Un dilluns més la claror del capvespre va tornar a acompanyar els centenars de ciutadans que ens congreguem a la Plaça de la Vila per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats, convocats pel col·lectiu @GraciaLlibertat.

Vam començar puntualment a les vuit, amb cinc minuts de silenci, seguits pel “Cant dels Ocells”, a càrrec de músics i públic.

Tot seguit, en Pere Folguera, en nom dels organitzadors, va fer la introducció de l’acte amb uns comentaris d’actualitat, sobre els bons resultats electorals a Gràcia des de l’òptica sobiranista i la presència dels nous diputats i senadors electes com a acusats davant el Tribunal Suprem, també sobre la decisió de la Junta Electoral Central d’excloure el president Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí com a candidats a les eleccions al Parlament Europeu, i finalment sobre la decisió de la Junta Electoral de Zona de Girona d’excloure l’ Adama Boiro, activista i mediadora d’origen senegalès, de la llista de «Guanyem Girona» a les eleccions municipals.
Havent anunciat la presència dels tres convidats, va obrir un parèntesi per donar pas als veïns que van recollir un dels premis «Vila de Gràcia 2018» convocats pel Districte, l’ atorgat a «la millor iniciativa o acció en defensa de les llibertats nacionals de Catalunya».

En nom dels guardonats, la companya Sole Farré, de l’ANC de Gràcia, va explicar que havien decidit de fer un sorteig del guardó rebut entre els assistents per mitjà de la venda de butlletes i que l’import recollit es destinaria al fons per cobrir la fiança imposada als darrers imputats per l’1OCT per part del Jutjat núm. 13 de Barcelona.

El primer convidat, el cantautor Celdoni Fonoll, que es va presentar com a teloner de la Lloll, va llegir el poema «Valga’m Déu, val», que podeu escoltar ací, cantat per ell mateix.

La segona convidada, l’actriu i cantant Lloll Bertran, va llegir un fragment del Dietari d’en C. Fonoll, en què comenta l’anunci d’en Jordi Cuixart i la Txell Bonet que esperaven un altre fill; el poeta completa el seu comentari amb aquests versos

Però segueix tristesa enllà
el designi de vida
car fou escrit que l’amor
venceria la mort.

Com a segona peça l’actriu va llegir la quarta estrofa i la meitat de la cinquena del poema «Virolai» de Jacint Verdaguer.

Seguidament el tercer convidat, l’advocat Jordi Domingo, va fer una exposició sobre les eleccions a les Cambres de Comerç, que va presentar com una estructura d’estat, que els sobiranistes havien de guanyar en les properes eleccions que se celebraran a primers de maig. Va explicar la composició de l’òrgan de govern de la Cambra i el sistema electoral i va animar tothom, particulars i micro empresaris a comprovar si n’eren electors potencials, i en cas que ho fossin, va encoratjar-los a donar el seu vot a la candidatura «Eines de País» , impulsada per l’ANC, el CCN i altres entitats sobiranistes.

En aquest document podeu trobar tota la informació sobre aquestes eleccions i la candidatura «Eines de País».

La interpretació de la cançó «No ens mourem d’aquí» seguida pels crits de «Llibertat Presos Polítics» va donar pas a la cloenda.

L’Oriol, en nom de l’organització, va fer el parlament de comiat i agraïments, amb el recordatori dels actes previstos per als dies següents:

  • 1 de maig, manifestació del «Primer de Maig» a la Plaça d’Urquinaona, a les sis de la tarda.
  • 2 de maig, a les 19:30, acte de suport als presos, exiliats i represaliats del Barri del Farró, a la plaça Molina, que fan cada dijous.
  • 2 de maig, dijous, a les 20:00 als Lluïsos de Gràcia, presentació del llibre «Esperança i Llibertat» de Raül Romeva, amb l’assistència de Diana Riba.

Cap a dos quarts i mig de nou, vam cloure l’acte «oficial» amb la interpretació d’«Els Segadors», i amb crits d’ «Independència».

Tot seguit es va fer el sorteig del guardó del premi «Vila de Gràcia» amb la participació de l’activista i pallasso Jordi Pesarrodona @Pesacapsada, regidor de Sant Joan de Vilatorrada.

Enric Espelt

Fotos: Josep Casas

Vídeos: Lola Capdevila