L’acte, s’inicia amb la interpretació per part dels Músics de la Plaça, del Cant dels Ocells.

Es comença demanant als assistents que extremin les mesures de prevenció contra el covid en vista de la negativa evolució de la pandèmia a casa nostra.

La repressió, no s’atura i avui hem conegut la dura sentència d’inhabilitació dictada pels tribunals contra la Mesa del Parlament, pel “crim” de permetre el debat sobre la independència.

L’acte, segueix amb la lectura de la carta oberta de l’Albert Om a Manuel Marchena, sobre Companys i el judici del procés publicada a l’Ara de dissabte passat. A ella, es descriuen els paral·lelismes entre ambdues accions repressives. La carta, acaba recordant que els Jordis, avui fa tres anys que van entrar a la presó.

Estava prevista que la Elsa Artadi ens parlés d’en Jordi Sánchez. La seva indisposició, fa que ens acompanyi la periodista Pilar Calvo. Després d’evocar el seu origen i infància gracienques, la periodista ens ha parlat del que signifiquen tres anys de reclusió per a en Jordi Sánchez i en Jordi Cuixart, relacionant-ho amb la present situació sanitària que ens ha fet estar tancats a casa. La evocació emociona els assistents.

Presentat per la Pepa Arenós, en Juanjo Puigcorber llegeix el poema “Canto en la muerte y resurección de Lluis Companys” obra del Nobel Xilè, Efraím Neftalí (Pablo Neruda) que, després de glosar la figura del President màrtir, evoca García Lorca. La lectura, és seguida amb interès pel públic que omple la plaça.

La Mon Plans ens llegeix un poema compost pel company Eusebi Coll, dedicat al Poble Català republicà. És acollit amb entusiasme pels assistents.

La Maria Catà, ens recorda que la tarda de divendres vinent, a la plaça de la Universitat, hi ha un acte amb el títol “Cap dona a l’oblit” dedicat les membres de la sindicatura de l’Ú d’octubre. Recorda la presó del Dani Gallardo i a les noies del moviment “8.000 raons”, que van estar a la plaça fa uns mesos, i a qui la fiscalia demana 26.000 € de multa i 3 anys de presó per tallar la circulació dels trens a Sant Cugat. Acaba demanant el suport dels graciencs per a evitar el proper tancament dels cinemes Texas.

L’acte, finalitza amb el Cant dels Segadors.

Joan Molina

Vídeo de l’acte sencer:

Vìdeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Foto: Josep Casas