La festa del Dilluns de Pasqua no va ser pas un impediment per als ciutadans que van acudir a la concentració a favor de la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió, que convoca setmanalment el col·lectiu GràciaLlibertat,

L’acte va començar amb la interpretació del «Cant dels Ocells» per part dels músics i assistents.

A continuació en Pere Folguera, en nom dels organitzadors, va fer la presentació de l’acte, emmarcant-lo en la lluita contra el feixisme i el racisme i en la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, que s’escau el 8 d’abril.

Tot seguit la Lloll Bertran, acompanyada pel guitarrista Enric d’Armengol, va estrenar una cançó d’homenatge al poble gitano a ritme de rumba, que trobareu en el vídeo de l’acte.

Després va prendre la paraula en Ricard Valentí, de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, @DeGitanos. La seva intervenció va tractar sobre l’antigitanisme i el dia internacional del poble gitano. Va explicar algunes mostres d’antigitanisme: a la vora de París, l’abril del 2013, a Itàlia, amb diversos intents de Matteo Salvini per fer censos de gitanos, i d’altres de més propers a Huelva i a Gijón, amb poca resposta popular.

Va prosseguir la seva intervenció amb una explicació sobre el primer congrés mundial romaní, celebrat a Londres, el 8 d’abril del 1971, del qual commemorem enguany el 50è aniversari, que va aprovar la bandera i l’himne «Gelem, Gelem» així com la substitució del mot «gypsy» per «romano» per a designar els gitanos.

La instauració del Dia Internacional del Poble Gitano es va fer durant el quart congrés mundial romaní, celebrat a Polònia.

També va destacar que a Barcelona fa vint anys que es creà el Consell Municipal del Poble Gitano, adscrit a l’Ajuntament.

Va acabar el seu parlament recordant que la lluita contra el racisme i l’eliminació dels prejudicis és feina de tothom.

A continuació va intervenir en Pere Folguera per aclarir la relació del polític Manuel Valls amb l’incident contra els gitanos de la rodalia de París i el seu suport als Comuns, decisiu per a l’elecció d’Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona.

Després va donar pas a la interpretació de l’himne gitano «Gelem, gelem» per part dels músics de la plaça, llegit en romaní per en Jordi Badal i en català. La versió catalana és d’en Pep Fornés i la va llegir l’actriu Pepa Arenós. En trobareu la interpretació dins el vídeo de l’acte.

Tot seguit, com a homenatge al poble gitano, en Celdoni Fonoll, amb l’acompanyament d’en Pep Fornés tocant el pandero, va recitar el poema «L’ós Nicolau» de Salvador Espriu, que inclou un parell de fragments en caló.

Abans d’acabar l’acte, en Pere Folguera va anunciar el convidat de dilluns que ve, el filòsof Xavier Antich, dins el cicle «Contra el feixisme i el racisme» i va convidar-nos a tornar a posar llaços grocs a l’estructura de l’antic mercat de l’Abaceria.

La interpretació d’«Els Segadors» i els crits de «Visca Catalunya, Lliure» van posar el punt final a l’acte, quan eren dos quarts de nou del vespre.

Enric Espelt

Vídeo de l’acte sencer:

Vìdeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Fotos: Josep Casas

Ai gitanos, d’on veniu

amb les tendes i les criatures afamades?

Ai gitanos, ai nois!

Jo també tenia una gran família

La Negra Legió la va assassinar

Dones i homes esquarterats,

I també les criatures

Ai gitanos, ai nois!

Obre Senyor la porta negra

per veure on és la meva gent

Tornaré a fer el camí

amb els gitanos de la bona sort

Ai gitanos, ai nois!

Amunt gitanos! Ara és l’hora!

Veniu amb mí els gitanos del món

La cara morena i negres els ulls,

m’agraden tant com el raïm negre i madur!

Ai gitanos, ai nois!

Gelem, gelem, Himne Gitano