TROBADA DE DILLUNS 19 D’ABRIL A LA PLAÇA DE LA VILA DE GRÀCIA

Amb una assistència en línia amb l’habitual, i respectant les mesures de seguretat escaients a la situació actual, l’acte d’avui, té dos eixos fonamentals: la commemoració del 90 anys de la proclamació de la Segona República Catalana i Sant Jordi amb un especial homenatge als companys presos i desapareguts.

Després del minut de silenci i la interpretació del Cant dels Ocells, escoltem la gravació original de la proclamació de la República Catalana del 14 d’abril del 1931 per Francesc Macià. Les vibrants paraules del President Macià, apel·lant al compromís de la ciutadania, amb el conegut final de “catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya!”, desperten l’entusiasme dels assistents.

Mentre sonen les notes de La Marsellesa, sentim una introducció per part de l’historiador Eduard Barceló, sobre la proclamació de la República al 1931 i la lectura per part de la Pepa Arenós i en Pep Fornés, d’algunes de les mostres d’adhesió que va rebre en diversos moments el President Macià de molts ajuntaments i col·lectius.

Una felicitació a en Jordi Sànchez, en Jordi Cuixart i en Jordi Turull i el record emocionat a en Jordi Fàbregas obre la segona part de l’acte. Que s’inicia amb la obra de l’enyorat company “Au Jovent!” interpretada pels Músics de la Plaça i corejada pels assistents.

Segueix la presentació del llibre “Pinzellades de Llibertat”, amb dibuixos i poemes que homenatgen Catalunya i els companys presos i exiliats. Es troba a la venda a diverses llibreries del País i els beneficis ajudaran l’Associació de Familiars i Amics de Presos i Represaliats Polítics. Alguns dels autors, presents, ens llegeixen els seus poemes, acompanyats d’alguns músics. Per acabar, tres companyes ens llegeixen poemes de tres autores a les que la situació sanitària actual no ha permès estar a la Plaça.

A petició d’en Jordi Sánchez, que ens transmet el seu pare, els Músics de la Plaça i els assistents entonem la coneguda cançó “La gallineta” del company Lluis Llach.

Acabem, recordant els actes previstos al voltant de la Diada de Sant Jordi i l’homenatge que Sallent retrà dissabte 24 a en Jordi Fàbregas.

El Cant dels Segadors i el repartiment de llaços grocs, posen un bonic colofó a un acte alegre i festiu, com fa temps que no recordàvem.

Bona Diada de Sant Jordi a tots els companys!

Joan Molina

Vídeo de l’acte sencer:

Vìdeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Fotos: Josep Casas

Pinzellades de llibertat
Retrats i poemes en honor dels presos polítics i exiliats
Piquer, Pere

Sinopsis:

Pinzellades de Llibertat és un homenatge als represaliats per la repressió espanyola arran del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Un homenatge sentit que pren forma i força a través dels vint-i-sis retrats de l’artista Pere Piquer i dels poemes inèdits sobre el Procés d’independència català que els acompanyen, escrits per prop de quaranta poetes, entre els quals l’actual Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Enric Casasses, Narcís Comadira, Miquel de Palol, Vicenç Altaió, Helena Bonals o Valtonyc- Amb un pr.leg del conseller de Cultura Lluís Puig i un epíleg del Molt Honorable President Quim Torra, Pinzellades de Llibertat ha estat creat en honor de totes aquelles persones ¡moltes retratades en aquest mateix llibre¡ que han estat perseguides i han vist limitats els seus drets per haver actuat a favor de la democràcia, la llibertat d’expressió i els drets humans. Per aix., els beneficis nets de la venda d’aquest volum aniran destinats a l’Associació de Familiars i Amics dels Presos Polítics.