CRÒNICA SOLIDÀRIA A LA PLAÇA DE LA VILA
Vila de Gràcia, 24 de setembre de 2018, la Mercè.

Són les vuit, el rellotge de la plaça de la vila ronca desagradablement. El silenci entre les cinc-centes persones que avui ens hi congreguem s’hi imposa, només interromput per una criatura que envolta la torre en patinet, i uns turistes que, fent un beure en una terrassa, intrigats pregunten per allò que no entenen. Plovisqueja, la Mercè també plora pels presos i exiliats.

Avui ens han acompanyat els advocats del col·lectiu Atenes, Joaquim Jubert i Lluís Mestres. Ens han parlat de les querelles interposades contra els jutges del Tribunal Suprem i contra el Govern Espanyol, i el com estan fent via i forat en la seva malaltissa obsessió inquisidora. Ens transmeten la seva convicció que, al final, acabaran malparats judicialment; que provocarem la transició judicial que no es va voler fer a la mort del dictador. Tant de bo! I no només per nosaltres, sinó també pels nostres amics espanyols.

A continuació, ens ha acompanyat amb tres cançons el cantautor Guillem Roma. El que més ens ha sorprès a alguns, no ha estat la seva preciosa veu ni les seves dolces melodies, sinó una trompeta que tot sovint sonava i ningú veia, ben afinada i tímbricament impecable. Tot un plaer el sentir-lo.

Per acabar, després de convocar-nos pels actes de commemoració del primer aniversari de l’U d’octubre, la Sole ens ha llegit una piulada d’avui del Jordi Cuixart, des de Lledoners.

“Que quedi ben clar: no som aquí per sortir de la presó, sinó per seguir lluitant per la defensa de la democràcia, la llibertat d’expressió i el ple exercici dels drets civils i polítics de Catalunya”

Els crits reclamant llibertat s’han imposat abans de cantar plegats els Segadors.

Xavier Andreu

Vegeu el vídeo de l’acte sencer