STOP VOX

Dilluns al vespre, una setmana mes a la plaça. Som tossuts i esperem que anant donant cops de cap a la paret al final la paret caurà. Aquest cop, gràcies al canvi d’hora, ens podíem veure els ulls, que no el nas.

Aquesta setmana estrenàvem el cicle per denunciar la repressió institucional, «vingui d’on vingui» per què «lluitar per la llibertat dels represaliats és també lluitar per la pròpia llibertat» en paraules de Pere Folguera, que constatà que aquesta batalla «va més enllà de les ideologies, tendències, partits, visions de país i objectius concrets de cadascú» i afegí que «és junts que no només som més forts, sino que també podem ser més justos i reclamar veritable justícia per a tothom».

Seguí constatant que ser demòcrata significa estar en contra de tota mostra de feixisme, explicant que qui estima la diversitat «s’ha d’oposar necessàriament al discurs de l’odi del feixisme» per què «el feixisme sempre ens voldrà presoners, sotmesos, obedients, esclaus i derrotats en la nostra por i la seva violència» i per això «celebrem els cordons sanitaris, però necessitem teixir xarxes de complicitat i lluita».

Per això es dedicarà els propers dilluns una campanya amb el lema «Antifeixistes sempre» on es parlarà de feixisme, racisme.

Estrenà aquesta campanya David Karvala, portaveu del col·lectiu Unitat contra el feixisme i el racisme. Va començar demanant que no s’utilitzi el qualificatiu feixista en va. «El feixisme no es allò que està a la meva dreta i no m’agrada» i es remuntà a l’Alemanya de començament del segle passat quan uns i altres «van cometre l’error de no saber unir-se per aturar els nazis» i així va anar. Per concloure que «cal diferenciar les coses que no ens agraden amb el feixisme» i davant la irrupció de VOX va advertir que «si puja el feixisme és una amenaça per molta gent i podem unir-nos per aturar-los» i després els demòcrates ja discreparem en moltes altres coses. Per aquest motiu va llençar un lema: «Stop VOX». Va citar Grècia com a exemple, on Alba Dorada després de tenir uns certs èxits electorals ara els seus dirigents estan a la presó.

Karvala va posar un exemple del mateix dilluns, on els tribunals han desestimat la denúncia contra dos joves que es van oposar a un acte de VOX al Raval després d’un atestat policial plena de mentides. La seva intervenció va acabar amb un clam a la plaça que deia «no pasarán». Tot seguit els músics de la plaça van convidar als assistents a cantar el Bella Ciao. Per cert Jordi Fàbregas va tornar a la plaça amb la foto que van portar els músics.

Tota aquesta reflexió creava un paral·lelisme no explicitat en la concentració de les actuals dificultats per formar govern a la Generalitat i les picabaralles dels que tenen com a objectiu final el mateix i que amb les seves picabaralles no fan altra cosa que malbaratar els 52% de vots independentistes i tenen paralitzat el país, propiciant el desencís de molta gent.

Va acabar l’acte amb la lectura del poema «Sol de març» de la poetessa mallorquina Maria Antònia Salvà.

Josep M. Orta

Vídeo de l’acte sencer:

Vìdeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Fotos: Josep Casas