Dilluns, 4 de febrer de 2019, a la plaça de la Vila

Com cada dilluns, l’acte que organitza el col·lectiu GraciaLlibertat a la plaça de la Vila per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport dels represaliats va reunir un nombrós grup de veïns, en la primera concentració celebrada després del trasllat dels presos polítics a les presons de Madrid.

Vam començar puntualment a les vuit, amb cinc minuts de silenci, seguits pel “Cant dels Ocells”, a càrrec de músics i públic.

Tot seguit, en Pere Folguera, en nom dels organitzadors, va iniciar els parlaments amb la presentació del convidat, en David Fernàndez, i el recordatori que la data del dia coincidia amb el 77è aniversari del naixement del malaguanyat cantant i artista valencià Ovidi Montllor.

Per homenatjar-lo, vam escoltar la seva cançó titulada «L’escola de Ribera».

A continuació, en David Fernández, periodista i polític ben conegut, va prendre la paraula i amb el seu estil inconfusible, després de fer un recordatori sobre els vuitanta anys de l’exili de milers de republicans catalans i espanyols, va llegir i comentar tres textos ben diferents: el primer, sobre la memòria històrica, un fragment del llibre «Días y noches de amor y de guerra» del periodista i escriptor uruguaià Eduardo Galeano, publicat l’any 1978, que és una crònica estremidora de les desaparicions, assassinats i exili dels seus compatriotes; el segon, un article periodístic de reflexió sobre les eleccions del 21D, de la filòsofa i escriptora Marina Garcés, titulat «Excepcionalitats permanents» i el tercer, un poema sobre l’1 d’octubre del poeta David Caño, titulat «Poema del si (primer acte de sobirania plena)».

Per acabar la seva intervenció en David va fer una reivindicació dels divuit presos, exiliats i represaliats, anomenant-los d’un en un, incloent-hi l’Adrià, la Tamara i en Valtònyc.

Seguidament, vam escoltar la cançó «Sageta de foc», amb lletra de Joan Salvat-Papasseit i música de l’Ovidi Montllor.

Després en Cesc Rossell, de l’ANC de Gràcia, va fer el parlament de clausura expressant en nom de l’organització l’agraïment al David Fernàndez, als músics, fotògrafs i assistents, i també als nombrosos participants en les concentracions que sota el títol «Il·luminem la Llibertat» es van fer dissabte passat a deu places de la Vila de Gràcia i al Farró.

Tot seguit va exposar els actes previstos per als propers dies:

  •  Dijous, 7 de febrer, hi havia convocada una vaga general per part de la Intersindical i la USTEC, que compta amb el suport de l’ANC, Òmnium Cultural i la CUP. (Aquesta vaga ha estat traslladada posteriorment al dia 21 de febrer).
  •  Dissabte, 9 de febrer, «Matinal Groga» a la plaça Tetuan a 2/4 d’11, amb la reivindicació del canvi del nom actual pel de «Plaça 1 d’Octubre».
  •  Dimarts 12 de Febrer: «ATUREM GRÀCIA. 15 minuts per 177 anys de presó.»
    Una aturada general de tota la Vila de 15 minuts, de les 12h a les 12h15 del migdia, amb l’objectiu de paralitzar Gràcia: vehicles, persones, comerços, bars, administracions, mercats, empreses, escoles.
    Per això ens convoquen a tots i a totes, a la Plaça de la Vila el dia 12 de Febrer a les 11h30.
  •  Divendres 15 de Febrer hi haurà la declaració als jutjats del Roger Español. Hi ha convocada una concentració de suport a les 10h a la Ciutat de a Justícia. Us animem a participar-hi.

Tot seguit vam cloure l’acte amb la interpretació d’«Els Segadors», culminada amb crits de «Llibertat».

A tall de comentari esmentem que aquest cop no hi hagué la interpretació del cant “No ens mourem d’aquí”, com era habitual.

Enric Espelt

Vídeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Fotos: Joan Bussé