CRONICA SOLIDÀRIA A LA PLAÇA DE LA VILA

Vila de Gràcia, 8 d’abril de 2019.

La campana retruny. No tinc més adjectius per qualificar el seu desagradable so. Em planyo dels veïns que han se suportar cada hora el seu enutjós so.

Avui és el dia del poble gitano, i de graciencs en tenim una bona representació, avui i cada dilluns. La plaça i el faristol de l’acte han estat presidits per la seva bandera. El poble romaní, tantes vegades perseguit, sempre han sigut víctimes de la incomprensió institucional. De cap manera és un privilegi assemblar-nos-hi.

Després del silenci i de “El cant dels ocells”, hem pogut sentir sengles missatges gravats del conseller a l’exili Lluís Puig, i de l’Anna Gabriel. Tots dos ens han encoratjat a persistir en la denuncia del demofòbic estat espanyol.

Tot seguit, el Joaquim Jubert, de l’Associació Atenes, Juristes pels Drets Civils, ha informat de la seva tasca de denúncia del procés polític contra Catalunya. Ha concretat les accions que estan duent a terme i d’allò que preveuen que hauran de fer en el futur, quan els tribunals espanyols previsiblement rebutgin les seves demandes. Són conscients que tot plegat haurà d’arribar als tribunals internacionals i estan preparats per entomar el repte, convençuts que, si bé la lluita serà llarga, la victòria al final ens somriurà. També ha comunicat com veu ell l’evolució del judici. Ha dit que hi veu moltes mentides, molt teatre. Considera que, de cap manera, s’hi demostra sedició ni rebel·lió. Ha acabat afirmant que, al Tribunal Suprem, ens estan jutjant a tots, i no només als catalans, ja que estan en joc els drets civils de tota la població d’aquest estat, dia a dia més autoritari.

A continuació, el cantautor Josep Maria Galofré, ha interpretat dues cançons seves: “Passejant” i “Poema de la nit”.

La següent a intervenir ha estat la Pepa Arenós, qui ha llegit la lletra de l’Himne Internacional Romaní, “Gelem, gelem”, vaig caminant, vaig caminant, que evoca el seu origen nòmada així com la persecució cruent que històricament sempre ha patit.

L’acte ha acabat amb el cant de “Els Segadors” i els preceptius visques a la República i a Catalunya.

Xavier Andreu

Missatge del conseller Lluís Puig

Missatge de l’Anna Gabriel

Vídeos: Lola Capdevila