L’acte s’inicia amb els cinc minuts de silenci habituals seguit de la interpretació del Cant dels Ocells. A continuació, intervenció de la Pepa Arenós que ens llegeix la introducció a l’acte. Ens explica que Gràcia, una vegada més, ha estat el districte de Barcelona amb un percentatge més alt de vot independentista, arribant gairebé al 70%. Menciona també la xifra preocupant de 2.500 vots de veïns i veïnes que han anat a parar a la llista de Vox. Tot i que hi ha persones que ho atribueixen a un transvasament de vots entre les diferents opcions unionistes, la Pepa ens recorda que aquesta opció “és feixisme, és racisme, xenofòbia, intolerància, buidor intelectual, misèria mental i humana. I al feixisme no se’l consent, no se’l tolera per marginal que sigui, al feixisme se’l combat; i aquí se’ns ha girat més feina”.

També ens recorda la notícia del dia: un cop més, el deep State, que ja ens té acostumats a aigualir-nos les celebracions de les victòries de l’independentisme, torna a carregar a través de la fiscalia presentant un recurs per a la retirada del tercer grau als presos polítics.

Per aquest dilluns hi havia prevista la intervenció del col·lectiu Juristes per la República, que s’encarrega de la defensa de diversos casos de víctimes de la repressió, entre el quals el de la Laura Solé, tarragonina de 25 anys detinguda per les protestes post-sentència, qui després de passar 35 dies empresonada a Mas d’Enric, va quedar en llibertat provisional. Ara el fiscal demana 5 anys i 11 mesos de presó. Donat que aquest col·lectiu és a Tarragona van enviar una gravació de la seva presidenta Teresa Rosell, qui no va poder venir per les restriccions de mobilitat causades per la pandèmia.

La intenció, per tant, era de reproduir per l’altaveu de la plaça la seva intervenció però aquesta vegada  la tècnica ens va jugar una mala passada i l’audio va resultar inaudible per problemes tècnics que no es van poder resoldre. Ens han fet arribar el document sencer per a publicar-lo juntament amb aquesta crònica.

A falta d’intervenció parlada, l’acte es va completar amb diverses intervencions musicals. L’Albert Olivé, acompanyant-se amb la guitarra ens va cantar la cançó “Damunt d’una Terra”, d’en Lluís Llach i els músics de la plaça van interpretar “Aquesta terra és la nostra terra”, un clàssic del folk americà amb lletra de Woody Guthrie, en versió catalana. Per cert, no me’n puc estar de dir-ho, Woody Guthrie tenia una enganxina a la seva guitarra que deia: “This machine kills fascists”.

Per finalitzar l’acte, la Maria Catà ens recordà la xerrada del passat divendres 12, “Les polítiques de la por “ a càrrec de Manuel Delgado, que es pot veure seguint aquest enllaç. També va mencionar la concntració organitzada per Unitat contra el feixisme i el racisme, l’UCFR de Gràcia, que sota el lema #StopVox s’ha efectuat aquest mateix dilluns, a les 19:00 hores, a la plaça de la Vila de Gràcia.

Finalment ha dedicat un record al raper Pablo Hasél qui s’ha tancat a la Universitat de Lleida esperant la seva detenció amb uns quants companys que li donen suport. “Des d’aquí enviem la nostra solidaritat i suport”, ha manifestat la Maria.

L’acte s’ha clos amb la interpretació d’Els Segadors, a càrrec dels assistents amb l’acompanyament dels músics de la plaça.

Josep M. Jené

 

Vídeo de l’acte sencer:

Vìdeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Fotos: Josep Casas