El dia del judici del president de la Generalitat al TSJC, amb una mica més de fred i de foscor, uns centenars de ciutadans ens vam tornar a congregar a la Plaça de la Vila per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats, convocats pel col•lectiu @GraciaLlibertat.

Vam començar puntualment a les vuit, amb cinc minuts de silenci, seguits per la interpretació del “Cant dels Ocells”.

A continuació, en Cesc Rosell, en nom dels organitzadors, va fer la introducció a l’acte, amb un parlament en què va destacar les convocatòries de Tsunami Democràtic de la setmana passada, amb felicitació inclosa als assistents que hi van participar; va fer referència a l’informe de l’Advocat General del TJUE sobre Oriol Junqueras i a les resolucions dels tribunals belgues i escocesos sobre les darreres euroordres. També va celebrar l’alliberament de 4 detinguts durant el cap de setmana, però recordant que encara hi ha 29 persones tancades en presons i CIEs per les protestes de les darreres setmanes. Va esmentar el judici al MHP Quim Torra i les seves declaracions davant el TSJC en defensa dels drets i les llibertats, i l’anunci del judici als membres de la Sindicatura Electoral de l’1 d’octubre. Va expressar l’exigència i la seguretat que els partits independentistes catalans sabrien mantenir el compromís amb la Llibertat, l’Amnistia i el dret a l’Autodeterminació en els dies vinents, i va acabar recordant els 25 mesos d’empresonament dels Jordis.

Tot seguit l’actriu Mont Plans i l’actor Jaume Comas van llegir un fragment de l’espectacle “Tornarem”, extret de l’acte institucional de la diada de 2019, creat i dirigit per Lluís Danés. El podeu llegir al final d’aquest pàgina.

Després músics i públic entonàrem el cant «No ens mourem d’aquí».

A continuació va intervenir en Xavier Vila, d’una empresa de disseny gràfic de Gràcia, per explicar el significat de les falçs grogues repartides abans de començar l’acte, pensades com un ús del foam digne i alternatiu a les bales dels Mossos, i va llegir el «Manifest de la Falç Groga», que dona sentit a la seva iniciativa. En podeu trobar una versióal final d’aquest pàgina.

Tot seguit l’Oriol, en nom dels organitzadors, donà les gràcies a actors, gent de les falçs grogues, músics i assistents, recordà alguns actes habituals de cada setmana:

  • dimecres, concentració a la Plaça del Nen de la Rutlla, a les 20:00
  • dijous, concentració dels veïns del Farró, a la Plaça Molina, a les 19:30

I els talls diaris de trànsit a Avda. Meridiana / Fabra i Puig, a les 20:00 (Telegram: Meridiana Resisteix) i informà de la disponibilitat d’uns domassos de color groc, elaborats pels CDRs de Gràcia.

La interpretació d’«Els Segadors», amb molts dels assistents brandant la falç de foam groga, i crits d’«Independència», van cloure l’acte, quan encara no eren dos quarts de nou del vespre.

Enric Espelt