Ni el fred ni el vent ni les restriccions de la pandèmia no van desanimar els assistents a la concentració setmanal a favor de la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió, que convoca el col·lectiu GràciaLlibertat.

Passats els cinc minuts de silenci inicial i la interpretació del «Cant dels Ocells», en Jordi Delgado «Toti» va recitar el poema “Les gorges” del poeta Joan Salvat-Papasseit, que podeu llegir al final del text.

A continuació en Pere Folguera, en nom dels organitzadors, va fer la presentació de l’acte. Va prendre com a marc el dia dels innocents per a fer una defensa emotiva de les víctimes de la repressió i una crítica punyent dels seus repressors. Vet aquí uns quants fragments del seu parlament.

«…En aquest Estat miserable, els innocents són a la presó o a l’exili, o esperen que la “Guardia Civil” els assalti la casa, que els Mossos els identifiquin, si tenen sort, o els atonyinin, si no en tenen tanta….No ets innocent si demanes la llibertat del teu país, si vols fer un referèndum, si vols una República, però tampoc ho ets si no tens casa i n’ocupes una, si ets un treballador precari i fas vaga, si pintes un mural a les parets del teu barri… Aquí la innocència es paga amb presó, exili i repressió.

En canvi, els culpables de prevaricació seuen en poltrones al TS i al TC, els culpables de la persecució es diuen a ells mateixos fiscals, els culpables de la mentida persistent tenen diaris, ràdios, televisions i influències. Els culpables de la crisi institucional seuen en palaus i es fan dir reis, i els culpables de la indiferència, de l’equidistància, del “me pilla lejos” ni sabem on són ni se’ls espera, però no ho són pas menys.

Què ens queda sinó el dret de protesta. Una llufa per tots ells, d’escarni i vergonya. Pengem-les i pengem-los-la.»

Després va intervenir l’escriptor i músic Celdoni Fonoll, que ens va recitar una dècima que havia compost avui mateix, dedicada als presos, exiliats i represaliats; porta per títol «Dècima dels Innocents, amb afegitó espriuà) i la trobareu al final de la crònica.

Tot seguit va prendre la paraula l’actriu Pepa Arenós, per dedicar una «llufa crítica» a l’actriu espanyola Verónica Forqué, per les seves declaracions sobre el nacionalisme i el català en un programa de TV.

A continuació el presentador va anunciar el convidat sorpresa de l’acte, l’ HC Joaquim Forn, acollit amb crits de Llibertat!

El conseller va fer un breu discurs, amb dos missatges; el primer d’agraïment pel suport de la gent i el segon de compromís i de denúncia. Al vídeo que publiquem a continuació podeu sentir el seu parlament, acollit amb llargs aplaudiments i crits de «Llibertat Presos Polítics».

Seguidament va tornar a intervenir en Pere Folguera per recordar el músic Amadeu Casas, traspassat la setmana passada. En homenatge a la seva figura, va sonar la cançó «Llibertat captiva» composta i interpretada per ell mateix.

Després l’escriptor i antropòleg Pep Fornés va recitar el seu poema «Surt al carrer» com a llufa dedicada a la gent superba:

«Surt al carrer per escampar la boira ara que encara brillen els llums de Nadal.
Fes sentir la veu dels qui mai criden i canta amb la tendresa dels mots compartits.
Ben innocent, desafia la foscor de la gent superba i penja una llufa a sa ufana vanitat.
Fes-te gent i somia pels qui han desaprès de somiar. Riu a cor què vols i crida per la teva Llibertat».

Passats els aplaudiments, la Maria Catà donà les gràcies a músics i assistents i al conseller Forn. Ens desitjà «Bones Festes» i va recordar que a la Plaça de Sant Jaume hi haurà un «Pessebre Vivent Cultural» els dies 29 i 30 de desembre i 4 de gener, a les vuit del de vespre.

La interpretació d’«Els Segadors» i els crits de «Visca Catalunya, Lliure» i «Independència» van posar el punt final a l’acte, quan eren dos quarts de nou del vespre.

Enric Espelt

Vídeo de l’acte sencer:

Vìdeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

A Sant Martí del Canigó
la veu ressona que us esglaia.
Diu: Catalunya!
i la remor
sempre contesta:
Esclava a Espanya.
Si prens coratge
els ulls al cel
i alces el braç – gest de venjança,
a Sant Martí sents una veu
i a cau d’orella:
També a França.

Joan Salvat-Papasseit

Les gorges

Dia de mal vent
no gens innocent,
que ve de ponent
i ens mata el forment,
el clar pensament,
el verb i l’accent,
miserablement.
Fugim-ne rabent,
i bufi el bon vent
d’alliberament.
(I digui tot el poble: Amén!)

Celdoni Fonoll

Dècima dels Innocents (amb afegitó espriuà)

28 de desembre, dia del Sants Innocents, llufes a la plaça de la Vila de Gràcia…

Foto: Josep Casas