Vila de Gràcia, 26 de novembre de 2018.

Com cada dilluns, i ja fa més d’un any, ens vam aplegar a la Plaça de la Vila, convocats per Òmnium, l’ANC i els CDR de Gràcia, per reivindicar la llibertat del presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats. Avui érem uns quants menys que altres dies, potser pel fred i el vent, que demanaven un sobreesforç per sortir de casa.

L’acte va començar puntualment a les vuit amb cinc minuts de silenci, seguits pel “Cant dels Ocells”, a càrrec de músics i públic.

Tot seguit, l’Anna Crosas, en nom d’Òmnium Cultural de Gràcia, va fer la presentació de l’acte, amb l’enumeració de les diferents intervencions.

Aquest dilluns hi va haver una sorpresa, un àudio del president Puigdemont, d’agraïment als graciencs, amb referències a la cultura com a eina de cohesió i reivindicació, i finalitzat amb el desig esperançat de retrobar-nos aviat a Gràcia, presos i exiliats.

Tot seguit va tenir lloc la intervenció del filòsof i professor universitari Xavier Antich, que en una exposició molt ben travada va fer una defensa concloent dels presos i exiliats, amb citació i comentaris de textos de polítics rellevants dels segle passat com l’italià Antonio Gramsci, l’alemanya Rosa Luxemburg i el txec Václav Havel, seguits per referències a les seves visites a Raül Romeva i Dolors Bassa i comentaris a les cartes que havia rebut de Jordi Cuixart i Carme Forcadell, per acabar amb tres consignes de Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners: “Tot és molt greu, però tenim a les mans que deixi de ser-ho; no us deixeu intimidar; i feu el que heu de fer i que no us tremolin les cames”.

En aquest fil de piulades de la cantautora i actriu Txell Sota podeu escoltar uns fragments de la seva brillant intervenció, que fou llargament aplaudida.

Després vam interpretar el cant “No ens mourem d’aquí” acabat amb crits de Llibertat.

A continuació la companya Soledat Farré, en nom de l’ANC, va cloure l’acte amb els agraïments a músics i assistents i el recordatori dels actes setmanals, en què va destacar la concentració dels dimecres que els companys d’Horta-Guinardó organitzen a la Plaça del Nen de la Rutlla a les vuit del vespre. També va condemnar enèrgicament les pintades de caire feixista a l’entrada de la seu social d’Òmnium Cultural del carrer Diputació de Barcelona.

Tot seguit vam interpretar el cant dels Segadors, seguit dels clams de “Visca Catalunya” i “Visca la Terra”.

Un cop acabat l’acte, hi va haver una acció reivindicativa a l’edifici de la Casa de la Vila, per reclamar la restitució de la pancarta a favor dels presos i exiliats al balcó de l’Ajuntament. Es van enganxar globus de color groc a les reixes de la portalada i un voluntari va col•locar al balcó una pancarta amb el text “Llibertat Preses, Represaliades i Exiliades Polítiques”.

Missatge del president Carles Puigdemont adreçat als concentrats a la plaça de la Vila.