CRÒNICA SOLIDÀRIA A LA PLAÇA DE LA VILA
Vila de Gràcia, 19 de novembre de 2018.

Esclavitzats en un país on cada vegada podem riure’ns menys de les coses, és paradoxal el bon grat, i en alguns moments fins i tot el bon humor, amb què encarem la realitat que ens ha tocat afrontar. I és que qualsevol mitjà no violent és bo per reclamar justícia i llibertat.

Avui, a la plaça de la vila, la Maria Clausó ens ha llegit dues cartes. La primera és la que ella va enviar al Jordi Cuixart després del seu pas per Lledoners, on van interpretar l’obra teatral Hipopotamus a tots als que hi eren tancats i van voler assistir-hi. En ella li deia unes paraules entranyables: “us estimem com a part important de la nostra vida”, i també, en fer patent la cruesa de la vida confinada, li confessava: “els presos ens doneu un bany de realitat”. I dissortadament és així mateix, tots ells s’han convertit en un pensament recurrent en tots nosaltres, un plany continu, una obsessió per escatir la manera de fer quelcom més per tots ells, perquè puguin recuperar la llibertat, i amb ells de retruc ens puguem alliberar tots nosaltres. A la vegada, li refeia la carta desbordant de tendresa que ella mateixa li havia escrit al petit del Jordi i la Txell, a l’Amat.

I en Jordi Cuixart li va respondre amb una humanitat i resiliència aclaparadores: “A Lledoners hi ha tones d’humanitat… la presó ens ha fet més bones persones…” I referint-se al seu fill li escrivia: “Lluitar per un món més just i lliure és l’acte d’amor més gran que podem fer pels nostres fills”.

Més enllà d’aquestes paraules tot comentari és balder.

A continuació un grup de vuit Pallasses per la República ens han ofert un tast del seu espectacle. Efectivament ens tenim ben guanyat l’apel·latiu de la “revolució dels somriures”, encara que avui, les rialles, tot i els esforços de les pallasses, les hem deixat per quan siguin alliberats els presos, puguin retornar els exiliats, i els represaliats siguin exculpats.

Per acabar i abans de cantar plegats els segadors, de nou hem reclamat a la seu del districte que tornin a penjar la pancarta exigint la llibertat de tots els nostres amics injustament reprimits.

Xavier Andreu

Fotografies: Xavier Erruz

Carta de Maria Clausó a Jordi Cuixart.

Carta de Jordi Cuixart a Maria Clausó.

Comunicat dels CDR de Gràcia demanant la reposició de la pancarta a favor de presos  exiliats.