Fes-te soci o sòcia de l’ANC!

Butlletí núm. 76 (27-07-2018)

Fes-te soci o sòcia de l’ANC!

Butlletí núm. 76 (27-07-2018)

Ens trobem per preparar la portalada de la Festa Major

Us convoquem divendres 27 a la tarda, de 18.00 a 20.00 h, a preparar la portalada de la FEsta Major, al nostre local del carrer Robí, 22.

ÉS MOLT IMPORTANT: anem justos de temps i hem de saber si serem prou gent per tirar endavant la portalada. Si no som prous, ho haurem de deixar córrer. No és greu, però pensem que tenir la portalada ens dona molta visibilitat de cara als veïns i veïnes del barri i a la multitud de visitants que passegen pels nostres carrers.

A més de venir, si teniu ampolles de plàstic d’aigua de 1,5 litres buides i/o taps de plàstic, porteu-los, són el material reciclat amb que construïm la nostra portalada.

Activitats de l'ANC-Gràcia per la Festa Major de Gràcia 2018

Durant tota la Festa Major: Portalada guarnida al carrer Robí, 22.

DIMARTS 21 D’AGOST:
Tot el dia: parades informatives per tota la vila (5 o 6).

– Pi i Margall:
19.30-20.00 h: Assaig de l’11S.
– Plaça Joanic: (*)
12.00-13.00 h: Jocs d’aigua i entreteniment per a la canalla.
13.00-14.00h h: Vermut popular.
(Pausa migdia)
20.00-21.30 h: Tertúlia a la fresca amb la presidenta de l’ANC Elisenda Paluzie i membres de partits (PDeCAT-Junts per Catalunya, ERC, CUP, CECP i Demòcrates).
21.30-22.30 h: Sopar groc amb presència de familiars dels presos/exiliats.
22.30-23.30 h: Animació tranquil·la: Mali i Vanili.

Gran manifestació del 14 de juliol a Barcelona

Només amb la República catalana aconseguirem la llibertat de les preses i presos polítics i el retorn dels exiliats i exiliades. La independència de Catalunya serà la garantia de no tenir més persones represaliades. Per tots aquests motius i molts més, el 14 de juliol vam tornar a omplir els carrers de Barcelona per recordar que no volem ni presió ni exili, que els volem a tots i a totes a casa!

En aquest vídeo rememorem els moments més destacats d’una nova diada dedicada a la reivindicació de la llibertat i els drets democràtics.

Dimecres plens de llibertat

Segueixen els Dimecres per la llibertat a la Vila de Gràcia. El dia 11 de juliol es va celebrar la jornada “Polítiques alternatives o alternatives polítiques” i el dia 18, la penúltima sessió, es va debatre sobre “La cultura de pau i la resolució de conflictes”.

POLÍTIQUES ALTERNATIVES O ALTERNATIVES POLÍTIQUES

La petició de trasllat d’una trentena de professors de l’Institut el Palau de Sant Andreu de la Barca, el canvi climàtic, la suspensió dels drets polítics dels diputats a demanada del jutge Llarena, la llibertat dels violadors de La Manada, el constant augment dels preus dels lloguers de pisos; són fets, recents o no, que fan que el ciutadà es plantegi l’eficàcia de les institucions. És a dir, les institucions estan fent bé la feina que estan obligades a fer? Aquesta pregunta, formulada per Laia Altarriba, periodista de La Jornada, va obrir la segona sessió del cicle Dimecres per la Llibertat, que es desenvolupa en l’acollidor escenari de la plaça del Nord.

Per respondre a aquesta qüestió i participar en el debat posterior, van estar presents la Bàrbara Roch, representant d’Endavant Gràcia, l’Enric Sagarra, d’Arran, l’Àngels Tomàs, consellera del grup municipal BComú-EUiA, i la Roser Ros Riu, membre de l’Associació Dones no Estàndards, de Dones per la República, que integra a la Sectorial Dones de l’ANC.

Com salta a la vista, dues d’aquestes formacions s’alineen clarament a la banda de les polítiques alternatives i una a la de les alternatives polítiques projectades des de les institucions. La qüestió de les reivindicacions de gènere hauria estat més equilibrada, o complementada, d’haver assistit, com estava programat, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada. Tampoc va acudir el representant del Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI). Per la seva banda, la Roser Ros va substituir a la politòloga i professora Tània Verge, de Dones per la República, de la que va excusar la seva presència.

Va quedar palès que tots i totes les presents a la taula s’esforcen, des de perspectives diferents i amb matisos i gradacions, en la lluita contra les agressions i discriminacions de gènere, els abusos immobiliaris i contra els problemes que genera el turisme massiu.

LA CULTURA DE LA PAU I LA RESOLUCIÓ DE CONFLICTES

La resolució de conflictes, dins de l’àmbit de la cultura de la pau, es poden gestionar des d’una perspectiva macro o micro. És a dir, els conflictes a macro escala tenen el seu origen en enfrontaments entre estats, entre comunitats polítiques o religioses i entre pobles i identitats. La perspectiva micro afecta a diferències entre ciutadans, veïns o amics i/o entre persones i institucions públiques. En realitat les diferències estan en el nombre d’implicats o afectats.
En la taula rodona del dimecres 18 de juliol, tercera del cicle Dimecres per la Llibertat, es van plantejar i debatre diferents casuístiques des d’aquests diferents conceptes. Què és un conflicte i com abordar-lo? A quines conclusions, positives o negatives, es pot arribar, són o no útils? Van ser les preguntes que a grans trets va plantejar la moderadora Roser Ros Riu, de Dones No Estàndard.

Les reflexions sobre les estratègies a nivell macro van estar exposades pel Ferriol Sòria, professor de la UB i la UOC, investigador de les Comissions de la Veritat a Sud-Àfrica, per l’Eugenia Baldón, activista feminista i investigadora de les propostes de construcció de pau a Colòmbia, i pel Pere Ortega, investigador del Centre Delàs, entitat dedicada a l’anàlisi de la pau, el desarmament i la no violència. Per altra banda, la Núria Villanueva, psicòloga, investigadora de la gestió de conflictes i mediació i ex presidenta de ACDMA, i la Soledad Arnau Ripollès, filòsofa i investigadora de les experiències de pau des de les dones de la vida independent, van ser les encarregades d’analitzar la qüestió a nivell micro.

Dilluns a la plaça de la Vila

Cada dilluns tenim una cita a la plaça de la Vila per cridar ben fort que volem als presos, exiliats i exiliades a casa!

El dilluns 16 de juliol, malgrat la calor i l’època de l’any, que fa que algunes companyes i companys estiguin de vacances o estiueig, un 500 membres de la Delegació a Gràcia d’Òmnium Cultural, el CDR de Gràcia i les territorials de Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia de l’Assemblea Nacional Catalana, ens vam tornar a trobar per a recordar molt especialment que fa nou mesos que el Jordi Sànchez i el Jordi Cuixart són a la presó. Sense oblidar la resta de companyes i companys que són a la presó o a l’exili per defensar la nostra llibertat.

Per començar, ens va parlar des de Brussel·les el Conseller Lluís Puig, que va agrair la concentració setmanal a Gràcia, va remarcar els vincles que té amb la nostra vila i ens va encoratjar a seguir lluitant per la República que tots i totes estem ajudant a néixer. Va seguir l’escriptora Anna Manso, que ens va llegir el conte que va “estrenar” el 22 d’abril a Santa Perpètua de Mogoda. Allà, sota el lema de que “l’humor és una arma de destrucció massiva d’injustícies” ens va parlar de la descabellada idea d’un poble entestat a muntar “happennings” a primers de setembre de cada any, amb la idea de poder introduir uns papers a unes carmanyoles gegants i de com uns estranys personatges, sorgits dels dibuixos animats i armats d’uns “curiosos” objectes, s’entestaven a “tunejar” els cossos d’aquella gent a base de canvis de volums i de colors de tons blaus i morats. Evidentment, tot era molt “de ciència ficció” i poc creïble…

Per a fer més present la memòria dels Jordis empresonats, el Jordi Guilleumes (Coordinador de l’Assemblea Territorial de Gràcia de l’ANC), ens va llegir una carta del Jordi Sánchez encoratjant-nos a no deixar la nostra lluita per aconseguir una república al servei de tots i totes les catalanes, també dels que ara no volen la independència de Catalunya. Després l’Helena Vicente, presidenta d’Òmnium Cultural de Gràcia, va llegir un escrit del Jordi Cuixart, animant-nos a somriure, malgrat el dol. Per acabar, vam tornar a cantar l’adaptació del cant espiritual No ens mourem d’aquí a la situació actual i El Cant dels Ocells en versió coral, per variar. Cal reconèixer l’esforç dels organitzadors per animar i donar ritme a l’acte!

El dia 23 de juliol, vam tenir un record molt especial per a la nostra estimada Carme Forcadell i per a la consellera Dolors Bassa, que fa quatre mesos que són a la presó. Malgrat que ara siguin a Catalunya, no estan on haurien d’estar: a casa amb els seus éssers estimats! Sense oblidar la resta de represaliats i represaliades, com els consellers Raúl Romeva, Josep Rull i Jordi Turull.

Per a començar, ens va parlar des de Ginebra la Marta Rovira, que ens va agrair la nostra lluita constant i ens va animar a no defallir a la lluita contra el feixisme. Va seguir l’actriu Pepa Arenós, que ens va llegir una carta de la consellera Dolors Bassa i el seu manifest “Cap dona a l’oblit”, on ens va explicar la problemàtica de les preses polítiques i la frustració de sentir que ets a Catalunya, però no ets lliure de recórrer-la. Va demanar justícia i que perseverem a la nostra defensa de la dignitat. Perquè hi ha drets que no és demanen: s’exerceixen! Res, no serà en va.

Els companys Miquel i Jofre, els “Mali Vanili”, ens van animar de valent amb les seves versions, molt especialment l’adaptació de Hurricane, d’en Bob Dylan, Harry Puplicane pel moment polític que vivim i la coneguda Espanya, carinyo, lo nostre no funciona. No ens vam aixecar de les cadires perquè ja estàvem drets. Realment, ens vam quedar amb les ganes de sentir més cançons d’aquest parell, cosa que podrem fer el 21 d’agost a la plaça d’en Joanic.

La Xell Sota, ens va dur les paraules del company Adrià Carrasco, del CDR d’Esplugues de Llobregat, que ha hagut de fugir de la justícia espanyola davant del convenciment que seria sotmès a un judici polític sense cap mena de garanties. Va defensar el paper dels CDRs com a expressió de la gent del carrer organitzada i ens va animar a seguir lluitant per a que es respecti la voluntat del Poble Català.

L’acte, es va tancar amb la presentació de tots els companys perseguits per lluitar per la Llibertat de Catalunya, unes paraules de la companya Soledat Farré dedicades a les companyes víctimes de la repressió espanyola i el Cant dels Segadors amb crits demanant la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

INFORMACIÓ DE LES COMISSIONS

Et posem al dia de l’activitat de la Territorial i et fem partícep de les convocatòries.

De la comissió d’extensió

Voluntari, voluntària, anima’t a participar a les sortides organitzades! És important que siguem el major nombre de persones possible. Aquests són els espais on pots col·laborar (atenció, les comissions tenim nous correus electrònics):

Parades: parades@graciaperlaindependencia.cat
Motxillaires: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat
Multiparades del Barcelonès: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat

Parades 

La feina de les parades segueix i ja estem acabant el calendari de parades pel mes de juliol. Com ja sabem, aquesta tasca dona visibilitat a l’assemblea i permet intercanviar informació amb els ciutadans sobre la situació política actual, els actes que s’organitzen, però també serveix per fer cures a nivell emocional. Les parades són sempre una oportunitat per captar nous socis o simpatitzants, així com per rebre donatius per a la Caixa de Solidaritat i Resistència i per a les famílies dels presos i exiliats. També són un punt important de distribució de llaços grocs i domassos i un espai per compartir amb altres entitats i fer xarxa. Per qualsevol consulta o suggeriment, podeu adreçar-vos a parades@graciaperlaindependencia.cat.

Us podeu apuntar a https://doodle.com/poll/9stryc92syss5hiu.

Programació de parades a Gràcia el mes de juliol
  1. Dissabte 28 de juliol: Fontana, de 18.00 a 21.00 h.

Apunta’t al doodle de parades

Manifest – Lluitarem fins que sigueu lliures

Fa 9 mesos que sortim al carrer demanant la llibertat del presos polítics i el retorn dels exiliats. Algú pensa que ens en cansarem? Algú pensa que defallirem abans que siguin lliures? La resposta és no.

Tot i el canvi de govern, a l’Estat espanyol no ha canviat res. Què han fet? Només han complert la llei apropant els presos. S’ha modificat la façana, però els fonaments són els mateixos. Canviar les persones és fàcil; canviar aquest Estat és difícil, gairebé impossible. La nova fiscal general de l’Estat ja ho ha manifestat clarament: el nou govern espanyol no té cap intenció de variar de posició respecte dels presos. Podeu llegir tot el manifest aquí

 

De la coordinadora

Hi trobaràs informació permanent i convocatòries diverses d’àmbit general

Nou correu electrònic: coordinadora@graciaperlaindependencia.cat

Vine a col·laborar al local de la territorial

Com ja sabeu, obrim el local del carrer Robí, 22, els divendres, de 18h a 20h, com a punt de trobada i contacte presencial. Tenim estelades noves, domassos i informació.

EL MÉS CALENT, AL TWITTER

Hi trobaràs els tuits més punyents de la quinzena

Habitatge Gràcia
Aitana Molina
Vilaweb
Jordi Cuixart
Assemblea Nacional Catalana
Naiz:

BREUS

T’expliquem coses que passen dins i fora de la Vila

La plaça del Sol ja té jocs infantils

Aquesta àrea infantil respon a una petició del veïnat per donar nous usos a la plaça. La instal·lació de jocs infantils a l’esplanada central ha estat un èxit donat el gran ús que estan fent els infants. L’espai de jocs s’ha instal·lat com a resposta a una proposta que va plantejar el veïnat a través de la taula ciutadana de plaça del Sol. L’objectiu és promoure un ús veïnal i familiar de la plaça.

La instal·lació es va fer entre el 25 de juny i el 2 de juliol i ocupa una superfície de 75 m² a l’àmbit oest de l’esplanada central. Es tracta d’un espai obert consensuat amb el veïnat en el marc de la Taula ciutadana del Pla de Places on al mes de març es va arribar a l’acord d’observar el funcionament de l’espai durant els mesos d’estiu i fer una primera valoració del seu funcionament al setembre per millorar els aspectes necessaris, com el tema de posar o no una tanca al voltant de l’àrea de jocs.

LA TEVA OPINIÓ ENS INTERESSA

La secció on pots conèixer l’opinió de diverses personalitats que parlen sobre el Procés Constituent

 El papa entre barrots

Laura i Marta Turull & Anna i Beta Forn & Oriol Sànchez

Catorze.cat – Juliol del 2018

Potser arribarà un dia que serà impossible recuperar la nostra manera de fer com era abans.

Al llibre Abans ningú deia t’estimo (editorial Catedral) trobem el testimoni, íntim i convuls, de fills i filles dels presos polítics. En concret, de la Laura i la Marta Turull, de l’Anna i la Beta Forn i de l’Oriol Sànchez, que tenen entre 17 i 23 anys i que, veient els seus pares entre barrots, s’han hagut de fer moltes preguntes i créixer de cop. Llegim un fragment de cadascun d’ells.

Laura Turull, 21 anys, estudia 3r de dret i es vol dedicar al dret penal i al dret sanitari. L’empresonament del seu pare ha fet que es plantegi la possibilitat d’especialitzar-se en drets humans. Creu en la justícia, li encanta caminar, la música de bandes sonores i conversar sobre política.

“La primera visita que vaig fer al meu pare va ser el 4 de novembre. Feia només dos dies que l’havien empresonat i ens van avisar poques hores abans, així que vam anar-hi en cotxe. Recordo que era un dia molt lleig, plovia, tot era fred i gris. 

Vaig veure aquell edifici pla, recte i no parava de preguntar-me com hem arribat fins aquí. Només feia un mes del referèndum. Anàvem passant portes i més portes de ferro i, quan finalment vaig veure el pare a l’altra banda del vidre, ens vam posar a riure. Rèiem totes tres, la mare, la Marta i jo, i també ell. Al nostre costat hi havia un familiar d’un pres comú, algú tatuat i sense dents que devia flipar. 

El pare ens va explicar com havia declarat davant del jutge i tot ens semblava de pel·lícula. En algun moment, ell es va emocionar i va abaixar la mirada. Fa mal tenir-lo a un pam i no poder-lo abraçar. 

Unes setmanes després, en la primera trobada vis-a-vis, sí que el vaig poder abraçar, però aquella tornada a casa, en tren, va ser molt trista. Els viatges de tornada sempre són més silenciosos que les anades. Tothom està capficat i esgotat. Tothom vol estar només amb els seus pensaments. Jo em sentia abatuda, però no volia entristir més la mare, així que em vaig allunyar. Vaig anar a un lloc del tren on no hi havia ningú, entre dos vagons. En un racó on no em veiés gaire la gent que passava. 

Vaig trucar un amic i vaig plorar molt. Em va escoltar. Jo em desfogava dient pestes de tot, de la justícia, de la política, del país. «Ets molt forta», em va dir. Ho recordo perfectament. «Ser forta no vol dir que no puguis plorar. Seguiràs plorant però seguiràs lluitant»”.

Marta Turull, 17 anys, estudia 1r de batxillerat, modalitat humanística. Es proposa estudiar alhora periodisme i filologia catalana. L’apassiona llegir i vol ser escriptora i editora. Un dia escriurà un llibre sobre tot això que li ha tocat viure. 

“Quan l’anem a visitar, en el primer instant que ens veiem, la seva cara expressa molta felicitat, la més gran que li he vist. És un instant preciós en què tot desapareix, tot sembla oblidat.

Un cop a la sala, la mama i la Laura s’asseuen davant del papa però jo, més que parlar o escoltar allò que ens explica, necessito tenir-lo al costat i recolzar-m’hi. Ell em passa el braç per l’espatlla i m’agafa fort. Algun cop hem estat així les dues hores. No em cal gran cosa més. Necessito sentir la seva proximitat”.

[Llegeix tot l’article]

AGENDA

De la Territorial

Dilluns 30 de juliol: Concentració per la llibertat dels presos polítics. Lloc i hora: a la plaça de la Vila de Gràcia, a les 20.00 h.

Dimarts 21 d’agost:  Activitats de l’ANC Gràcia per la Festa Major.
Lloc i hora: Pi i Maragall i plaça Joanic, de 12.00 a 23.30 h.

De l’ANC

Dissabte 28 de juliol: Gran homenatge a Jordi Sánchez.
Lloc i hora: a Palafurgell (Museu del suro), de 18.00 a 01.00 h.

 

Divendres 27 de juliol: Caminades pels presos polítics i el retorn del Govern a l’exili.
Lloc i hora: a Plaça Catalunya, a les 19.00 h.

Del 27 al 29 de juliol: Festivall Lluna Groga. .
Lloc i hora: a Cornella de Terri (Pla de l’Estany), a les 20.00 h. 

D’altres entitats

Del 18 al 18 d’agost: Festa Major de Gràcia.

VÍDEOS

MANIFESTACIÓ: “NI PRESÓ NI EXILI, US VOLEM A CASA”

ELISENDA PAULIZE A “LA NIT A 8TV”

XERRADA INFORMATIVA SOBRE LES PRIMÀRIES REPUBLICANES A BARCELONA