Superant la ressaca de la jornada electoral i atrets per la popularitat del convidat, més de mig miler de ciutadans ens vam tornar a congregar a la Plaça de la Vila per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats, convocats pel col·lectiu @GraciaLlibertat.

Vam començar puntualment a les vuit, amb cinc minuts de silenci, seguits pel “Cant dels Ocells”, a càrrec de músics i públic.

Tot seguit, en Cesc Rosell, en nom dels organitzadors, va fer la introducció de l’acte amb uns comentaris d’actualitat sobre els resultats electorals («Per primera vegada tindrem un alcalde independentista a l’ajuntament de Barcelona i el president Puigdemont, el Vicepresident  Junqueras i el conseller Comín tindran veu pròpia al Parlament Europeu»), va reclamar que «la pancarta en defensa del presos polítics i exiliats torni a presidir el balcó de l’Ajuntament de la Vila Gràcia», i va prosseguir amb la denúncia de les actuacions de la Fiscalia de Madrid, del Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona, i de la Presidenta del Congreso per inhabilitar els presos polítics catalans a instàncies judicials. Va acabar el seu discurs destacant que «Seguim en peu de pau i que persistirem perquè tenim la raó. Volem ser lliures, i ho serem. I ho farem junts i juntes,  perquè La unió fa la força» i donant pas al convidat del dia, el periodista Antoni Bassas.

En Bassas va començar el seu parlament evocant les seves arrels gracienques, amb el record del parvulari, de l’avi que havia treballat a la Casa de la Vila, de l’escola La Salle de la plaça del Nord. Després va fer un recorregut per l’evolució del país des de la foscor franquista (Catalunya igual a quatre províncies, privació de drets i llibertats) , passant per la recuperació de la consciència nacional a través de l’escola i els mitjans públics de difusió, la gestió de la sanitat pública i els Mossos d’Esquadra, fins arribar a les primeres topades entre els vots populars i la legalitat, que va culminar en l’1 d’octubre, qualificat del fet més revolucionari que ha conegut Espanya i de la pàgina més gloriosa en la defensa dels drets nacionals i civil de tothom.

Va prosseguir fent algun comentari sobre el «Judici inacabable» amb diverses referències anecdòtiques als interrogatoris d’alguns testimonis. Tot seguit va fer un parell de comentaris sobre el moments polític (Hem de córrer més o Hem d’eixamplar la base) i va recomanar de construir un futur per a tothom, també per als qui no venen mai a la plaça ni porten llaç groc.

Va finalitzar el seu parlament amb el lema fabrià que «Cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança», acollit amb aplaudiments i crits d’Independència.

Podeu seguir la seva intervenció completa en el vídeo de l’acte que reproduïm al capdavall de la pàgina.

La interpretació de la cançó «No ens mourem d’aquí» va donar pas a la intervenció de dues veïnes, que van llegir sengles poemes de Miquel Martí i Pol. La primera, Montse Roca, va llegir el poema «He heretat l’esperança» i la segona, Montse Andreu, el titulat «Democràcia».

En Pere Folguera, en nom de l’organització, va fer el parlament de comiat i agraïments, amb el recordatori dels actes previstos per als dies següents:

  • 28 de maig, a les 19:00 concentració a Plaça Sant Jaume, sota el lema «No juguem amb la gent» , per exigir la fi de la repressió i pressionar el Govern.
  • 29 de maig, a les 19:30, acte de suport a les preses, exiliades i represaliades, als Jardins Muñoz Ramonet C/Muntaner 282, amb el lema «Cap dona en l’oblit», el dia que s’escau l’aniversari de la presidenta Carme Forcadell.
  • 30 de maig, a les 19:30, acte de suport als presos, exiliats i represaliats, del Barri del Farró, a la plaça Molina, que fan cada dijous.
  • 2 de juny, diumenge, «Fira de Consum Estratègic» de les 10 a les 15 h, al Passeig de Sant Joan, entre Rosselló i Còrsega.

I per acabar va donar les gràcies als veïns que havien acollit al seu balcó la pancarta de «Llibertat presos  i preses polítiques» i va demanar a l’Ajuntament de Gràcia que tornessin a col·locar-la al balcó de la Casa de la Vila.

Cap a dos quarts i mig de nou, vam cloure l’acte  amb la interpretació d’«Els Segadors», i amb crits d’«Independència».

Enric Espelt

Fotos: Josep Casas

Vídeo: Joan Bussé