Com cada dilluns, en un vespre fresc i ventós, uns centenars de ciutadans ens vam tornar a congregar a la Plaça de la Vila per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats, convocats pel col•lectiu @GraciaLlibertat.

Vam començar puntualment a les vuit, amb cinc minuts de silenci, seguits per la interpretació del “Cant dels Ocells“.

A continuació, en Francesc Rosell, en nom dels organitzadors, va fer la introducció a l’acte, amb comentaris crítics cap al poder judicial espanyol i amb la citació d’unes frases d’en Jordi Cuixart per destacar el valor de la desobediència civil no violenta.

Tot seguit va prendre la paraula en Josep Lluís Martínez del grup Constituents. Va començar fent una breu explicació sobre la situació política actual i els seus antecedents i va prosseguir amb una dilatada exposició dels principis i objectius del grup @ConstituentsCxR, integrat dins l’estructura de la CUP, que podríem resumir en la seva frase final «Fem República i definim alhora com la volem». A la seva web constituents.cat trobareu més informació sobre aquesta organització.

La seva intervenció va ser seguida per crits d’«Unitat» que van donar pas a la presentació de la segona entitat participant, l’Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia, a càrrec de la seva representant Lena Olivares, que en un breu parlament va explicar els objectius del grup, centrats a lluitar per un habitatge digne per a la gent de Gràcia i va passar la paraula a la Lidia, qui va exposar el seu cas personal, a punt de ser desnonada judicialment.

A la web i a Twitter trobareu més dades sobre aquesta associació.

Després va intervenir en David Fontanals, que va anar enumerant amb veu potent els presos, exiliats i represaliats catalans i d’arreu, acompanyant els seus nom amb el crit de «Llibertat», corejat pels assistents. Al final, els crits de «Llibertat Presos Polítics» van ressonar per tota la plaça.

Tot seguit la Maria Catà, en nom dels organitzadors, donà les gràcies als convidats, músics i assistents, recordà alguns actes habituals de cada setmana, com ara les concentracions a la plaça del Rei, a la plaça del Nen de la Rutlla, a la plaça Molina, i a la cruïlla d’avinguda de Roma i Urgell, i va destacar l’acte «Cap dona en l’oblit» que se celebrarà el dia 22 a Xerta, en recordança dels 21 mesos de l’empresonament de la Carme Forcadell i la Dolors Bassa. Us hi podeu inscriure en aquesta pàgina.

La interpretació d’«Els Segadors» i crits d’«Independència», van cloure l’acte, quan passaven un parells de minuts de dos quarts de nou del vespre.

Enric Espelt

Fotos: Juliana Dos Santos

Vídeo: Joan Bussé