JUNTS CONTRA LA INJUSTÍCIA

Dilluns, 18 de febrer de 2019. Plaça de la Vila, Gràcia

“Enmig de tanta repressió, estem donant el millor de nosaltres mateixos. Gràcies per tanta dignitat!”

Així va esperonar Jordi Cuixart a José Antonio Téllez en una carta enviada dies després d’haver ingressat a la presó. Llavors Téllez estava a punt de declarar davant el fiscal acusat de “desobediència greu a l’autoritat” arrel d’una denúncia del PP de Badalona. Se li demanaven sis mesos de presó i inhabilitació especial per exercir un càrrec públic.

José Antonio Téllez, que actualment és tercer tinent d’alcaldia per Guanyem Badalona en Comú, va explicar la seva experiència personal en la trobada del dilluns 19 a la plaça de la Vila que, com cada dilluns, es ve celebrant des del 16 d’octubre de 2017 en que van ser empresonats Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Els fets. El dia 25 de setembre de 2017, poc abans de la mitjanit, una patrulla de la guàrdia urbana va identificar a cinc persones que penjaven cartells de cara a l’1-O amb missatges com Hola, República, Hola, Europa o Hola, nou país. El agents havien requisat 45 cartells i els van introduir dins del cotxe-patrulla. L’escena, que havia congregat a un nombrós grup de persones, va ser presenciada per Téllez i per Jordi Cuixart, llavors president d’Òmnium. Téllez va recriminar als policies que el que estaven fent vulnerava drets fonamentals de llibertat d’expressió i de propaganda política. Davant l’evidència de que la gent no marxava i de que els agents es negaven a retornar els cartells, el regidor els va treure del cotxe i els va lliurar als seus propietaris.

En defensa de la llibertat d’expressió

Durant la vista de la causa Téllez es va reafirmar en el criteri que, com a servidor públic, estava obligat a defensar drets constitucionals elementals com la llibertat d’expressió. D’una petició de sis mesos de presó i inhabilitació, Téllez ha estat condemnat a pagar 4.500 euros de multa. S’ha presentat un recurs perquè, com va dir, per defensar la llibertat d’expressió “no et poden obligar a pagar encara que només sigui 1 sol euro”.

José Antonio Téllez també ha tingut que afrontar una altra denúncia perquè el dia 12 d’octubre de 2016 va trencar públicament una ordre judicial que obligava a l’ajuntament a respectar la festivitat del dia, la Hispanidad. A les portes del consistori va definir la decisió judicial com “un cop d’estat contra la sobirania municipal”.

Tant l’actitud de Téllez com el text de la carta de Cuixart resumeixen un evident missatge que Téllez va traslladar a tots els presents: com que no ens rendirem mai, hem de ser forts davant les escomeses en forma de multes o sancions que s’han rebut, que s’estan rebent o que malauradament seguiran rebent totes i tots aquells que creuen en la llibertat, la independència i la república i que fan coses per aconseguir-les. “Hem de tenir en compte que això és una causa col•lectiva de tot un poble i és important estar organitzats davant la repressió”, va etzibar Téllez.

No serà un judici just

L’altre moment emocionant de la concentració el va protagonitzar la periodista Pepa Arenòs amb la lectura de l’article de Carmen Forcadell publicat a la pàgina 14 del diari ARA el diumenge 17 de febrer amb el titular No serà un judici just. La presidenta del Parlament sosté que, seguint la tònica de que es neguen la majoria de les peticions i qüestions prèvies, “la Fiscalia manté el mateix relat basat únicament i exclusivament en els atestats policials. Un relat que dibuixa una realitat paral•lela. Sempre he dit que si no vam tenir una instrucció justa res ens fa pensar que puguem tenir un judici just.”

L’ex presidenta de l’ANC es mostra corpresa per la dignitat i fortalesa que van demostrar Oriol Junqueras i Joaquim Forn en les seves declaracions davant el tribunal del Suprem. “Mentre el fiscal utilitza terminologia bèl•lica i parla de murallas humanas, l’Oriol li parla de democràcia, drets, llibertats, diàleg, pacte… Quin orgull, Oriol!”

Forcadell acaba el seu article assegurant que, malgrat tot, “no defallirem”. “Més d’hora que tard s’acabarà fent justícia. N’estem convençudes.”

Jordis i Llibertat amb lletra i música

El cantautor manresà Josep Hernández va posar música a l’acte amb la interpretació, acompanyat per la seva guitarra, de dues entranyables peces, una d’elles inspirada quan els Jordis portaven una setmana a la presó i que porta el nom de Jordis, sentiment. L’altra és Llibertat… “tots junts cridarem llibertat! per tots els nostres líders que estan empresonats”.

Un representant del col•lectiu GràciaLlibertat, organitzadora de la trobada, va tancar l’acte amb l’exposició de les mobilitzacions previstes per la jornada de la vaga general convocada pel proper dijous a tot el país. Esteu amatents de les xarxes socials.

Un dilluns més que tancava 70 setmanes seguides de tenacitat veïnal a favor dels presos polítics i contra d’una justícia espanyola que no es considera justa, de cridar que votar no és cap delicte i de denúncia d’un Estat demofòbic i repressor.

Quim Coca

Vídeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Fotos: Joan Bussé