Com cada dilluns, tot i ser el vespre del dia de Reis, uns centenars de ciutadans ens vam tornar a congregar a la Plaça de la Vila per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats, convocats pel col•lectiu @GraciaLlibertat.

Aquesta vegada vam comptar amb la presència de dos assistents il·lustres, el MHP Quim Torra i la diputada Laura Borràs, i de dues artistes notables, la violoncel·lista Núria Comorera i la mezzosoprano Leah Bedenko.

Vam començar puntualment a les vuit, amb cinc minuts de silenci, seguits per la interpretació del “Cant dels Ocells”, iniciada amb la música del violoncel i continuada amb la veu de la solista.

A continuació, en Francesc Rosell, en nom dels organitzadors, va fer la introducció a l’acte, amb comentaris sobre el “Cant dels Ocells”, el lligam d’aquesta peça amb Pau Casals i el seu famós discurs davant l’ ONU del 1971, que va enllaçar amb la crítica a la decisió de la JEC de divendres passat, d’inhabilitar el president Torra com a diputat – rebuda amb crits de «President» — i a l’acord de suspendre la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras. Després va fer esment de la nota del Parlament Europeu, difosa al migdia, en què reconeixia com a diputats europeus i amb efectes des del 2 de juliol, els senyors Antoni Comín, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, per a la sessió plenària del pròxim 13 de gener. Els assistents van acollir amb aplaudiments i crits de «Llibertat» aquest comentari. Per acabar, va indicar que només tenim un camí per a superar la involució del poder judicial i la situació política espanyola reflectida al Congreso, que és la independència efectiva de Catalunya, afirmació rebuda amb aplaudiments i crits d’«Independència».

Abans de la intervenció del primer orador, la Núria i la Leah van delectar-nos amb la interpretació d’una peça de G.F. Händel, «Lascia ch’io pianga», acollida amb llargs aplaudiments.

Tot seguit va prendre la paraula en David Ferrer @DferrerC , escriptor, autor del llibre «Des de l’exili» per fer una explicació sobre el Consell per la República i sobre els Consells Locals per la República.

En aquesta piulada trobareu la seva exposició sobre aquests temes. Va comentar que el dia 20 de desembre s’havia anunciat a Sant Celoni la constitució de 112 Consells Locals i va remarcar la importància d’inscriure’s al Consell per la República i de participar en el Consell Local de Gràcia, amb qui podem contactar a través de l’adreça de correu clxr.gracia@gmail.com .

Després la Núria i la Leah van interpretar una altra peça de G.F. Händel, l’ària «Ombra mai fu» , que els assistents van premiar amb càlids aplaudiments.

A continuació van intervenir la Roser, dels Castellers de la Vila de Gràcia, i en Florenci, que van fer la presentació del grup «Espai GràciaRepública», una entitat gracienca creada per a començar a establir les bases constitucionals de la futura República. L’acte de constitució del grup serà el proper divendres, dia 10, al local dels Castellers. Ací en trobareu els detalls i la invitació a assistir-hi.

Tot seguit hi hagué la sorpresa del dia, la breu intervenció del President Torra, amb uns mots d’agraïment als veïns, de suport al vicepresident Junqueras i d’encoratjament a persistir en la lluita, interromputs per crits de «Llibertat» i de «President».

Després l’Oriol Francolí, en nom dels organitzadors, donà les gràcies als convidats, músics i assistents, recordà alguns actes habituals, com ara les concentracions diàries dels companys de la Meridiana, i les concentracions setmanals a la plaça Molina, a la plaça del Rei, i a la plaça del Nen de la Rutlla.

Acabà el seu parlament amb el crit de «Visca la Terra».

La interpretació d’«Els Segadors» i crits d’ «Independència», semblava que posarien punt final a l’acte, quan la veu potent de David Fontanals, va anar enumerant els presos, exiliats i represaliats catalans i d’arreu, acompanyant els seus noms amb el crit de «Llibertat», corejat pels assistents. Finalment, els crits de «Llibertat Presos Polítics» van ressonar per tota la plaça, quan faltaven pocs minuts per a les nou del vespre.

Enric Espelt

Fotos: Josep Casas

Vídeo: Lola Capdevila

Fragment de l’ària Lascia chi’o pianga, de l’òpera Rinaldo (1711) de Georg Friedrich Händel interpretada per Leah Bedenko, mezzosoprano i Núria Comorera, violoncel. Vídeo: Lola Capdevila.

 

Fragment de l’ària Ombra mai fu, de l’òpera Xerxes (1738) de Georg Friedrich Händel interpretada per Leah Bedenko, mezzosoprano i Núria Comorera, violoncel. Vídeo: Lola Capdevila.