Com cada dilluns, uns centenars de ciutadans ens vam tornar a congregar a la Plaça de la Vila per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats, convocats pel col·lectiu @GraciaLlibertat.

Vam començar puntualment a les vuit, amb cinc minuts de silenci, seguits per la interpretació del “Cant dels Ocells“, a càrrec dels músics i assistents.

A continuació, en Cesc Rosell, en nom dels organitzadors, va fer la introducció a l’acte, amb diversos comentaris sobre punts d’actualitat. El primer, sobre l’èxit de les manifestacions del 8M; el segon per denunciar la xacra d’assetjament masclista dins la política catalana, amb els casos recents de l’alcalde d’Argentona i el Cap del Gabinet de la Conselleria d’Exteriors.

Després d’un record per les sis polítiques empresonades i exiliades, va celebrar que els presos puguin sortir unes hores de la presó en virtut de l’article 100.2 de la normativa penitenciària, cosa que no ens pot fer oblidar l’enorme injustícia del seu empresonament.

Va finalitzar el seu parlament amb la presentació de la primera convidada.

Tot seguit va prendre la paraula la Montse Sánchez, presidenta de Súmate.

Va començar retent homenatge a presos i exiliats bo i cridant en veu ben alta el nom de les sis preses i exiliades polítiques i va prosseguir amb l’exposició de la finalitat de l’associació i els seus destinataris, els ciutadans de Catalunya d’arrels no catalanes, que segons que va dir constitueixen el 70% de la població de Catalunya, i que s’expressen habitualment en castellà.

En aquest punt va fer-hi intervenir l’Eduardo Reyes, fundador de Súmate i diputat al Parlament, que va destacar el treball que porten a terme des de fa set anys i la necessitat de parlar en castellà en molts indrets per entrar-hi més fàcilment i fer-los veure els avantatges de la llibertat i de la independència de Catalunya.

La Montse Sánchez va acabar el seu parlament destacant que des del juny passat compten amb un local propi a Sant Adrià, al carrer de Josep Royo 21, on cada dijous a les set del vespre solen fer un acte social.

Després va intervenir un representant de la @CUPGracia grup polític que és un dels membres primerencs del col·lectiu GraciaLlibertat. El convidat va exposar l’ideari de la CUP, «organització política assembleària implantada arreu dels PPCC, que treballa per un país independent, socialista, ecològicament sostenible, territorialment equilibrat i deslligat de les formes de dominació patriarcal, amb tres eixos de lluita: feminisme, socialisme i independència».

A la seva web cup.cat trobareu informació detallada sobre aquesta organització política i les seves activitats. A Gràcia lluiten especialment contra la gentrificació dels barris i els desnonaments.

Va acabar la seva intervenció donant a conèixer l’acte polític que faran el dia 20 de març a la Plaça de la Vila, a dos quarts de set, en commemoració dels dos anys de l’exili de l’Anna Gabriel.

Tot seguit la Roser Ros i Riu  membre de @donesnoestandar i de @ANCDones va llegir la «Declaració 8 de març de 2020: Juntes som més fortes» preparada per la Sectorial de Dones de l’ANC, que podeu trobar en aquesta pàgina.

A continuació va prendre la paraula la Pepa Arenós per fer dos breus comentaris a títol personal. El primer, per destacar el text d’una pancarta de la manifestació del 8M «Per què no pregunten a les dones denunciants ¿Cómo iba vestido tu agresor?». I el segon per titllar de partidista la pancarta penjada a la seu del districte amb motiu del 8M, que incloïa la frase «ecofeminisme és la resposta», contraposada a la transversalitat de la pancarta «Llibertat Presos Polítics», retirada del mateix balcó.

Després la Maria Catà, en nom dels organitzadors, donà les gràcies als convidats, músics i assistents, i ens recordà alguns actes habituals, com ara les concentracions diàries o setmanals en solidaritat amb els presos polítics, exiliats i represaliats, així com altres activitats específiques d’aquesta setmana:

  • Dijous, dia 12, a les set del vespre a l’Orfeó Gracienc, xerrada «Vist per sentència?» a càrrec de dos advocats de l’associació Atenes, en un acte organitzat per Òmnium Gràcia
  • Dijous, dia 12, a dos quarts de vuit del vespre al Cafè del CAT (Tradicionàrius), xerrada «Desarma els teus impostos» a càrrec de dues feministes antimilitaristes del grup DonesXDones, organitzada pel CDR Gràcia.

La interpretació d’«Els Segadors», culminada amb crits d’«Independència», i el record als presos i exiliats, corejats per alguns dels assistents, van posar el punt final a l’acte, quan passaven cinc minuts de dos quarts de nou.

Enric Espelt

Fotos: Josep Casas

Vídeo: Joan Bussé

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Foto: Josep Casas