L’acte s’inicia amb l’habitual minut de silenci i a continuació la interpretació parcial del Cants dels Ocells a càrrec dels assistents amb l’acompanyament dels música de la palça. Presenta l’acte en Pere Folguera qui, a part de anunciar-nos les persones que intervindran a l’acte ens anuncia la notable recaptació econòmica que es va produir el darrer dilluns a la plaça a favor de la caixa de resistència dels companys de Meridiana Resisteix. Aquest mateix dilluns es va poder tornar a fer aportacions a aquesta caixa i la setmana vinent també se seguirà recaptant diners per ajudar a cobrir els més de deu mil euros de multes que els reclamen.

En Pere també fa esment de la gran ofensa que es veu que pateix el govern espanyol en no ser convidat als actes de celebració del segon centenari de la independència de Mèxic. “…la curiositat seria saber què volen anar a celebrar? què els volen dir?: que van fer bé en independitzar-se? que van exercir un dret inalienable i indiscutible? que molt bé la independència que nos hemos dado entre todos i que viva el rey y Emiliano Zapata?”.

Foto: diari El Punt Avui

LA BANDERA DE LES DONES

Pren la paraula en Pep Cruanyes que ens explica el retorn de la bandera de les dones de l’arxiu de Salamanca a l’Arxiu General de Catalunya. Aquesta bandera forma part d’una remesa de més de 25.000 documents que van arribar el proppassat 10 d’abril i que completa la documentació provinent d’entitats, partits, sindicats i persones individuals requisats per les tropes franquistes. Cruanyes diu que es pot considerar “una victòria fruit de la mobilització popular de tots aquests anys. Una victòria que ens demostra l’efectivitat de les nostres lluites”.

A continuació el músics de la plaça i la Lloll i en Pere des del micro van interpretar l’adaptació al català de la cançó d’en Woody Guthrie “Aquesta terra és la nostra terra”.

LA PÚBLICA A JUDICI

El proper convidat és l’Alane, un estudiant que forma part del col·lectiu “La Pública a judici” que ens parla de la repressió que està patint un grup d’estudiants que hauran de patir un judici a causa de les protestes per l’encariment de les taxes universitàries. 13 estudiants s’enfronten a 111 anys de presó i a 130.000 euros de multa per defensar la rebaixa del 30% de les taxes universitàries.

COMITÈ DE SUPORT A LA LOLA

La Lola és una presa política de Granollers que ha defensat sempre la independència de Catalunya i el País Basc i porta 30 anys empresonada. En ha visitat una companya del Comitè de Suport a la Lola que ha parlat sobre la campanya de recollida de signatures per al seu alliberament. “Pensem que ningú hauria d’estar empresonat quan té més de 70 anys” ha declarat la representant del Comitè alhora que ha agraït a les persones que han signat pel seu alliberament.

La Maria Catà ha clos l’acte amb l’habitual agraïment als participants i assistents, que han interpretat Els Segadors acompanyats pels músics de la plaça, com cada dilluns.

Josep M. Jené

Vídeo de l’acte sencer:

Vìdeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Fotos: Josep Casas