CRÒNICA SOLIDÀRIA A LA PLAÇA DE LA VILA

Vila de Gràcia, 24 de desembre de 2018.

A priori tot feia pensar que, pel dia que era i l’hora, hi seriem menys. Però no, la gent no falla, en som més que mai!

Avui, vint-i-quatre de desembre, ens és especialment feridor pensar en els presos, en els exiliats i en els represaliats, tant que fa basarda.

Sí, sí; alguns diran que des de fa més de quatre-cents dies és el mateix, la mateixa ignomínia, la mateixa extorsió. Que a la presó o lluny de casa tant se val quin dia vius; que tots els dies es compten igual, amb les xifres de la injustícia. Però en el cor de tots ells, dels que són lluny o tancats, n’estic segur, per a res és el mateix. Estar separat dels més estimats, dels fills, de la parella o dels pares, i en aquests dies de Nadal, sens dubte els és particularment cruel i lacerant.

La música sempre ha estat una bona manera d’acompanyar el dolor; per això, avui, a la plaça de la Vila, hem cantat, i mai fins avui tan ben acompanyats.

Després del toc de la campana, encara esquerdada, han presidit els cinc minuts de silenci el president de la Generalitat, en Quim Torra, acompanyat dels pares d’en Jordi Sánchez, el Pere i la Núria. Avui, el silenci ha estat més profund que mai. Estàvem especialment commoguts per la transcendència del dia i de la companyia; es palpava el patiment silent dels absents.

Tot seguit el president ens ha adreçat unes paraules. En nom del Govern ens ha agraït la nostra persistència en la denúncia. Ens ha explicat que aquests darrers dies ha visitat les preses i ens ha traslladat el seu missatge: “gaudiu vosaltres el Nadal per nosaltres”. Ha continuat amb una exhortació: “Reivindiquem-los, no els plorem. Perseverem, tossudament alçats i valents”. I ha conclòs amb un missatge nadalenc: “tots som germans en la llibertat”.

I aleshores ha arribat la música. Un grup de cantaires de diferents corals gracienques dirigides pel Quique Torndelacreu ens han acompanyat; (per por de deixar-me’n alguna prefereixo no esmentar-ne cap). Han interpretat: “El cant dels ocells”, en l’harmonització de Pau Casals i acompanyat pels músics de cada dilluns. “El rossinyol”, en l’harmonització d’Antoni Perez Moya. “El noi de la mare”, en l’harmonització d’Ernest Cervera.

En aquest moment, la Txell Bonet, parella d’en Jordi Cuixart, ens ha adreçat unes paraules. Ens ha dit que tots els presos tornaven a estar junts a Lledoners, i en nom d’en Jordi ens ha desitjat a tots un bon Nadal.

Tot seguit han cantat “Santa nit”, de Franz Grüber; al final ens hi hem afegit tots els assistents en repetir el cor la primera estrofa. Ha conclòs l’acte el cant conjunt de “Els segadors”, avui interpretat a veus en l’harmonització de Josep Viader, amb l’acompanyament musical dels nostres fidels instrumentistes.

Els crits finals de llibertat han estat els nostres millors desitjos de Nadal.

Intervenció del president Torra.