La concentració del dilluns va ser cap i cua. Va començar i acabar amb la gravació d’unes paraules de la patriota Montserrat Carulla, traspassada la setmana passada, que va concloure explicant que «hi ha moments que cal canviar el curs de la història. Ha arribat el moment de canviar el curs de la nostra història».

Entremig va ser tot un catàleg de la repressió que estem patint, amb la novetat que ara aquesta no ve només de Madrid, sinó que hi ha agents de les forces policials catalanes, bé siguin Mossos o policia local, que s’han sumat en la repressió, de vegades com acusació o d’altres com provocadors infiltrats.

Es veu que alguns aprofiten la desmobilització que propicia el coronavirus per aprofundir en els retalls dels nostres drets i llibertats. Des de les agressions que pateixen els manifestants de la Meridiana, que ja fa 273 dies que tallen el trànsit, fins a les condemnes pel tall de la Ronda el novembre del 2017 que ha significat condemnes a Moisés que va venir a la concentració i Francisco Garrobo a un any i tres anys i mig de presó, en un procés que els juristes veuen no poques irregularitats que, en el seu parer, posen en evidència que la justícia no és igual per tots.

També va sortir el Tribunal Constitucional, que la setmana passada ni tan sols va admetre a tràmit el recurs d’empara de Pablo Hásel contra les diverses sentències que té i que pot representar una imminent entrada a la presó. «Una altra víctima exemplar a qui, silenciant-ne la veu crítica, espera silenciar-nos a tots», en paraules de Pere Folguera. Per si no n’hi hagués prou, també la setmana passada es va fer pública la sentència condemnatòria al vilanoví Adrián Sas, acusat d’agredir a un policia. La condemna és de tres anys i mig, amb la particularitat que en aquest cas l’acusació particular era de la Generalitat i els Mossos.

Tot seguit li va tornar a la plaça representants del moviment Solidaritat Perifèrica de Nou Barris estan preparant una setmana anti repressiva del 14 al 21 d’aquest mes, dates que altres organitzacions també s’hi han sumat. Els temes que es tractaran seran la llibertat d’expressió, els moviments nacionals, el dret a l’habitatge, al dret a la protesta i a la vaga, i a la lliure circulació de les persones… «la repressió no s’atura i els repressors tampoc s’han aturat; ho veiem cada dia, i a la plaça seguim portant testimonis. No val el silenci, cal persistir, cal seguir fins que siguem lliures».

Folguera va tancar els parlaments assegurant que «ens volen espantats, reclosos, mesells, porucs. Però cal tenir-ho clar: la por és la seva, la de perdre el seu poder, els seus privilegis, per això els espanta la democràcia» i va donar la veu a Carme Sansa qui va llegir un text sobre Francesc Layret al cap de cent anys del seu assassinat.

Josep M. Orta

Vídeo de l’acte sencer:

Vìdeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Foto: Josep Casas