Amb una assistència per damunt de la mitjana de les darreres convocatòries i amb la plaça ja fosca, la delegació a Gràcia d’Omnium Cultural, el CDR de Gràcia i l’AT de Gràcia de l’ANC, han organitzat l’acte de cada dilluns en memòria dels presos, exiliats i represaliats polítics, el dia abans del primer aniversari de l’injust empresonament dels companys Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.

Hem començat amb l’habitual Cant dels Ocells, que ha anat seguit de la presentació per part de la companya Anna Crosas, que ha parlat de la carta que va enviar al maig a en Jordi Sánchez la Montserrat Úbeda, llibretera gracienca. L’ha llegit la companya Alba Sabaté, mestra i escriptora.

Després, la companya Anna ha presentat els convidats del vespre: la colla sardanista “Violetes del Bosc” i la “Cobla per la Independència”, que ens han ofert les sardanes “Somni”, “Català a l’atac” i “La Santa Espina”. Les dues primeres, les han ballat els components de la colla sardanista convidada. Per a la darrera, ens hem enllaçat formant rotllanes concèntriques que han abastat la meitat inferior de la plaça. Els nostres veïns i companys habituals els dilluns, pares de l’enyorat company Jordi Sánchez, es van comptar entre els primers impulsors de la colla convidada.

La Lola Capdevila, que normalment fa molt importants tasques d’organització, ha clos l’acte amb un breu parlament, on ha dit que “avui, la sardana, és un clam de llibertat”, ha recordat el 78 aniversari de l’afusellament del President Lluis Companys, ha tingut paraules de retret pel comportament poc unitari al parlament dels anomenats “partits independentistes”, ha recordat l’any de la injusta presó dels Jordis i ha convidat als assistents a la manifestació de l’endemà. Ha acabat dient “No ens aturarem. Un any de vergonya, un any de dignitat. Pels Jordis!”

L’acte, s’ha tancat amb els cants de la versió de “No serem moguts” i dels Segadors, amb música en directe de la cobla convidada i crits demanant la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

Ens hem acomiadat amb la cita per dimarts 16, en que recordarem que farà un any de l’empresonament dels companys Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.

Joan Molina

Podeu seguir l’acte sencer en aquest vídeo