La pandèmia ha fet que el moviment independentista i la reclamació de la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats hagi perdut visibilitat. No sembla que aquest tema hagi estat present en els pensaments d’una gran majoria, però sí que ha propiciat que determinats organismes hagin interpretat malament aquesta situació i aprofitant-se de les mesures restrictives que patim per la situació sanitària pensin que aquest ampli desig col·lectiu s’hagi afeblit i ho han aprofitat per incrementar les mesures repressives. Per això en Francesc Rosell, després de recordar els llargs tres anys de concentració en la plaça de la Vila, va demanar que «fer novament encara més visible la nostra causa» i per això va anunciar una nova campanya del llaç groc i aquella mateixa nit es va estrenar en el mercat de l’Abaceria deixant-lo ben enllaçat. Per potenciar aquesta campanya Pepa Arenós va llegir el poema de Quim Ponsa «Llaç groc» que comença dient «tan sols amb un llaç groc t’escupo a la cara».

Abans Arenós va explicar que «demà sabrem si hi hauran eleccions, el que sí sabem és que no tenim president i al Parlament no li deixen decidir res» i va afegir que qui hi pot fer ja va advertir que «no deixarien passar cap llaç groc ni penar en els balcons pancartes de solidaritat perquè no se sàpiga que estem amb ells».

Sobre la forçada ineficàcia del Parlament també si va esplaiar Rosell, tot denunciant que l’estat espanyol fa servir el sistema judicial per convertir el nostre parlament amb una institució «de fireta», començant amb el judici farsa fins a la dura condemna a la presidenta Carme Forcadell violant no pocs drets com van reconeixent diferents jutjats de països europeus i no poques organitzacions de drets humans. Va recordar que el Parlament «no va poder elegir el president de la Generalitat que democràticament volia i no pot debatre ni emetre resolucions que no agradin al deep state». Continuà: “la sobirania no te la donen com un títol universitari sinó que cal exercir-la. L’1 d’octubre va ser l’acte més important de sobirania popular que hem viscut» i va denunciar que «el Parlament ha renunciat de forma reiterada la seva sobirania i ja és hora que la recuperi».

Tot seguit el vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana David Fernández va presentar la campanya Sobirania fiscal. Desprès de recordar «que la independència està en suspens, però no està finiquitada», va explicar que des de l’ANC s’estan impulsant un seguit de campanyes que ens han de permetre «fer-nos més forts i anar ocupant espais de poder» i va esmentar com a exemple les de consum estratègic, les eleccions de la cambra de comerç i ara la de la sobirania fiscal. Pretenen que es paguin els impostos a l’Agència Tributària Catalana, que si bé aquesta ha de transferir els diners a Madrid, això permet recaptar tots els impostos i està preparats per quan puguem gestionar aquests recursos.

Finalment es va llegir una carta d’agraïment de Joaquim Forn, que fa tres setmanes va estar a la plaça.

L’acte va acabar amb el cant dels Segadors, encara que en meitat de la interpretació uns agents dels Mossos d’Esquadra van dirigir-se als organitzadors per demanar-los els permisos per celebrar l’acte.

Josep M. Orta

Vídeo de l’acte sencer:

Vìdeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Fotos: Josep Casas