Darrera trobada d’aquest any 2019 de la concentració que convoca cada dilluns la plataforma GraciaLlibertat a la plaça de la Vila de Gracia. Aquest any 19 que ha estat marcat profundament pel judici al Tribunal Suprem pels fets de l’octubre del 17 i per la seva sentència humiliant i injusta. Però també recordarem aquest any per la reacció del poble a l’esmentada sentència i a la lluita en contra de la repressió que estem patint. Per recordar un dels aspectes d’aquesta lluita hem rebut la visita d’un dels representants del col•lectiu Sanitaris per la República.

L’acte ha començat amb els cinc minuts de silenci habitual seguit de la interpretació per part dels músics de la plaça i dels assistents del Cant dels Ocells.

En la presentació de l’acte, l’Oriol Francolí es congratula de la recent posada en llibertat d’en Ferran Jolis i l’Alexis Codina, membres dels CDR que foren arbitràriament detinguts el passat 23 de setembre i dels quals encara en queden dos a la presó. També menciona la recent decisió de l’advocacia de l’estat demanant que l’Oriol Junqueras pugui obtenir la seva acta d’euro diputat, però manifesta que amb aquesta decisió no n’hi ha prou i ha exigeix, en nom de la Plataforma GraciaLlibertat, la nul•litat del judici i la posada immediata en llibertat de tots els encausats.

Seguidament en Josep Maria Artigal ens ha convidat a tots els assistents al l’acte a escriure cartes al reis, convertides en aquesta ocasió en cartes a la república, demanant el nostres desitjos. Cartes que prèviament s’han repartit a la plaça perquè la gent les omplís i que posteriorment, al finalitzar l’acte, s’han penjat als arbres del carrer Gran.

Sanitaris per la República és un col•lectiu sense afany de lucre que es dedica a atendre a les persones que participen en tot tipus de mobilitzacions a favor de la República i en actes anti-feixistes o feministes. En Màrius Pallarés, infermer de professió i president i fundador del col•lectiu, ens ha explicat que se li va acudir la idea de crear aquest col•lectiu el dia 1 d’octubre del 17, mentre estava en una taula electoral i li anaven arribant vídeos al seu telèfon dels estralls que estava provocant la repressió policial. Des d’aleshores va començar a assistir a les mobilitzacions amb una motxilla amb material sanitari i, poc a poc, es van anar unint diversos professionals del món sanitari fins a arribar a una xifra propera al miler de membres organitzats en diferents parts del territori. Els podreu reconèixer per les armilles i cascos grocs i, a hores d’ara, ja han practicat més de 1500 assistències en diferentes mobilitzacions.

A continuació la Lloll i en Celdoni Fonoll ens van convidar a cantar una versió molt particular de la coneguda nadala “Fum, fum, fum” amb una lletra canviada, en paraules d’en Celdoni, un anònim fonollollià, “és a dir, no se sap qui ho ha escrit”.

Finalment vam rebre el testimoni d’una veïna, Glòria Roig, que ha pogut visitar recentment la Carme Forcadell i ens va explicar que havia conegut la notícia de la sentència del tribunal europeu en relació al cas de Junqueras i que li va causar una gran alegria. Diu que no les allibera per les acosta, senten més propera la seva llibertat.

L’acte el va cloure l’Anna Yuste amb el recordatori de la resta d’actes que es fan al llarg de la setmana i l’habitual agraïment a les persones que el fan possible i als assistents, seguit de la interpretació dels Segadors.

Josep M. Jené

Fotos: Josep Casas

Vídeo: Joan Bussé

Fotos: Joan Bussé