió, podran aturar la nostra ferma voluntat d’exigir tot l‘aire per a respirar

Jordi Cuixart: “Saber que lluitem plegats, fa que tot valgui la pena

Josep Rull: “Perquè, la esperança, és més poderosa que la por

Oriol Junqueras: “Cap ben alt, ànima tranquil•la i lluita constant. Com hem fet sempre

Jordi Sànchez: “Els homes i les dones de Catalunya, tenim el dret a decidir lliurement, i sense límits, el futur que volem per al nostre país. Llum als ulls i força al braç!

Jordi Turull: “Ens mantenim ferms i forts. Gràcies, per ser-hi sempre!

Dolors Bassa: “Ells, marxen i jo em quedo”. Veritablement, el relat del “bis a bis” amb la família ha estat molt emotiu.

Raúl Romeva: “La nostra presó, ha de servir per a mostrar les febleses d’un projecte de democràcia fallit

Joaquim Forn: “El tracte als consellers, a la presidenta i als Jordis, són un exemple del que els passa als súbdits, quan no es comporten d’acord amb els desitjos dels que tenen el poder”.

Després, hem escoltat les diverses definicions de la paraula “Llibertat” al Diccionari General de la Llengua Catalana, del nostre il·lustre compatrici Fabra i les que en fan els nou companys presos. En destacaré la de que fou la nostra presidenta Carme Forcadell: “La Llibertat, és la força transformadora de la societat”, la d’en Jordi Cuixart: “La Llibertat, és saber que, passi el que passi, sempre ens quedarà una cançó”, la del nostre president Jordi Sánchez: “Ser, pensar i estimar són les expressions més profundes de la Llibertat” i la d’en Joaquim Forn: “Llibertat, és sentir-vos a l’altra banda dels murs de la presó i sentir que no estem sols”. Un altre cop, una tria subjectiva…

Ha seguit la companya Anna Font recordant als presents les activitats previstes per a aquesta setmana, condicionades pel calendari de l’inici del judici dels companys i companyes presos a Madrid.

Com ja és habitual, l’acte, s’ha tancat amb els cants de la versió de “No serem moguts” i dels Segadors.

Ens hem acomiadat, convençuts de que, per desgràcia, no haurem d’esperar al proper dilluns per a retrobar-nos. Ens esperen molts dies de mobilitzacions.

Joan Francesc Molina

Vídeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Fotos: Joan Bussé

DEFINICIÓ DE LLIBERTAT

Estat o condició del qui és lliure, del qui no està subjecte a un poder estrany, a una autoritat arbitrària, del qui no està constret per una obligació, deure, disciplina, condició onerosa, etc. Especialment, estat dels ciutadans, els drets i els privilegis dels quals, estan protegits per una comunitat civil organitzada. Llibertat civil dels ciutadans que participen de la vida pública, exercint un control sobre el llur govern.

Llibertat política dels ciutadans que són lliures en tot allò que la llei no prohibeix. Llibertat individual.

Pompeu Fabra

Diccionari General de la Llengua Catalana.

Així és com Pompeu Fabra defineix la paraula “llibertat” en el seu Diccionari General de la Llengua Catalana. Però hi ha moltes més definicions, potser no tan acadèmiques, però sí més sentides, emocionades i emocionants, tal com va quedar ben palès el dilluns a la plaça de la Vila.

Carme Forcadell

Carme Forcadell

Presidenta del Parlament de Catalunya

“La llibertat és un bocí de mar, un retall de cel. Veure com cau la tarda, contemplar les estrelles; un somriure, una carícia. Estimar. Triar amb qui vols estar, amb qui vols compartir els teus dies; la vida.

Llibertat és allò que ens humanitza, és voluntat. La llibertat que compartim amb els altres ens socialitza, ens fa avançar, és la força transformadora de la societat.”

Jordi Cuixart

Jordi Cuixart

President d'Òmnium Cultural

“Què és la llibertat? Una manta i un petó. La llibertat és aprendre a arriscar-se i a vèncer la por.

La llibertat és decidir ser feliç davant de qualsevol situació. La llibertat és saber que, passi el que passi, sempre ens quedarà una cançó.”

Josep Rull

Josep Rull

Conseller de la Generalitat

“Hi ha la llibertat externa; poder moure’s, opinar públicament, votar els teus representants i exigir-los; que et poden arrabassar o condicionar fortament. Hi ha la llibertat interna; pensar, ser digne d’un mateix, aspirar a tenir esperança. Aquesta és insubornable, si t’ho proposes. Cal lluitar infatigablement per primera, des de la solidesa de la segona.”

Oriol Junqueras

Oriol Junqueras

Vicepresident de la Generalitat

“La llibertat és poder pensar, parlar, abraçar i estimar sense que ningú construeixi murs al teu voltant. Murs contra les idees, les paraules, les abraçades i l’amor. La llibertat, doncs, és abraçar la teva dona, jugar amb els teus fills i treballar honradament pel teu país i pel Món sencer.

Jordi Sánchez

Jordi Sánchez

Expresident de l'Assemblea Nacional Catalana

“La llibertat no exigeix, per ser viscuda, palaus ni grans avingudes. No hi ha presó, carceller, forrellat, ni jutge que pugui privar-nos de ser com som, de pensar com pensem, ni d’estimar la gent que estimem. Ser, pensar i estimar, són les expressions més profundes de la llibertat.

Jordi Rull

Jordi Rull

Conseller de la Generalitat

“La llibertat és poder decidir què fas, què penses, què dius, on vas, a qui estimes. La llibertat física es pot prohibir i empresonar; la de la ment i l’ànima, mai. Com avui, que el meu cos és a la presó, però el meu cor i el meu compromís és ara i aquí amb vosaltres i per vosaltres.

Dolors Bassa

Dolors Bassa

Consellera de la Generalitat

“La llibertat per mi seria veure la sortida del sol, com intento fer cada dia, a les set del matí, darrera de les alberes de l’Alt Empordà, sense tenir els sis barrots de ferro de la finestra a primera línia. Escoltar, veure i palpar els sorolls i crits de reivindicació de llibertats col·legiades, amb les persones que, cada dimarts al vespre, vénen aquí, davant de la presó, i compartir amb totes el sopar a la fresca.

Raul Romeva

Raul Romeva

Conseller de la Generalitat

“La llibertat és mirada llarga, cap alt, verb serè, mà estesa, fermesa i serenor.

Joaquim Forn

Joaquim Forn

Conseller de la Generalitat

“Llibertat és sentir-vos a l’altra banda dels murs de la presó i saber que no estem sols.