L’acte, s’inicia amb la interpretació per part dels Músics de la Plaça, del Cant dels Ocells.

Es comença demanant als assistents que extremin les mesures de prevenció contra el covid en vista de la negativa evolució de la pandèmia a casa nostra. Hi ha una nombrosa assistència que, respectant la distància social, omple la plaça.

La companya Maria Catà, de la Sectorial de Dones de l’ANC, fa la presentació, recordant l’absència de resposta per part del Districte de Gràcia de la carta que se’ls va adreçar demanant la retirada de la sanció a uns companys de Gràcia i Llibertat pel “delicte” d’escriure un fragment de la Declaració d’Independència de fa tres anys, a la plaça del Poble Romaní. Seguirem esperant. Explica que s’ha obert una caixa de resistència, simbolitzada per una urna, per ajudar a pagar aquesta multa i d’altres que en puguin venir.

Després, parla la Pilar Rebarque, advocada, sobre la situació processal dels membres de la Sindicatura del Referèndum de l’1 d’Octubre i la de les dones represaliades. La explicació, és escoltada amb atenció pels assistents i aplaudida a la seva fi.

Tot seguit, el moviment solidari amb el Poble Saharahui i una associació d’amistat amb Bolívia ens exposen les seves respectives problemàtiques, essent escoltats amb atenció pel públic assistent.

Els companys del Casal Tres Lliris, ens exposen la seva problemàtica i l’intent de l’actual consistori barceloní de controlar les seves activitats, malgrat la voluntat contaria dels membres del col·lectiu. Es demana la implicació dels moviments que, a Gràcia, lluiten per la llibertat. La iniciativa és acollida amb entusiasme pels assistents.

L’acte, finalitza amb el Cant dels Segadors.

Joan Molina

 

Vídeo de l’acte sencer:

Vìdeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Foto: Josep Casas

MANIFEST DE SECTORIALS I ASSEMBLEES EXTERIORS DE L’ANC I D’ALTRES ENTITATS

Exigim la llibertat immediata de totes les preses i els presos i el retorn de tots els exiliats i les exiliades polítiques.
Prou repressió!

Diverses organitzacions internacionals, entre les quals el Consell d’Europa i Amnistia Internacional, han demanat la llibertats de les preses i presos polítics catalans.

En relació amb el procés de repressió iniciat amb el processament del govern i la mesa del Parlament, el Grup de Treball de Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, el 25 d’abril de 2019, va dictaminar:

«Que les detencions dels independentistes suposaven una vulneració dels drets de llibertat de pensament i de llibertat d’expressió contemplats als articles del 10 al 21 de la Declaració Universal dels Drets Humans i els articles 19, 21, 22 i 25 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides».

A banda d’aquestes consideracions, el mateix grup va constatar que el dret a la llibertat d’expressió inclou el dret a difondre informacions i idees de tota mena a través de qualsevol mitjà, i que integra la possibilitat de manifestar la forma en què els pobles puguin determinar lliurement el seu sistema polític, constitució o govern; igualment, va remarcar que tots aquests drets són indispensables pel ple desenvolupament de les persones i que constitueixen la pedra angular de les societats lliures i democràtiques; també va considerar que les preses i els presos polítics van ser sotmesos a un judici injust i sense garanties, i que la seva detenció va ser arbitrària, ja que va tenir com a finalitat la repressió de membres de grups polítics per silenciar les seves reivindicacions en favor de l’autodeterminació, i, finalment, va concloure que les detencions van ser el resultat d’accions concertades de la fiscalia, l’administració de justícia i el govern de l’estat contra membres del moviment independentista català.

Per tot l’exposat, el Grup de Treball de Detencions Arbitràries va resoldre que l’Estat espanyol havia de posar immediatament en llibertat les preses i els presos polítics, que els indemnitzés i reparés pels perjudicis que se’ls havia causat, que obrís una investigació exhaustiva i independent sobre les circumstàncies de la privació de llibertat i que adoptés mesures contra els responsables de la privació dels seus drets. També va fixar un termini de sis mesos per informar sobre el compliment de les mesures, cosa que l’Estat espanyol no ha fet.

Per contra, el que sí que ha fet l’Estat, a través de la fiscalia i de la judicatura, ha estat continuar amb la repressió que ha suposat i suposarà el processament de CDR i de milers de persones, d’entre d’altres els membres de la Sindicatura Electoral de l’1O , i mantenir a la presó, a banda de les condemnades pel judici del Tribunal Suprem, persones que es van solidaritzar amb Catalunya a Madrid, entre els quals hi ha Dani Gallardo, en presó preventiva des del 16 d’octubre de 2019.

El Tribunal Suprem (TS), el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’Audiència Nacional (AN), el jutjat d’instrucció núm. 13 de Barcelona i tants d’altres jutjats, juntament amb la fiscalia de l’Estat i la Guàrdia Civil, segueixen actuant com a justícia política d’excepció, vulnerant drets fonamentals i ignorant les mesures demanades per l’ONU.

La fiscalia i el TS s’han oposat sistemàticament a les mesures acordades pels organismes penitenciaris catalans, basant-se en què les preses i presos no han renunciat al seu ideari polític independentista, cosa que posa en evidència el caràcter de repressió política contrària als drets fonamentals bàsics.

És per tot això que, els i les sotasignats, denunciem la persecució política de l’independentisme i

Exigim:

  • Que es posi fi a la repressió judicial i econòmica amb l’arxivament de totes les causes.
  • Que es posi en llibertat els presos i les preses polítiques.
  • Que retornin els exiliats i les exiliades polítiques.
  • Que es garanteixi el lliure exercici de la llibertat de pensament i expressió, que inclou, segons l’ONU, el dret dels pobles a l’autodeterminació política, econòmica, social i cultural.
  • Que un òrgan internacional independent dugui a terme una investigació exhaustiva sobre la violació constant dels drets fonamentals produïts a Catalunya i es prenguin les mesures adients contra les persones responsables de la violació d’aquests drets.

Pel ple exercici dels drets civils i polítics, independència!

Per la llibertat de totes les persones preses i exiliades, independència

Si voleu signar el manifest cliqueu aquí