CRÒNICA SOLIDÀRIA A LA PLAÇA DE LA VILA

Vila de Gràcia, 15 de juny de 2020.

La Campana segueix afònica, i no és la covid-19. Aquesta també trigarà a curar-se.
Hem començat amb els cinc minuts preceptius de silenci, però avui i de silenci, no l’hem fet ni nosaltres. Hom té desig de llibertat. Massa confinaments, físics i mentals, sanitaris i polítics. Massa confinada, la societat i la democràcia.

Després de “El cant dels ocells”, el Cesc Rosell ha donat la benvinguda manllevant les paraules del Pau Donés: “gracias por estar aquí”. A continuació ens ha regalat amb un breu recull de les notícies més escandaloses dels darrers dies: s’ha confirmat que el Borbó ens roba, i no passa res; s’ha confirmat que Felipe Gonzalez va ser el senyor X dels GAL, màxim responsable de tortures i de l’assassinat de vint-i-set persones, i tampoc no passa res. I en canvi dos persones s’enfilen damunt d’un pàtrol i els cauen nou anys a la presó; uns polítics convoquen un referèndum i els condemnen a cent anys de presó. D’això se’n diu justícia espanyola en el més estricte sentit de la institució!

Seguidament el Josep Manuel Alejandre i la Lali Ollè ens han parlat del Rebost solidari de Gràcia. Ens han explicat que, com a efecte de la crisis provocada per la pandèmia, en l’actualitat estan atenent a gairebé dues mil persones. Ens expliquen que, els dos-cents cinquanta voluntaris, han aconseguit absorbir les demandes derivades d’algunes parròquies de Gràcia i dels serveis socials de l’Ajuntament, i que dia a dia continuen creixent les sol·licituds d’aliments. Orgullosos, ens comuniquen que no han tancat ni en el més cru del confinament. Ens comuniquen les necessitats actuals del rebost: voluntaris pels matins, per fer de camàlics al mercat de Lesseps, on tenen un magatzem; ens demanen una furgoneta a bon preu; i lògicament més donacions, de diners, d’aliments i de productes d’higiene i neteja. També ens expliquen els seus plans de futur: crear un mercat solidari.

Per acabar l’Albert Vilalta ens han recitat el poema “La ciutat llunyana”, de Marius Torres, i la Pepa Arenós ens ha llegit un comunicat de defensa de Can Vallmitjana.

L’himne de “Els segadors” i els crits de independència han tancat d’acte.

Xavier Andreu

Fotos: Josep Casas

Vídeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas