Aquesta ha estat la primera concentració de l’any nou, i convé de recordar que ja en portem unes 60 des d’aquell llunyà 13 de novembre del 2017, quan ens hi vam aplegar per primer cop convocats per l’ANC i Òmnium de Gràcia, per reivindicar la llibertat dels presos polítics, tal com deia el text de la primera convocatòria.

L’acte va començar puntualment a les vuit, amb cinc minuts de silenci, seguits pel “Cant dels Ocells”, a càrrec de músics i públic.

Tot seguit Anna Olomí, en nom de la Plataforma GràciaLlibertat, que és l’entitat que s’ha fet càrrec de l’organització de la concentració, va exposar el guió de l’acte i l’esperança que els desigs de llibertat per a presos, exiliats i represaliats es facin realitat aquest any.

A continuació va tenir lloc la intervenció del jove escriptor, músic i cantant Eloi Martín Casanovas, que va llegir un text propi, entre poètic i filosòfic, ple de reflexions originals al voltant de conceptes com l’amor, el respecte, la violència, la submissió, el poder, la por i la solidaritat, entre altres, lectura que va complementar, malgrat l’afonia, amb la interpretació d’una cançó pròpia.

Després músics i públic, vam interpretar el cant “No ens mourem d’aquí”, acabat amb aplaudiments.

Seguidament la Roser Latorre, companya de l’ANC i membre dels Castellers de la Vila, va fer la presentació de la Plataforma GràciaLlibertat, amb la lectura del Manifest de Constitució i la relació de les Entitats adherides i va cloure la seva intervenció amb una crida als membres d‘altres entitats a adherir-s’hi.

A continuació en Pere Folguera, membre de GràciaLlibertat, va fer alguna reflexió sobre el moment polític, va expressar l’agraïment als assistents, músics i protagonistes i va fer l’enumeració d’actes previstos per als propers dies:

  • El Taller de Cartes als Presos, a la Llibreria Ona de Gràcia el dia 8 de 17 a 20.
  • La Matinal Groga, a la Plaça Tetuan, dissabte vinent, dia 12, de deu a dues, organitzada per l’ANC, amb múltiples activitats.
  • Concentracions a totes les places de Gràcia, organitzades per les associacions integrades a la plataforma GràciaLlibertat, per al dia que traslladin els presos polítics a Madrid.

Tot seguit vam cloure l’acte amb la interpretació de l’himne «Els Segadors», culminat amb crits de “Visca Catalunya” i clams de «Llibertat».

Enric Espelt

Retransmissió íntegre de l’acte.

Vídeo: Joan Bussé

Fotos: Josep Casas

Manifest de la plataforma GraciaLlibertat