“EL CONSELL PER LA REPÚBLICA ENS FA SENTIR UNITS I COMPARTIR SENTIMENTS”

El Consell per la República Catalana (CRC) és una institució privada creada amb l’objectiu de fer efectiva la independència, institucionalitzar la República Catalana i internacionalitzar la causa independentista. Representa la ciutadania republicana.

Els òrgans del CRC són l’Assemblea de Representants, el Consell de Govern i la Presidència del Consell (podeu trobar tots els detalls a Consell per la República.

El Consell, que emana del mandat republicà que sorgeix de les urnes del 1 d’Octubre de 2017, és la primera institució que aglutina a tots els catalans que decideixin considerar-se ciutadans de Catalunya, completament al marge de la legalitat espanyola.

La victòria arribarà, però tinguem molt clar que ens necessita a tots

DRET A LA IDENTITAT CATALANA

Qualsevol ciutadà dels Països Catalans major de 16 anys, independentment del seus orígens, cultura, religió o condició social, es pot inscriure sempre que estigui d’acord amb els principis republicans. Com va dir el conseller Toni Comín, “al segle XXI la ciutadania no pot ser imposada, ha de ser volguda i assumida”.

L’èxit d’aquesta proposta rau en el nombre de ciutadans que representi.

Precisament aquesta crida va centrar la intervenció de la criminòloga Laura Arantegui a la tradicional trobada que tots el dilluns organitza l’associació GràciaLlibertat a la plaça de la Vila. “La ciutadania –va afirmar– és una cosa que surt del cor, no del bressol, una cosa que no es pot imposar.” Després de recordar les carències de llibertat, democràtiques i jurídiques de l’anomenada “democràcia espanyola”, va insistir en els valors que proclama el Consell per la República: el de l’autodeterminació, l’apoderament ciutadà, la pau, la no violència, la sostenibilitat, la justícia social i, sobretot, la radicalitat democràtica. “La manera de contribuir a tot això és senzilla: inscriure’s. A través taules que s’organitzen en els actes de barris o mitjançant la web Consell per la República. El preu de la inscripció es de 10 euros.

Paga la pena el petit esforç d’inscriure’s al Consell

MÉS DE 81.200 INSCRITS

En la actualitat són més de 81.200 les persones han decidit adherir-se. Però són necessàries moltes més. El missatge que es donarà serà potentíssim. “Imaginem dos milions d’inscrits per un objectiu comú. Brutal. El Consell sanciona la identitat digital catalana que ningú ens podrà prendre”, va etzibar Arantegui, qui va explicar que el Consell “no està lligat a cap partit; està lligat al poble”. En aquest sentit, crea xarxes d’assistència i grups de suport cívic. També treballa en la defensa dels represaliats, en la diplomàcia d’internacionalització del conflicte (“per a ser reconeguts primer hem de ser coneguts”) i en l’impuls a l’idioma i a la cultura catalana. En aquest moment s’estan posant en marxa els Consells Locals per la República, que “porta el Consell a peu de carrer a cada municipi”.

“El Consell ens fa sentir units i compartir sentiments.” Va recalcar que la força dels catalans és la solidaritat, la perseverança, la gent de l’1-O, insistint en què “apuntar-se al Consell és un esforç mínim però el que pot representar és tan increïble, bonic i potent que paga la pena aquest petit esforç”.

La solidaritat és una de les millors armes de que disposa el poble

‘AFLUIXA LA MOSCA’

La trobada es va obrir per part d’un representant de GràciaLlibertat, l’entitat que aplega a unes 50 associacions del barri, fent referència als 30 companys, citats un a un pels seus noms, que estan empresonats acusats de no se sap ben bé quins delictes. Va explicar que la seva situació econòmica familiar és molt feble, en especial la dels que estat casats amb fills. Per això s’han engegat diverses campanyes per recollir diners, que no inclouen les d’assistència jurídica perquè estan cobertes per advocats voluntaris. La de Gràcia és Afluixa la Mosca.

Les recents condemnes del Suprem a 100 anys de presó, a més a més de cruels, són “un inequívoc missatge polític al poble català”. Per això, entre d’altres coses, són molt importants la mobilització popular com a valor per a construir el futur de Catalunya, el protagonisme dels joves al carrer i la incorporació de noves formes de lluita.

Joaquim Coca

Fotos: Josep Casas

Vídeo: Joan Bussé

ASSEMBLEA POPULAR ANTIRREPRESIVA

La conclusió és que “ja no hi ha marxa enrere”, que “la solidaritat és una de les millors armes de que disposa el poble” i que cal que Gràcia desenvolupi la seva pròpia agenda. Per la qual cosa s’han d’organitzar respostes del barri amb instruments capaços de aglutinar al veïnat contra la repressió. Al bell mig de la plaça es va celebrar la primera Assemblea Popular Antirrepresiva de Gràcia (APAG). Es tracta de debatre respostes col•lectives enginyoses i transversals. En aquest sentit, després de la trobada dels dilluns a la plaça de la Vila tindrà lloc la de l’APAG. Es van proposar iniciatives que seran discutides i votades –i se n’exposaran de noves– el proper dilluns 4 de novembre.

A la primera reunió es va aprovar la celebració d’una Castanyada Popular el dijous 31 a la plaça Joanic. Atents a la convocatòria.

Fotos: Josep Casas