Aquest 19 d’agost, com cada dilluns a la plaça de la Vila, es va fer l’acte en favor dels presos i exiliats. El marc, diferent: la FESTA MAJOR, sí, amb majúscules, que és la Festa Major de la nostra Vila, amb encerts, amb errors, però amb molta participació i admirada per molta gent, de casa i forastera. Els protagonistes, els mateixos: els nostres presos i preses, els nostres exiliats i exiliades, els nostres encausats i també tots nosaltres, que dilluns rere dilluns estem aquí donant suport i que, per molt que passi, mai, mai no defallirem. Ahir, per cert, en Jordi Cuixart, gracienc d’adopció com diu ell mateix, ens va adreçar unes paraules des de Lledoners estant. I sabeu com va acabar? Doncs sí! Amb el conegut i repetit “Ho tornarem a fer”, que ha d’esdevenir el nostre crit de lluita.

Després de la lectura de la carta, el músic Adrià Martin ens va obsequiar amb dues versions de dues cançons ben conegudes per tots: Què volen aquesta gent?, de la Maria del Mar Bonet i l’Estaca d’en Llach. Bones versions que varen donar a l’acte el toc de festa que per qüestions de calendari tocava.

També ahir va començar la ronda de presentacions que es farà de totes les entitats que pertanyen a la Plataforma Gràcia-Llibertat. Va començar el torn els Castellers de la Vila de Gràcia, perquè l’escenari s’ho mereixia. Els Castellers de la Vila de Gràcia, que van néixer l’any 1996 i l’objectiu dels quals és fer castells i estimar-los, també són els encarregats de guarnir i organitzar els actes a la plaça de la Vila des de l’any 2001. És per aquest motiu que el Campanar, la barra, els balcons, llueixen el blau dels Castellers, el blau de la Vila. Enguany es titula “El procés”, perquè vol ser la mostra del procés de creació d’un guarnit típic de Festa Major.

Finalment, s’explica que en aquesta mateixa plaça, ara fa sis anys, es va produir un accident casteller. Aquest fet va fer que tota la colla s’unís per donar suport a la família del casteller i per poder superar el mal tràngol que suposà. La reacció a l’accident hauria de servir d’exemple de com hem de reaccionar davant dels reptes que tenim com a país: la implementació de la República Catalana, l’alliberament dels presos, el retorn dels exiliats i el suport a tots els encausats. Solament si reaccionem com si fóssim una colla, ajuntant-nos i ajudant-nos, sense important-nos a qui tenim al costat, encara que tinguem varis líders o varis caps, encara que hi hagi diferents punts de vista, amb una resposta única, forta i intel•ligent a aquest estat que ens oprimeix, solament si fem una gran i forta pinya podrem aconseguir els nostres objectius.

Visca la Festa Major de Gràcia i Visca la República Catalana.

Roser Latorre

Fotos: Josep Casas

Vídeo: Joan Bussé