Vila de Gràcia, 20 de gener de 2020.

Aquest dilluns 20 de gener vam rebre una visita no gaire desitjada a la trobada que setmanal organitza la plataforma GràciaLlibertat a la plaça de la Vila de Gràcia per exigir la llibertat dels presos, el retorn del exiliats i la fi de la repressió al moviment independentista: la borrasca Glòria, tot i que, afortunadament, no va mostrar la seva pitjor cara.

Més de dos centenars de veïns i veïnes -menys de la meitat de l’assistència habitual a la plaça- van resistir la pluja persistent i un vent força empipador que amplificava la sensació de fred en un acte que es va iniciar els ja tradicionals cinc minuts de silenci, el Cant del Ocells per seguir amb la presentació de l’acte per part d’en Francesc Rosell que, com és habitual, fa un breu repàs d’allò que s’ha esdevingut la darrera setmana.

Entre les bones noves destaca el primer permís concedit a en Jordi Cuixart, l’èxit assolit pel col•lectiu Salvem l’Alzina donat que l’ajuntament ha decidit comprar les casetes d’Encarnació per fer-hi equipaments i es congratula de que el Consell Local per la República de Gràcia ha començat a caminar.

La llista de notícies dolentes, per desgràcia, és més llarga. La justícia espanyola –injustícia, l’ha anomenat ell- ha demanat el suplicatori pel president Puigdemont i el conseller Comín, s’ha iniciat un nou judici contra el procés, aquesta vegada contra la cúpula del mossos i de la conselleria d’interior i la Guàrdia Civil ha començat a prendre declaracions a dinou persones pel tall que es va fer entre la Jonquera i el Pertús el passat 11 de novembre en el marc de l’acció del Tsunami Democràtic.

Dintre d’aquesta ofensiva repressiva de l’estat i els seus aparells repressors també hi cal incloure les accions en contra de la campanya sobre el Consum Estratègic que porta a terme l’Assemblea Nacional Catalana.

A continuació ha cedit la paraula a l’advocat del col•lectiu Atenes, Lluís Mestres, qui ha contribuït amb una nova sessió d’aquesta mena de curs que estem fent tot el col•lectiu independentista sobre dret. Ens ha parlat de quatre conceptes que aquests darrers dies ens resulten familiars: immunitat, suplicatoris, graus penitenciaris i avals i fiances. Podeu seguir la seva intervenció pràcticament sencera al vídeo i al fitxer d’àudio que publiquem.

Posteriorment, l’actriu Maria Jesús Lleonard ens ha llegit un poema i un conte del llibre que el vicepresident Oriol Junqueras ha escrit des de la presó de Lledoners adreçat als seus fills.

Per finalitzar, la companya Maria Catà, ha agraït a les persones que han intervingut a l’acte, als músics de la plaça, a totes les persones que el fan possible i als assistents.

L’acte s’ha clos, com sempre, amb la interpretació de l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors.

Josep M. Jené

Vídeo: Lola Capdevila

Encara que ara sembli

que un oceà separa les nostres platges,

un dia em veureu tornar

sobre un pont d’històries i de contes

que us hauré explicat.

Aleshores, Lluc i Joana, una infinitat d’abraçades

consolarà la llarga absència

i les nostres ànimes, ara ja tan fortes,

no permetran

que cap petitesa els robi mai el somriure.

Textos: Oriol Junqueras