Aquest va ser un dilluns diferent, ja que la concentració setmanal a la Plaça de la Vila per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats, organitzada pel col·lectiu @GraciaLlibertat, va anar precedida per la convocatòria d’un acte de protesta a les set del vespre a causa de la inhabilitació del president Torra, oficialitzada amb la publicació de la sentència del Tribunal Supremo.

Durant la concentració de protesta vam poder escoltar per la megafonia el discurs que havia fet el President per denunciar la seva inhabilitació.

A les vuit en punt, en Francesc Rosell, en nom dels organitzadors, va explicar que l’acte d’avui tindria un format més breu, sense els cinc minuts de silenci i sense el «Cant dels Ocells» i que la intervenció d’Elsa Artadi se suspenia per raons òbvies. Així que l’acte, refet de bell nou, consistiria en un breu recitació de poemes i un parell de cançons, seguit per l’anunci dels actes propers i el cant dels Segadors.

A continuació, prengué la paraula en Celdoni Fonoll. Va començar amb una mena d’endevinalla que havia llegit a Twitter: «Si els jutges espanyols portessin barret, què seria?… Un tricorni!»

Després, en to més seriós, va recitar les dues quartetes que havia compost el novembre passat, amb motiu del judici al president Torra per part del TSJC:

President, sou una torre
contra el mal vent de ponent
que sols sap fer anar la porra
i empresonar injustament.

 

Sortirem de la masmorra
d’un estat més que indecent,
molt honorable Quim Torra
digne i valent President!

I va acabar amb uns versos molt curts de Víctor Balaguer, escrits fa més de cent anys:
«Ai Castella castellana, si la terra catalana, no t’hagués conegut mai!»

Tot seguit dos dels membres del grup «Coses», en Jordi Fàbregas i en Ton Rulló ens van oferir la cançó «Au jovent deixeu la feina», amb molts assistents afegint-se a la tornada.

A continuació la Lloll Bertran, acompanyada a la guitarra per en Jordi Fàbregas, va cantar «Això no és Espanya», seguida amb entusiasme pels presents.

Després en Pere Folguera va anunciar alguns actes destacats per als propers dies:

  • Dimecres 30 de setembre, Òmnium Cultural presenta la pel•lícula «La mort d’en Guillem» als Cinemes Verdi, sala 1, a les 19:00. Reserva.
  • Dissabte 3 d’octubre, el grup «Gràcia República» organitza la presentació del llibre «Sortim de l’UCI. Proposta per una sanitat pública» amb els seus autors Laia Estrada i Xavier Milian, a les 19:00 a «La Violeta».
  • Diumenge 4 d’octubre, el grup «Acció Siracusa» commemora l’1 d’octubre, a la plaça del Poble Romaní, amb una «Jornada Republicana» i l’exhibició del Mural de la Declaració d’Independència, a partir de les 11 del matí.
  • El dia 9 d’octubre, el col•lectiu «Gràcia&Llibertat» organitza la 1a sessió del cicle de «Xerrades Antirepressives» amb el títol de «La cultura de la pau davant la repressió», a càrrec de Jordi Muñoz, del «Moviment Antimilitarista de Catalunya», a les 19:00 a l’Orfeó Gracienc.

La interpretació d’«Els Segadors» i crits d’ «Independència» van posar el punt final a l’acte, quan era un quart i mig de nou del vespre.

Enric Espelt

 

 

Fotos: Josep Casas

Vìdeo: Joan Bussé

Foto: Josep Casas