PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL «EL PRIMER DIA D’OCTUBRE»

Al teatre dels Lluïsos de Gràcia, a la plaça del Nord, i organitzada per aquesta entitat i la AT de Gràcia de l’ANC, va tenir lloc dimecres passat (26 de setembre) la projecció del documental “El primer dia d’octubre”, dins del cicle “Els dies que vam ser poble”.

Aquesta jornada, que va comptar amb la participació dels autors de la filmació i va anar seguida d’un col•loqui, tenia l’objectiu de recordar els esdeveniments que molts vam protagonitzar al voltant del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre del 2017.

A la presentació, en Rafel dels Lluïsos de Gràcia va deixar clar que “no estem aquí per a recordar, sinó per a reivindicar” i en Jordi de l’ANC, va dir que “L’u d’octubre vam aprendre a ser poble”.

La filmació, centrada a l’escola de la Concepció (Dreta de l’Eixample), recull també imatges de les accions policials al Grup Escolar Ramon Llull, a la Barceloneta i entrevistes amb alguns dels atesos als centres hospitalaris barcelonins.

Amb la moderació de la periodista Aura Ruano, va començar el col•loqui, amb la intervenció dels realitzadors del documental, del grup “La directa”, que van explicar què els va dur a fer-lo i com van fer el documental. Els seus comentaris i puntualitzacions van ser molt interessants.

A la taula, hi seien el coordinador de l’Escola Pau Casals de Gràcia, un pare i una mare de l’Escola Univers i la coordinadora dels apoderats d’Òmnium Cultural de Gràcia.

Els tres primers, ens van obsequiar amb tot un anecdotari i els aspectes menys coneguts d’aquesta jornada històrica, mentre que la companya d’Òmnium que explicar el tema (molt desconegut!) dels apoderats i dels representants de l’Administració.

Després de la intervenció dels autors del documental i dels membres de la taula, va seguir un torn de paraula on els assistents van poder dir-ne la seva i preguntar als autors i als que representaven els protagonistes de la jornada (que, de fet, vam ser tots els ciutadans de Catalunya!).

De tot el que es va dir en destacaria el reconeixement de la tasca dels CDR’s, el tema del Cens Universal, la necessària confiança mútua entre els diversos actors i la constatació de la capacitat d’auto-organització de la nostra societat.

Una tarda molt interessant, que es mereixia una assistència més gran de la que va comptar.

Joan Molina

Dia: Dimecres, 26 de setembre
Hora: 19:30 h
Lloc: Lluïsos de Gràcia
Organitza: ANC Gràcia i Lluïsos de Gràcia

EL PRIMER DIA D’OCTUBRE

Redacció: Bart Grugeon
Audiovisuals: Anmorsígol, Sarai Rua i Bart Grugeon

La ‘Directa’ amb l”Agència UO’ estrena un documental que narra els fets de la jornada del referèndum, amb diversos testimonis a peu de carrer i un recorregut per diferents col·legis electorals .

Vegeu la notícia completa a la seva web:
https://directa.cat/el-primer-dia-doctubre/