DANIEL GALLARDO, VÍCTIMA DE LA RAÓ D’ESTAT

Des del passat dia 17 d’octubre Daniel Gallardo Herzog està reclòs en el penal d’Alcalá-Meco. La jutgessa Patrícia Jiménez-Alfaro l’acusa dels delictes d’agressió contra un policia nacional amb un pal de fusta “con clavos”, atemptat, resistència a l’autoritat, desobediència i desordres públics, per la qual cosa va dictar presó provisional sense fiança. Jiménez-Alfaro –filla d’un magistrat de l’Audiència Nacional i de la sala militar del Suprem– va enllestir l’ordre d’empresonament 10 minuts després de que Daniel hagués declarat.

Un nou cas de flagrant indefensió jurídica en que l’atestat de la policia preval descaradament sobre els arguments de la defensa. Les irregularitats són clamoroses: l’agent ferit va ser atès pels serveis mèdics unes dues hores abans de la detenció del Dani, que es va efectuar a uns 500 metres del lloc del fets. Malgrat que l’agressió es va fer amb una fusta de palet amb dos claus, l’agent no va ser hospitalitzat. La foto del casc amb el dos orificis de l’impacte es va fer a la comissaria. Evidentment, està presentada una apel·lació que no se sap quan es tramitarà. Mentre, això sí, Dani està empresonat des de fa uns tres mesos i mig.

REPRESSIÓ POLICIAL I COMPLICITAT JUDICIAL

En la trobada del dilluns que amb el lema de Llibertat dels Presos Polítics organitza la plataforma GràciaLlibertat es va fer ressò d’aquest nou cas en que la repressió policial es complementa amb la complicitat judicial. Una nova sospita de que una persona –generalment jove– es victimitza com a cap de turc, d’exemple d’advertència de que “ja saps el que et pot passar si participes en mobilitzacions de carrer contra la norma establerta”. La víctima depèn de l’atzar (o de la mala sort) i la perillositat, si no hi és, s’inventa. La paraula de l’antiavalot prevaldrà sempre sobre la del detingut.

El cas de Daniel Gallardo es va visualitzar en videoconferencia a través d’Skype amb explicacions de Marco, representant Movimiento Antirrepresivo de Madrid, un dels organitzadors de la mobilització en suport de les desenes de detinguts arran de la sentència del Suprem contra els polítics i dirigents socials independentistes. La concentració d’un miller de persones va tenir lloc a la plaça del Sol de Madrid el dia 16 d’octubre de l’any passat. Una vegada desconvocada es van enregistrar aldarulls. Dani va ser detingut prop del Palau Reial, en un lloc on no passava res per agents que van baixar d’un furgó i van començar a repartir cops de porra a tots els joves que estaven al carrer. Dels quatre detinguts arreu només Dani segueix tancat a la presó.

UN ALTRE BOC EXPIATORI

Dani és un gadità de 22 anys veí de Getafe, treballador, sense antecedents penals, involucrat en moviments socials no radicals i que no pertany a cap grup o organització de caire polític. En resum, un jove no conflictiu, una “persona normal”. Va ser detingut a l’intentar defensar a una amiga seva, l’Elsa, que estava sent colpejada per la policia. Marco va confirmar que la seva detenció presenta sòlides sospites, entre les quals la diferència entre la distància i el temps dels fets.

Segons Marco, Daniel Gallardo és un boc expiatori de la tensió que hi havia llavors a Catalunya i que es vivia amb cert neguit a Madrid. Entre d’altres raons perquè la manifestació de la Puerta del Sol era la primera mostra de solidaritat amb el catalans que es registrava a la capital d’Espanya després de la sentència del TS. De cap manera es podia permetre que la rebel•lió dels catalans s’estengués a altres indrets, i menys a la capital. L’Estat és conscient que Catalunya ja és irrecuperable, que només la pot vèncer per la força bruta policial i judicial, però no està disposat a deixar oberta cap escletxa. Dani és la víctima propiciatòria d’aquesta raó d’estat. Sorprenentment, gairebé tota la quarantena de detinguts a Catalunya arran dels aldarulls per la sentència han tornat a casa, inclosos els set nois del CDR acusats, entre d’altres coses, de terrorisme. Però Dani no, segueix encarcerat a l’espera d’un segon recurs.

Malgrat que s’ha adaptat més o menys bé a la vida carcerària gràcies al seu tarannà tranquil, per a Dani són molt encoratjadores les mostres de solidaritat i suport que rep a través de les cartes [vegeu l’adreça]. Els funcionaris han reconegut que rep més correu ell que tots els reclusos junts del mòdul. Així mateix és molt importat el suport crematístic, i per la qual cosa s’ha obert un compte solidari [vegeu els detalls]. Com acostuma a passar en aquests casos, en lloc d’acoquinar a les víctimes, la presó les fa més fortes. Dani ja es mostra disposat a defensar totes les causes de persecució judicial i política injustes.

“Daniel Gallardo és un boc expiatori de la tensió que es vivia a Madrid després de la sentència del Suprem”

“De cap manera es podia permetre que la rebel•lió dels catalans s’estengués a altres indrets, i menys a la capital.”

Marco

Movimiento Antirrepresivo de Madrid

“Estranya que no hagi més mostres de rebuig a l’Estat espanyol ja que estan en joc el futur i les llibertats.”

Pere

Plataforma GràciaLlibertat

MOVIMIENTO ANTIRREPRESIVO DE MADRID

El Movimiento Antirrepresivo de Madrid es solidaritza amb el Procés català, com ho fa amb el dret a l’autodeterminació, la llibertat d’opinió i de manifestació. Segons Marco, la policia que carrega contra els manifestants a la plaça Urquinaona “és la mateixa que desnona inquilins a Madrid”. Denuncia que la repressió és present a l’Estat espanyol des de 1939. Sempre ha agut presos polítics a les presons espanyoles, per la qual cosa “és necessari i fonamental organitzar-nos, exigir la llibertat immediata dels tots els presos polítics i lluitar per tots els drets i llibertats.”

En el missatge de comiat al Marco, el Pere, artífex de la connexió digital amb Madrid, va recordar que la lluita per la independència de Catalunya és la mateixa lluita pels drets fonamentals que ens afecten a tots. “Estranya que no hagi més mostres de rebuig a l’Estat espanyol ja que estan en joc el futur i les llibertats.”

Per si vols escriure’l

Daniel Gallardo Herzog
CP Madrid II. Módulo 4
Ctera. Alcalà-Meco km. 4,5
Alcalá de Henares
28805 Madrid

Per si vols col·laborar

Compte solidari dels col·lectius Detenidas 16-19 Octubre, Movimiento Antirrepresivo de Madrid, Dani Libertad
La Caixa. ES58 2100 9448 2402 0023 0985

CANÇONS DE RESISTÈNCIA

Josep Valcarce, nascut a Gràcia i ara veí de Sant Andreu, va animar a les gairebé 400 persones reunides a la plaça a corejar les cançons que va interpretar acompanyat de la guitarra. Es tracta, va dir, de peces que fa més de 50 anys van contribuir a la conscienciació de la ciutadania –d’aquí i de fora– en els valors de la llibertat, els drets humans i l’autodeterminació. De fet, a propagar els valors republicans en una Espanya sotmesa a la fèrula franquista. “Tristament i sorprenent –va etzibar– aquelles cançons cobren avui rabiosa actualitat.”

I les versions d’Abril 74,  L’estaca (1973), Que tinguem sort (1974) i de La gallineta (1972), totes de Lluís Llach, van ressonar a la plaça.

“Tristament i sorprenent les cançons de resistència de fa més de 50 anys cobren avui rabiosa actualitat.”

Josep Valcarce

OFENSIVA JUDICIAL CONTRA L’INDEPENDENTISME

Com és habitual, l’infatigable Cesc va obrir la trobada donant la benvinguda als assistents a l’acte, un acte que no ha fallat mai des del 16 d’octubre de 2017. Cesc va fer esment a l’actualitat política caracteritzada per les invectives de la Junta Electoral Central, la segona fase del judici farsa al Procés aquesta vegada contra la cúpula dels Mossos d’Esquadra i l’atac del Tribunal de Cuentas contra 29 persones a les que se’ls reclamen més de quatre milions d’euros per les despeses de l’1 d’Octubre. Cesc també va recordar les 48 hores de permís penitenciari a Jordi Sànchez i els set mesos de presó que se li demanen a Adriana Carrasco per haver enviar un simple missatge de veu per whatsapp. “Seguim constatant –va clamar– com una gran majoria de la judicatura espanyola ha declarat la guerra a l’independentisme català, perpetrant un veritable cop d’estat contra la democràcia espanyola.

“La injustícia espanyola segueix atacant l’independentisme català per terra, mar i aire.”

Francesc Rosell

Plataforma GràciaLlibertat

PREMI A LA DIGNITAT I COMIAT

Maria Catà, de la sectorial de Dones de l’ANC va anunciar que el 24 de gener aquest col•lectiu va rebre el Premi a la Dignitat 2019-2020 per la campanya Cap dona en l’oblit. “Un premi –va dir– multicompartit amb totes les dones preses polítiques, exiliades, les encausades i totes les companyes que han treballat al llarg dels 22 mesos de la campanya.” Després de donar les gràcies pel testimoni del Movimiento Antirrepresivo de Madrid, “que ens havia animat a solidaritzar-nos amb Daniel Gallardo”, i d’agrair la participació de músics i de tots aquells que havien fet possible la trobada, Maria va passar revista a tota mena d’actes i activitats, les diaris habituals i les previstes per a les pròximes setmanes.

Quim Coca

 

“El Movimiento Antirrepresivo de Madrid ens ha animat a solidaritzar-nos plenament amb Daniel Gallardo.”

Maria Catà

Plataforma GràciaLlibertat

Vídeo: Lola Capdevila

ACTIVITATS

És hora d’estar mobilitzats per defensar el país que volem i no fer com si res estès passant

 • Dimecres 29 de gener
  Trobada no mixta del Comité de Gràcia pel 8 de Març. Lloc: Espai de Dones No Standards (Grassot, 56-58). 19 hores.
  Dimecres 29 de gener. Reunió del Consell Local per la República de Gràcia (acte obert a tothom). Lloc: Bar del CAT. 19.15 hores.
 • Dijous 30 de gener
  Projecció del documental Història dels Gitanos del barri de Gràcia. Sala de Plens de la seu del Districte (plaça de la Vila). 18 hores.
 • Dissabte 1 de febrer
  Ho Tornarem a Fest!. 12 hores de música. Lloc: plaça Joanic. De 12 del migdia a les 12 de la nit.
 • Diumenge 2 de febrer
  Manifestació. Ens Jutgen per Asseuren’s davant del TSJC. Lloc: plaça Urquinaona. 12 hores.
 • Dissabte 29 de febrer
  Acte del Consell per la República a Perpinyà. ANC i Òmnium organitzaran autocars o altres opcions per anar-hi. 12 hores.

CONCENTRACIONS SETMANALS

 • Cada dia. Meridiana Resisteix. Meridiana/passeig de Fabra i Puig. De 20 a 22 hores.
 • Cada dia. Col•lectiu Enriqueta Gallinat. Urgell/avinguda de Roma. 21 hores.
 • Dilluns. Llibertat Presos Polítics. Plaça de la Vila. 20 hores.
 • Dimecres. Plaça del Rei i plaça Nen de la Rutlla Orfila. Ambdues a les 19.30 hores.
 • Dijous. Plaça Molina i plaça Orfila. Ambdues a les 19.30 hores.
 • Divendres. Plaça Catalunya. 19 hores.
 • Dijous i divendres. Marina Resisteix. Gran Via/Marina. De 20 a 22.