Un dilluns més, centenars de graciencs ens troben de nou, convocats per la plataforma GraciaLlibertat, a la plaça de la Vila per exigir la llibertat dels presos polítics i el retorn del exiliats. Després dels habituals cinc minuts de silenci i de la interpretació del cant dels ocells, el presentador de l’acte, en Pere Folguera ens recorda que la pancarta que demana la llibertat del presos polítics encara no ocupa el seu lloc habitual, el balcó de la casa de la Vila. En Pere ens parla de la diligència d’alguns dels nostres representants per acceptar les ordres de la junta electoral i la poca obediència que mostren a la voluntat de les persones que els hem escollit perquè ens representin.

Seguidament menciona pel nom una part dels represaliats que enlloc de ser jutjats pel tribunal suprem ho seran pel tribunal superior de Catalunya, entre ells els membres de la mesa del parlament que van donar suport a la mateixa decisió per la qual s’està jutjant a la presidenta Forcadell. Entre el mencionats, els dos convidats d’avui a la plaça, els aleshores diputats Mireia Boya i Joan Josep Nuet.

Inicia el torn de les intervencions dels convidats en Joan Josep Nuet que ens explica que aquest dimarts 4 de juny la fiscalia llegirà el seu informe de conclusions i ens avança que no es mourà ni un mil•límetre del seu plantejament original, com si la concurrència de més de quatre-cents testimonis i totes les proves aportades durant el judici no hagin servit de res. Ens explica que fa tota la impressió que ja tenien redactades les seves conclusions abans de començar el judici.

Ens alerta de la influència que pot tenir la sentència d’aquest judici en el tractament que tindrà l’estat sobre qualsevol acte de protesta i de dissidència. Menciona la resta de represaliats que seran jutjats a d’altres tribunals, com el tribunat superior de Catalunya que jutjarà, entre d’altres, a la mesa del parlament i el diputat Nuet ens parla d’un fet inaudit: s’ha separat la presidenta de la resta de components de la mesa del parlament que, tot i votar la mateixa resolució, s’ha volgut infringir un càstig especial a la presidenta amb unes acusacions més greus que a la resta. Insisteix en la naturalesa política d’aquests procediments dissenyats per ofegar la dissidència a Catalunya.

Admet que “Podem haver comès algun error, potser les coses que vam fer avui les faríem de forma diferent, però de cap manera som criminals, vam obeir un mandat democràtic, i això ho mantindrem fins al final”. Acaba la seva intervenció fent esment que si bé és cert que ells poden guanyar la batalla jurídica – tot i que encara ens quedarà el recurs a europa- nosaltres hem de guanyar la batalla política.

Després de la interpretació de la cançó que s’ha convertit en l’himne d’aquestes concentracions dels dilluns, No ens mourem d’aquí arriba el torn d’intervenció de la ex diputada per les CUP Mireia Boya que inicia el seu parlament agraint la persistència en la mobilització als assistents a l’acte. De seguida ens parla de l’ú d’octubre, una data que “tenim gravada a cops de porra a la memòria”i es lamenta del fet que no es declarés la república el dia tres d’octubre, aprofitant la mobilització massiva als carrers i places del país.

…aixó es una causa general, no va només dels que surten per la tele, som prop de mil persones les que estem sent represaliades l’estat espanyol.

La Mireia denuncia l’estratègia de l’estat basada en l’oblit i el menysteniment a les lluites i mobilitzacions del poble i reivindica la memòria de les diverses lluites que ens han portat fins aquí fent especial menció del feminisme. Aprofita per reivindicar les dones preses i exiliades citant-les pel nom i convidant-nos a que mai deixem de reivindicar-les. També posa l’accent en una qüestió que ha rebut un suport unànime per part del assistents: ens cal que els nostres líders consensuïn una estratègia comuna per fer front a les sentències que vindran properament, deixant de banda els partidismes i els interessos particulars.

Ha acabat la seva intervenció manifestant que estem disposats a resistir i lluitar i que estem disposats a aguantar un segon més que ells per no regalar-los la victòria.

L’Oriol Francolí tanca l’acte agraint com sempre la presència a convidats i assistents i en anuncia dos actes que tindran lloc aquesta setmana:

  • Xerrada sobre l’Objecció fiscal al Centre Cívic del Coll, carrer L’Aldea, 15. Dijous 6 de juny a les 19:30.
  • Fòrum intersectorial de l’assemblea Nacional Catalana a l’orfeó gracienc, carrer Astúries, 83. Dissabte 8 de juny, des de les 9.45 h fins a les 21 h. S’hi faran al voltant de 20 xerrades obertes al públic. Més informació aquí.

Josep M. Jené

Fotos: Josep Casas

Vídeo: Joan Bussé