PRIMERA SESSIÓ DEL CICLE «ELS DIES QUE VAM SER POBLE»

Dimecres 19 de setembre va tenir lloc al teatre dels Lluïsos de Gràcia la primera sessió del cicle “Els dies que vam ser poble”, una iniciativa de l’ANC de Gràcia i Lluïsos, amb la col·laboració de La Directa i MediaPro, per commemorar els fets de setembre i octubre de 2017, amb la projecció de documentals i uns col·loquis posteriors.

L’acte va començar a dos quarts de vuit del vespre amb uns breus parlaments de presentació per part del president de Lluïsos, l’ Oriol Hosta, i del Coordinador de l’AT de Gràcia de l’ANC, en Jordi Guilleumes, que van agrair al públic que omplia el teatre la seva assistència.

A continuació es va projectar el documental “20-S” del Grup Mediapro, dirigit per Jaume Roures, que narra els esdeveniments del 20 de setembre de l’any passat, centrat principalment en els fets ocorreguts a la Conselleria d’Economia i a la seu de la CUP. El documental, d’una hora de durada, impressiona per la força de les imatges enregistrades.

Tot seguit el moderador de l’acte, el periodista gracienc Albert Balanzà, director del setmanari “L’Independent de Gràcia” va presentar els quatre protagonistes del col·loqui:

– David Fernández, periodista i activista social, que va ser diputat del Parlament de Catalunya durant la X legislatura per la Candidatura d’Unitat Popular

– Eva Fontova, doctora en psiquiatria, membre de l’ANC

– Esther Almor, advocada, funcionària i membre de l’ADIC de Vicepresidència

– Jaume Asens, advocat i polític, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona,

tots ells participants dels fets del 20-S, alguns com a protagonistes destacats.

El moderador va obrir el col·loqui demanant-los la seva percepció actual dels fets esdevinguts aquell dia. “Un país encara en estat d’excepció”, va comentar en David Fernández”, “Satisfacció perquè vam saber fer-ho bé, preocupació pels ponts que va dinamitar el Govern de l’Estat”, vam sentir de l’Eva Fontova, “Un dia molt dur” va resumir així el dia que va passar a la conselleria l’Ester Almor, “Una sensació agredolça, la percepció del rostre dur de l’Estat, la resposta del poble” va destacar en Jaume Asens.

Després el moderador els va preguntar si pensaven que es podia tornar a repetir un 20 de setembre i sobre les possibles condemnes que sortirien dels judicis al Tribunal Suprem.

Tot seguit hi va haver algunes intervencions del públic, la primera sobre el dèficit fiscal, una altra per demanar al David Fernández la seva impressió sobre la visita que acabava de fer a la presidenta Forcadell, i alguns comentaris més sobre el judici i les sentències condemnatòries.

I quan faltaven 5 minuts per a tres quarts de deu, el moderador va donar per acabat l’acte, amb els aplaudiments dels assistents.

Enric Espelt

Dia: Dimecres, 19 de setembre
Hora: 19:30 h
Lloc: Lluïsos de Gràcia
Organitza: ANC Gràcia i Lluïsos de Gràcia