Darrer dilluns d’agost a la plaça de la Vila i, tot i que lògicament es nota el període de vacances, ens hem reunit una mica més de 300 persones convocades per la plataforma GràciaLlibertat per reclamar i exigir, un dilluns més, la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió.

L’acte ha començat com sempre, amb el cinc minuts de silenci per continuar amb la també habitual interpretació d’un fragment del Cant del Ocells a càrrec dels músics de la plaça. En aquesta ocasió en format de quartet, dos guitarres, un ukelele i una flauta. I es que com dèiem, el mes d’agost passa factura, però pocs o molts els músics de la plaça mai no fallen. Bravo!.

La presentació de l’acte ha anat a càrrec de la Roser Latorre que ha presentat els convidats que han intervingut a continuació. En primer lloc s’ha adreçat als assistents l’Àngels Pujol, membre de la Sectorial de Dones de l’Assemblea Nacional Catalana. L’Àngels ens explica que a la sectorial que representa lluiten per aconseguir un objectiu doble: l’alliberament nacional del nostre poble i la lluita feminista, dos objectius de llibertat. Ens explica també que han participat en la creació d’una plataforma junt amb altres entitats i col•lectius, Dones per la República, des d’on han creat la campanya Cap dona en l’oblit l’abril de 2018, el primer acte de la qual es va fer justament a la plaça de la Vila de Gràcia. Regularment fan actes en favor de les dones preses i exiliades i les represaliades en general.

Dues setmanes enrere van anar a visitar la Carme Forcadell a la presó de Mas d’Enric a qui vam demanar que els escrivís una carta per a ser llegida en un acte de la campanya a Prada de Conflent. L’Àngels ens ha parlat d’aquesta visita, del bon estat d’ànim de la presidenta Forcadell tot i els seus 522 dies de tancament, de com des de dins de la presó ha aconseguit que d’altres dones preses accedissin a llocs dels quals estaven excloses – una d’elles com a encarregada i una altra conduint un toro!-. Abans d’iniciar la lectura de la carta, l’Àngels denuncia la injustícia flagrant que s’ha comès a la presidenta del parlament: tot i rebre la mateixa acusació que la resta de membres encausats de la mesa del parlament, ella ha esta la única jutjada pel tribunal suprem i la única que està en presó preventiva. Clarament li estant passant factura per la seva activitat com a presidenta de l’ANC.

A la seva carta la presidenta Forcadell agraeix la feina que desenvolupa la campanya Cap dona en l’oblit i ens recorda que “Cal escriure el futur de color lila si el volem diferent, si el volem millor. Us demano que ens mantinguem unides per damunt de les legítimes diferències polítiques i que defensem Catalunya per sobre de tot, posem sempre el País per davant, si ho fem, posarem per davant les persones, perquè el que és bo per a Catalunya és bo per a les persones.” Podeu llegir la carta sencera en aquest enllaç.

Per finalitzar la seva intervenció l’Àngels ens anima a participar en la manifestació de l’onze de setembre, on la sectorial Dones per la Independència estarà al tram 4, justament un dels dos trams que la territorial de l’ANC de Gràcia s’encarregarà d’organitzar.

A continuació l’Ester Pinart ens ha llegit un article de l’Albert Botran publicat pel diari El Punt Avui el passat dilluns 19 d’agost on l’autor fa una reflexió sobre com l’estat està usant molts dels seus recursos per a ofegar la dissidència política i, el cas català, els està servint de laboratori de proves per aconseguir aquest propòsit. Planteja la tesi que estant aplicant mesures repressives amb “guants de seda” per evitar una resposta massiva i contundent per part de que en patim les conseqüències. Inclús pensa que és possible que la maquinària judicial emeti una sentència menys severa del que esperem per a esmorteir la resposta per part de l’independentisme. Tot i així l’estat seguiria aconseguint el seu objectiu, debilitar el moviment d’alliberament nacional i és per aquest motiu que proposa una resposta a la sentencia pensant sobretot en clau de futur.

El darrer convidat a intervenir en l’acte ha estat en Jordi Guilleumes, coordinador de la territorial de l’ANC Gràcia per la independència, que ens ha parlat de la manifestació del proper 11 de setembre. En Jordi ens explica que enguany hi ha hagut certa remor de fons dins del nostre moviment per part d’alguns sectors en el sentit de reclamar accions més contundents enlloc de la manifestació que fem habitualment els darrers anys.

Sense descartar que en el futur es realitzin algun altre tipus d’accions, que lògicament no es poden improvisar i s’han de preparar bé per a que tinguin efectivitat i l’assemblea ja ho està fent, en Jordi ens recalca la importància de fer una acció el més massiva possible, en la que hi participin persones de totes les edats, el màxim d’inclusiva possible, precisament com a demostració d’aquest unitat estratègica que reclamem a partits i institucions.

És per aquest motiu que la concentració es farà a diversos carrers confluint en un mateix punt – en aquest cas la plaça d’Espanya- simbolitzant la lluita per un mateix objectiu des de posicions plurals i diverses.

És evident que si s’imposa la tesi de que les manifestacions massives i pacífiques no tenen cap efectivitat, els únics que hi sortiran guanyant son els nostres adversaris, alguns dels quals ja s’estan fregant les mans pensant que pot disminuir el nombre d’assistents. La nostra resposta no pot ser una altra que la participació massiva, un cop més.

També ens parla de la importància que té per l’entitat la venda de samarretes de la manifestació perquè suposa una font de finançament no només per afrontar les despeses pròpies de la concentració sino per a poder executar amb garanties la resta de campanyes que es fan durant l’any.

Finalitza la seva intervenció argumentant que “és imprescindible que la societat civil mobilitzada, el Govern i el Parlament caminem junts un altre cop per aconseguir la independència!

L’acte va finalitzar amb l’habitual agraïment a tots els participants, amb el recordatori dels actes en favor dels presos i represaliats que es fan periòdicament a la nostra ciutat i amb el cant dels segadors a càrrec de tots els assistents acompanyats pels músics de la plaça.

Josep M. Jené

Fotos: Josep Casas

Vídeo: Joan Bussé