JORDI BARBETA: “GUANYAREM LA LLIBERTAT!”

Una altra dilluns dedicat, segons el responsable de GràciaLlibertat, l’entitat organitzadora, a l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport dels represaliats. Com tots els dilluns, des del 16 d’octubre de 2017, “tornem a ser aquí, alçats i determinats”. El presentador va recordar l’èxit de la manifestació del dissabte a Madrid, que va desbordar el paseo del Prado en un acte històric de fermesa i civisme que va recordar a tot l’Estat i al món que l’autodeterminació no és delicte. També va al•ludir la decisió de la Junta Electoral Central de retirar llaços grocs dels edificis públics, en una referència directa al balcó de la seu del districte de Gràcia. Va animar als congregats a penjar llaços, estelades i domassos a tots els balcons del barri, i va clamar que “sempre ens trobaran units defensant drets i llibertats i contra el feixisme”.

Jordi Barbeta es va presentar donant les gràcies als homes i dones, en particular els graciencs, que havien sacrificat el cap de setmana “per fer sentir a Madrid la reivindicació de la nostra llibertat”. Va posar de manifest que participava en la trobada del dilluns com a periodista i com una persona arrelada personalment i familiar al barri. Les seves imatges d’infantessa es retrotreuen a jocs precisament a la plaça de la Vila, llavors plaça d’Orient, on es van conèixer els seus pares, que anaven a ballar a la Cooperativa la Lleialtat. Els seus avis també ja eren del barri.

“ÉS DIFÍCIL QUE ESMENIN LA PLANA AL REI”

D’entrada, Barbeta va deixar clar que els periodistes no tenen cap bola de vidre. Per això, confessà que s’inquieta quan li pregunten quan acabarà això del Procès. En aquests casos la resposta és contundent: “No sé com s’acabarà tot.” I el judici? “Tampoc ho sé.” Tal com van les coses, la rebel·lió no surt per enlloc, però tampoc sortia en la fase d’instrucció i la Fiscalia va formular l’acusació reconeixent que obeïa ordres directes del Rei. “Em costa d’imaginar que li esmenin la plana al monarca”, recalcà. No se sap com acabarà tot, insistí, però “de moment és cert que la brutalitat policial viscuda i la repressió és un signe de feblesa de règims que estan espantats, que tenen por i que tremolen només per veure llaços gros penjats”.

“LA LLUITA NO S’ACABARÀ MAI”

Barbeta sosté que això no s’acabarà mai. “I no s’acabarà mai perquè la lluita per la llibertat és i continuarà sent una constant en la lluita de la humanitat al llarg dels segles, una constant en la que Catalunya ha participat històricament com a poble.” En aquest punt recorda que, en el seu entorn geopolític, Catalunya sempre ha estat capdavantera en el combat per les llibertats i la democràcia. “Sense anar més lluny, els catalans van participar activament en la promoció de les dues repúbliques espanyoles.” Per altra banda, creu que l’hostilitat i l’opressió que els catalans han patit al llarg de la història per un Estat hostil han afectat el tarannà col·lectiu i les ànsies de llibertat que caracteritza als catalans des dels moviments socials de Pau i Treva de fa un miler d’anys.

Al fil d’aquest plantejament Barbeta va posar com exemple al seu avi, un profund antifeixista que, acabada la guerra civil, va ser jutjat i condemnat per “adhesión a la rebelión” en un consell de guerra precisament pels mateixos que es van rebel·lar militarment contra el govern legítim de la República. “No sé si us sona això”. Perquè justament ara, salvant les distàncies, va dir, els enemics de la llibertat estan acusant de rebel·lió precisament els que la defensen, als que més han lluitat per ella. Afegí que és una infàmia no només que un partit d’extrema dreta con Vox participi en el judici, sinó que estan testimoniant personatges que es van solidaritzar amb el cop d’estat del Tejero o que no fa gaire van homenatjar a la División Azul. És un sarcasme, recalcà, que precisament individus com aquests estiguin acusant a defensors de la llibertat com els Jordis i la resta de presos en nom d’una Constitució i una democràcia que mai no van voler i que, de fet, els hi fa nosa.

ELS ESTRALLS DE LA ‘LLEI MORDASSA’

Barbeta va denunciar que jutges, militars i funcionaris nostàlgics de la dictadura s’hagin apropiat de les institucions, “cosa que no només ens afecta als catalans, sinó que restringeixen drets i llibertats de tots els espanyols”. Va posar com exemple la llei mordassa aprovada pel partit Popular 2015. Des de llavors i fins a final del 2018 es van imposar unes 50.000 multes per faltes de respecte a agents de policia, una mitjana de 46 multes al dia. També s’ha sancionat a periodistes per retratar policies en una manifestació, o per coses com dirigir-se a un agent en català, per protestar contra un desnonament o per trigar en identificar-se. I les contradiccions: una repressió tan brutal com la patida pels joves d’Altsasu contrasta amb la impunitat que fins ara gaudeixen les bestioles de La manada. Coses com aquestes, va etzibar, “ens fan bullir la sang”.

Per tot això, “la llibertat mai no és regalada.” Perquè la lluita per les llibertats i els drets fonamentals no s’acaba mai i en alguns moments de la història com el que ens està tocant viure “la mobilització esdevé una obligació per a tots els demòcrates”.

“SOM AL COSTAT CORRECTE DE LA HISTÒRIA”

Barbeta confessa que quan l’assalten els moments de cansament i d’engegar-ho tot a rodar, Imma, la seva dona, li retorna la confiança i les ganes de seguir endavant recordant-li una frase: “Som al costat correcte de la història” (aquí va esclatar una llarg aplaudiment). En aquest sentit, els catalans que ara lluiten per les llibertats i el dret a decidir no són diferents d’aquells que van lluitar i lluiten contra les desigualtats i les discriminacions arreu del món, d’aquells que defensen el drets dels immigrants, dels jubilats, de les minories o del col·lectiu LGTBI, o d’aquells jovers i científics que lluiten contra els depredadors del planeta.

No, no ens podem permetre defallir perquè “si jo em canso, com se sentiran els que són a l’exili o a la presó?” Y va posar com exemple de resistència i esperit de lluita paradigmàtiques cartes de resposta de sis presos polítics: Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull i Raül Romeva, que va llegir una a una (vegeu peça anexa), acompanyades per aplaudiments

Per finalitzar, una pregunta clau: guanyarem? Per a Jordi Barbeta, que va confessar confiar en el progrés de la humanitat i en l’evidència de què, malgrat els alts i baixos la història és tossuda i sempre va endavant, la resposta és concloent: “Guanyarem! No sé quan ni com. No ens enganyem, no serà en 18 mesos… però guanyarem! Guanyarem la llibertat!”

La trobada va concloure amb un recordatori dels actes previstos per aquesta setmana (vegeu peça adjunta). Per descomptat, no van faltar El cant dels ocells, No ens mourem d’aquí i Els segadors i els crits I-inda-in-de-pèn-dèn-cia! i Lli-ber-tat presos polítics!

Quim Coca

FRAGMENTS DE CARTES DE PRESOS POLÍTICS REBUDES PER JORDI BARBETA L’ANY 2018

Són moments difícils personalment i familiarment parlant. Els suportarem com bonament ens sigui possible. Som corredors de fons i ens queda molt camí per córrer. De moment, segueixo fort.”

Soto del Real, març de 2018

Jordi Sànchez

Ex-president de l'ANC

“Com més gran es va fent la injustícia, més noto que s’enforteixen les meves conviccions, el meu compromís amb allò que m’ha portat a la presó.”

Soto del Real, maig de 2018

Jordi Turull

Conseller de la Generalitat

“La tenacitat és la força de l’esperança. En això, en ser tenaços, aquest fil roig que en diem catalanisme és imbatible.”

Estremera, juny de 2018

Josep Rull

Conseller de la Generalitat

“Em sento fort i valent, reconfortat d’entendre que som en una cursa de llarg recorregut… miro els ocells durant hores i m’enyoro, però estic feliç. Tot això té sentit. Lluitem per la llibertat i la democràcia…”

Soto del Real, maig de 2018

Jordi Cuixart

President d'Òmnium Cultural

“Hem d’actuar amb el cap ben alt (dignitat), la mirada llarga (estratègia), el verb serè (respecte), el cor obert (empatia) i la mà estesa (diàleg).”

Estremera, abril de 2018

Raül Romeva

Conseller de la Generalitat

“Avui és el setè dia de vaga de fam i em trobo amb força. Estic convençut i decidit a seguir la lluita per vies pacífiques. No perdo l’esperança de revertir aquesta injustícia.”

Lledoners, Nadal de 2018

Joaquim Forn

Conseller de la Generalitat

JORDI BARBETA

Jordi Barbeta, periodista amb un currículum que passa per sis diaris i col·laborador en nombroses emissores de ràdio i televisió, actualment és analista polític del diari digital El Nacional. Ha estat sotsdirector de l’Avui i El Observador, cap d’informació política a TV3 i recentment ha estat redactor en cap de La Vanguardia i corresponsal d’aquest diari a Washington. És convenient deixar constància del seu bagatge professional per una millor interpretació de les seves paraules davant de les més de 500 persones que a la plaça de la Vila compartien els valors de l’independentisme i en especial de la llibertat d’expressió. Barbeta és un dels cada vegada més pocs periodistes que no confonen els desitjos amb la realitat, d’aquells que no permeten que un titular cridaner transgredeixi la veritat. Els fets són els fets, i punt, encara que particularment no agradin. Barbeta també sap quina és la factura a pagar per no compartir el discurs dominant tant de la situació política general com la del mitjà on es treballa. Factura que alguns professionals han pagat amb una mena d’exili, malgrat que daurat. Resumint, un enfant terrible però ni tant infant ni tant terrible.

Vídeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

ACTIVITATS PREVISTES PER A LA SETMANA

 

Dimarts 19

Cicle de cinefòrum Drets i llibertats

Cinemes Girona (Girona, 1875)

19.30 hores

Pel·lícula: Neruda (Xile 2016; dir.,  Pablo Larraín)

Convidats: Mercè Alcocer, periodista, i Jordi Borràs, il·lustrador i fotògraf.

Moderador: Salvador Cardús.

Quarta sessió del cicle: dimarts, 26 de març.

___________________________________________________________

Dimecres 20

Tu votes, tu comptes

Campanya per a les eleccions a les cambres de comerç del dia 8 de maig

Orfeó Gracienc (Astúries, 83), 20 hores.

Convidats: Joan Canadell, candidat a les eleccions,

i Montserrat Soler, membre del Secretariat nacional de l’ANC.

___________________________________________________________

Dissabte 23

La nostra força, la nostra independència 

Acte de reconeixement i suport a les preses, exiliades i represaliades polítiques

El Born, 12 hores.

___________________________________________________________

Dissabte 23

Calçotada Popular

Plaça Raspall

14 hores.

Venda de tiquets (13/15 euros) a La Barraqueta (Tordera, 28).

___________________________________________________________

Dissabte 23

#Stop Vox Aturem l’extrema dreta

Manifestació, Passeig de Gràcia/Diagonal, 17 hores.

___________________________________________________________

Diumenge 24

No es Justizia. Pugem a Altsasu

Manifestació Altsasu (avinguda Pamplona), 12 hores.

Sortida autocars des de Barcelona a les 4 hores.

Preu bitllet: 40 euros.

Twitter.com/PugemP