Vigília del primer d’octubre a la plaça en un acte que recordarem per diversos motius, entre els quals un increment significatiu del nombre d’assistents. La fiscalia, amb la col·laboració necessària de la Guàrdia Civil, ha incrementat la nòmina de persones en presó preventiva a base, una vegada més, d’anar creant acusacions cada cop més surrealistes. Hem passat d’unes acusacions de sedició i rebel·lió amb absència de violència a unes acusacions de terrorisme sense cap víctima.

L’acte va començar, com cada dilluns, amb els habituals cinc minuts de silenci en record i suport de presos, exiliats i represaliats seguit de la interpretació del Cant dels Ocells. A continuació, la Pepa Arenós va dirigir la felicitació que vam dedicar a en Jordi Sánchez que justament el primer d’octubre fa anys, i aquest ha estat el segon aniversari que ha hagut de celebrar a la presó. A continuació la companya Maria va agrair als veïns de la plaça que, una vegada més, acolliran la pancarta que habitualment penja del balcó de l’ajuntament de la Vila i que ha estat retirada per ordre de la Junta Electoral. Seguidament ens presenta al convidat d’avui, el membre del secretariat nacional de l’ANC David Fernández, que també es vicepresident del Cercle Català de Negocis i un dels responsables de la campanya Consum Responsable, Eines de País.

En David inicia la seva intervenció rememorant el primer d’octubre de l’any 17 i mostrant la seva solidaritat cap a tots els represaliats, tant els que estan representats a les pancartes habituals de la plaça com el més recents, els darrers set detinguts.

Després parla de les accions que està desenvolupant l’ANC amb la creació dels Consells per la República i de la comissió Fem República que s’ha encarregat d’impulsar les campanyes de consum responsable i la lluita per assolir espais de poder a diverses institucions com ara les cambres de comerç i col·legis professionals. Fa la reflexió de que ens hauria anat millor si després del primer d’octubre haguéssim tingut més institucions al nostre costat.

La campanya de Consum Responsable està pensada per facilitar el màxim d’informació possible perquè tots els consumidors –és a dir, tothom– puguem lluitar des de l’àmbit del consum. També ens ha recordat la importància de participar i influir en totes aquelles àrees de poder on es prenen decisions que ens afecten i, en aquest sentit ha remarcat la importància de participar en les properes eleccions del 10 de novembre. Ha acabat la seva intervenció recordant, una vegada més, la importància que té el compromís de tanta gent, com ara el propis assistents a l’acte, en la lluita per la llibertat del nostre poble.

Les darreres setmanes hem començat una sèrie de presentacions de les entitats que formen la plataforma Gràcia Llibertat i aquesta setmana, com no podia ser d’una altra manera, l’entitat que es presenta ha estat el CDR de Gràcia. Entitat que, com la resta de Comités per la Defensa de la República, tenen el seu origen en la organització per part de la societat civil del referèndum del primer d’octubre.

El CDR han fet la seva presentació en forma de performance, fent un cercle de persones assegudes al mig de la plaça que duien un cartell informant la seva professió o condició, representant una assemblea, que és l’eina de debat i de presa de decisions. L’acció ha inclòs la projecció d’un audiovisual on s’han mostrat imatges de diverses accions protagonitzades per aquests col•lectius i també han fer volar per la plaça globus grans amb paraules escrites que resumeixen les nostres lluites: república, llibertat, feminisme, justícia social…en definitiva com diu el lema tots som CDR.

La presentació ha acabat fent una mena de karaoke amb la coneguda cançó Agafant l’horitzó del grup Txarango.

L’acte s’ha clos, com és habitual, amb l’agraïment als participants, convidats i a les persones que el fan possible, amb l’enumeració d’actes previstos per la setmana, que en aquest cas i donades les circumstàncies, ha estat una llista força extensa i la interpretació dels Segadors per part dels músics i assistents a la plaça.

Josep M. Jené

Fotos: Josep Casas

Vídeo: Joan Bussé

PER MOLTS ANYS, JORDI SÁNCHEZ!

Un dels moments més emotius de l’acte de dilluns: tots els assistent vam enviar una felicitació ben sonora cridant, primer per parts i després a l’uníson PER MOLTS ANYS JORDI SÁNCHEZ!, i és que es dona la casualitat que va néixer el dia 1 d’octubre. A continuació el músics de la plaça van tocar la cançó aniversari feliç i una dona va lliurar un gran ram de flors grogues a la mare d’en Jordi, enmig d’una forta ovació de reconeixement per part de totes les persones participants a l’acte. Al final de l’acte, els pares i d’altres familiars d’en Jordi es van col·locar darrera la pancarta que el felicitava i molta gent van poder testimoniar el seu suport.

Foto: Lola Capdevila