Abans que la campana ronqués de nou –i quan l’arreglaran, Déu meu?– tots els habituals ja s’han adonat d’una obvietat: avui hi ha moltíssima més gent! N’hi ha que els han comptat i diuen que mil cinc-cents; una barbaritat. I és que el judici s’apropa, i amb ell, la nostra irritació s’exacerba i aquesta porta a l’acció. No, per molt que se’ls emportin a Madrid, mai estaran sols.

El silenci de cada dia, més profund que mai, més llarg que mai. Tota la plaça s’hi ha afegit. És hivern i pocs són els que gosen perllongar el beure a les terrasses; però avui, més que mai, respectuosos, s’hi han afegit a la denúncia.

En primer lloc, el Cesc Rosell ha parlat en nom de la Plataforma Gràcia Llibertat, denunciant la repressió creixent d’una policia ja clarament política. A continuació, el fotoperiodista Carles Palacio, represaliat el passat divendres a Girona, detingut sense ordre judicial acusat de desordres públics el dia del primer aniversari de l’u d’octubre quan ell estava degudament identificat treballant, ha denunciat que la seva detenció és una greu agressió al dret universal a la informació. Tot seguit, la Pepa Arenós ha llegit el manifest dels Fotògrafs per la República, en què després de denunciar el qüestionament per part de l’estat del dret de manifestació, ha demanat la solidaritat dels assistents.

Després de cantar plegats “No ens mourem d’aquí”, s’han pogut sentir tres enregistraments de veu de tres diferents represaliats del passat setze de gener a Girona. El primer ha estat el de la Carla Costa, de l’organització política juvenil La Forja, qui ha explicat que, en resposta a la passada actuació policial, s’han tancat a la Universitat de Girona un conjunt de joves en demanda d’un per què de l’acció repressora de les institucions espanyoles. Tot seguit s’ha sentit la veu del Dani Cornellà, alcalde de Celrà, qui també ha criticat l’Estat en la seva voluntat repressora i ha exigit al Govern català que faci efectiva la República. Finalment s’ha sentit l’enregistrament de l’Ignasi Sabaté, alcalde de Verges, qui ha denunciat la seva situació com a víctima d’una persecució massiva, creixent, indiscriminada i injustificada; a la vegada que s’ha solidaritzat amb la resta dels mil dos-cents altres represaliats, afirmant que ells són la penyora de la nostra llibertat com a poble.

Després d’anunciar que avui mateix, a Martorell, hi ha hagut una altra detenció repressiva en la mateixa línia de les esmentades, s’ha informat que la radio anglesa BBC estava gravant un reportatge entre els assistents.

Per acabar s’ha demanat que els propers dies i setmanes s’estigui més atent que mai a les possible convocatòries de noves accions, com a resposta immediata a les actuacions repressives de l’Estat, en la seguretat que, a les portes del judici, aquestes s’incrementaran.

El cant de els Segadors i el clam unànime per la llibertat dels presos, exiliats i represaliats, com sempre, han conclòs l’acte; el d’avui, el més massiu des que els iniciàrem.

Xavier Andreu

Retransmissió íntegre de l’acte.

Vídeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Fotos: Albert Bergadà (company de la territorial de l’ANC de la Dreta de l’Eixample)