“NO PARAREM FINS A TENIR-LOS A CASA”

Dilluns, 14 de gener de 2019. Concentració a favor del presos i exiliats a la plaça de la Vila

Com cada dilluns, des del mateix dilluns 16 d’octubre de 2017, el dia 14 centenars de veïns de Gràcia van homenatjat els presos i exiliats polítics a la plaça de la Vila en un vibrant acte desenvolupat en tres fases: lectura de poemes, lectura d’una carta de Josep Rull i un recordatori de mobilitzacions.

“Gràcies a tots per ser aquí, no pararem fins a tenir-los a casa; no pararem fins aconseguir la llibertat que ens mereixem”, així va concloure la seva intervenció l’actor Manel Barceló, qui va llegir tres poemes, el primer del qual –‘Romanço del 2 i 3 d’octubre’, del llibre ‘La terra sagna’, de Ramon Solsona– ironitza sobre la “marca España” entre l’humor i el sarcasme; segon, ‘El dia en que no va venir a Barcelona Cartarescu’, els versos en que Dolors Miquel denuncia la negativa del poeta i intel·lectual ‘progresista’ romanès Mircea Cartarescu a viatjar a Barcelona al·legant que ho desaconsellava “l’ambient polític del nacionalisme”, i finalment, ´La nana de la cebolla’, escrita a la presó per Miguel Hernández, que el mateix Barceló va llegir en una visita al presos de Lledoners com a deferència als espanyols que lluiten per la democràcia i que entenen i recolzen les llibertats que demanen els catalans.

Ens en sortirem perquè l’esperança és més poderosa que la por. Aquest és el missatge que Josep Rull va enviar com a resposta a una carta a Maria del Carme Grifoll, veïna de Gràcia, i que ella va llegir. Entre d’altres coses, l’ex conseller –el mateix dilluns portava just 329 dies empresonat– agraïa les mostres de suport i estima que rep per correu. “Gràcies, deia, per haver-me acaronat l’ànima en aquests moments tan durs. Ens en sortirem. Per una Catalunya lliure!” El revers de la carta incloïa els versos finals (‘Res s’acaba i tot comença…’) del poema de Josep V. Fox ‘Ho sap tothom, i és profecia’.

Un dels responsables de coordinar la concentració –Plataforma GràciaLlibertat– va animar a acompanyar a Roger Español, físicament la víctima més greu de les càrregues policials de l’1-O, a la Ciutat de la Justícia. “El dilluns dia 21 tots serem Roger Español”, el proper objectiu de l’esperpent de la justícia espanyola. També es va convidar a estar preparats per participar en les mobilitzacions populars quan el trasllat dels presos a Madrid –algunes fonts situen per al dia 29 de gener– anunciï l’inici de la causa general contra l’independentisme.

Per cert, el dilluns 14 de gener nou patriotes portaven 2.489 dies a la presó, i set més 2.830 dies d’exili. Si fossin una sola persona, hauria estat 3.399 dies empresonada i 2.830 dies exiliada. És a dir, presos i exiliats es repartirien un abominable càstig total de més de 17 anys de durada.

Com des de fa uns mesos, els músics que acompanyen el ‘No ens mourem d’aquí’ i ‘Els segadors’ van acompasar la trobada, acomiadada per més de 500 crits de ‘Visca Catalunya lliure!’ i ‘Visca la terra!’.

Quim Coca

Retransmissió íntegre de l’acte.

Vídeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas