20-S, 1-O i 3-O, un any després

Butlletí núm. 77 (04-10-2018)

20-S, 1-O i 3-O, un any després

Butlletí núm. 77 (04-10-2018)

Recuperem l'1 d'octubre

El cap de setmana del 29 i 30 d’octubre vam participar en les diferents commemoracions que es van fer recordant els fets de l’1 d’octubre de l’any passat. Sota el lema “Torna al cole”, el diumenge 30 es van fer diverses activitats a les escoles on vam votar, i a les 17.14 h es van rebre les urnes. Des dels mateixos col·legis, vam sortir en columnes fins a l’acte unitari.

L’endemà, primer d’octubre, vam omplir els carrers en la gran manifestació que es va convocar a les 18.30 h, fins arribar al Parlament per reclamar el compliment del mandat de l’1 d’octubre. “Volem que aquest Govern comenci a passar de la retòrica als fets“, va insistir Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, aquest dilluns 1 d’octubre.

Tot seguit, vam tornar a la Vila de Gràcia, on vam celebrar l’habitual concentració dels dilluns per exigir el retorn dels exiliats i exiliades i per la llibertat dels i les preses polítiques.

Els dies que vam ser poble

20-S

El dimecres 19 de setembre va tenir lloc al teatre dels Lluïsos de Gràcia la primera sessió del cicle “Els dies que vam ser poble”, una iniciativa de l’ANC de Gràcia i dels Lluïsos, amb la col·laboració de La Directa i MediaPro, per commemorar els fets de setembre i octubre de 2017, amb la projecció de documentals i col·loquis posteriors.

L’acte va començar a les 19.30h amb uns breus parlaments de presentació per part del president dels Lluïsos de Gràcia, Oriol Hosta, i del Coordinador de l’Assemblea Territorial de Gràcia de l’ANC, Jordi Guilleumes, que van agrair l’assistència del públic i van presentar l’acte. A continuació es va projectar el documental 20-S del Grup Mediapro, dirigit per Jaume Roures, que narra els esdeveniments del 20 de setembre de l’any passat, centrat principalment en els fets ocorreguts a la Conselleria d’Economia i a la seu de la CUP. El documental, d’una hora de durada, impressiona per la força de les imatges enregistrades.

Tot seguit, el moderador de l’acte, el periodista gracienc Albert Balanzà, director del setmanari “L’Independent de Gràcia” va presentar els quatre protagonistes del col·loqui: David Fernández, periodista i activista social, que va ser diputat del Parlament de Catalunya; Eva Fontova, doctora en psiquiatria, membre de l’ANC; Esther Almor, advocada, funcionària i membre de l’ADIC de Vicepresidència, i Jaume Asens, advocat i polític, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. Tots ells van participar dels fets del 20-S, alguns d’ells com a protagonistes destacats.

El moderador va obrir el col·loqui demanant-los la seva percepció actual dels fets esdevinguts aquell dia. “Un país encara en estat d’excepció”, va comentar el David Fernández, “Satisfacció perquè vam saber fer-ho bé, preocupació pels ponts que va dinamitar el govern de l’Estat”, vam sentir de l’Eva Fontova, “Un dia molt dur”, va resumir així el dia que va passar a la conselleria l’Ester Almor, “Una sensació agredolça, la percepció del rostre dur de l’Estat, la resposta del poble”, va destacar el Jaume Asens.

1-O

La segona sessió del cicle va tenir lloc el dimecres 26 de setembre a la mateixa ubicació que l’anterior, on es va projectar el documental “El primer dia d’octubre”, de La Directa. Aquesta jornada, va anar seguida d’un col·loqui que tenia l’objectiu de recordar els esdeveniments que molts i moltes vam protagonitzar al voltant del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre del 2017.

La filmació, centrada a l’escola de la Concepció (Dreta de l’Eixample), recull també imatges de les accions policials al Grup Escolar Ramon Llull, a la Barceloneta i entrevistes amb alguns dels atesos als centres hospitalaris barcelonins. Amb la moderació de la periodista Aura Ruano, va començar el col·loqui, amb la intervenció de membres de La Directa (realitzadors del documental), que van explicar els motius per fer el film i com el van dur a terme.

A la taula, hi seien el coordinador de l’Escola Pau Casals de Gràcia, un pare i una mare de l’Escola Univers i la coordinadora dels apoderats d’Òmnium Cultural de Gràcia. Els tres primers, ens van obsequiar amb tot un anecdotari i els aspectes menys coneguts d’aquesta jornada històrica, mentre que la companya d’Òmnium que explicar el tema dels apoderats i dels representants de l’Administració.

Tram 25 de la Diagonal, dimarts 11 de setembre

Recuperem la crònica de Xavier Andreu per posar vivència i emoció a la Diada de l’11 de setembre d’enguany:

Fa un any ens dèiem, mig enriolats: “La propera Diada la celebrarem a la platja”. Somiàvem en un país independent i en què les reivindicacions ja només serien un record volgudament llunyà. I ves per on ens tornem a trobar a les mateixes, o no, encara pitjor.

Però si una cosa ha quedat clara per part de tots nosaltres, és que la nostra resiliència és a prova de porres, exilis i presons. Que sí, que la nostra voluntat de supervivència com a poble fins ara no l’ha torçat dictadures, ni guerres de successió, ni decrets de nova planta; per això, menys ho farà un 155, per molt descarat que sigui. Sí, hi vam tornar a ser: el poble mai decep.

La Diada cada any és diferent, la de tots, i la meva particularment. Hi ha hagut anys en què he sigut un més, submergit en l’anonimat de ser poble i prou, com la de l’any passat: passejar al matí pel centre, visitar el Fossar de les Moreres i el monument a Rafael de Casanova; i a la tarda al meu tram, sense cap compromís més enllà del de gaudir-hi i ser-hi. En canvi, en la del 2014, a casa ens hi vam implicar fins al coll, fins a l’extrem de tenir l’ordinador que organitzava tots els voluntaris hackejat, i el mòbil trucant des de dies abans nit i dia, contínuament, sempre amb un interlocutor anònim a l’altra banda… “y ahí lo dejo”.

Enguany he fet de voluntari al tram on ens vam inscriure, i també ha estat una Diada maca, diferent. Al matí, ben d’hora, descarregar la furgoneta que portava tot el material per al tram; en aquest moment descobreixes que hi ha qui encara s’ha aixecat més d’hora, o potser no ha anat a dormir. Muntar carpes i taules per a la paradeta de marxandatge de l’ANC-Gràcia, on es va treballar a preu fet fins a exhaurir les existències. Penjar domassos i cartells, indicadors de tram i informatius; disposar d’una escala i no patir de vertigen és imprescindible. Sembla poca cosa però ens hi vam estar tot el matí.

Un recés llarg per fer un mos i a les tres tornàvem a estar tots prests per allò que convingués. A aquesta hora s’hi van incorporar els voluntaris que venien de comarques. Dividir les feines: vosaltres les banderoles per a quan passi l’onada, vosaltres a controlar les cruïlles de carrers, vosaltres seguretat, vosaltres les polseretes per als nens, vosaltres porteu l’aigua als castellers, vosaltres, sanitaris, quedeu-vos per aquí… i el Responsable del Tram, el més “pringat” de tots, coordinant-ho, amb un ull al tram i l’orella a tot el que li arribava de l’organització.

A les 17h tothom al centre de la Diagonal; va caldre empènyer la gent cap allà, s’hi estava tan bé a l’ombreta. Escoltar la radio i informar als dels voltants. I fer callar la gent per sentir el “toc de matinades”: les gralles, precioses, i el silenci, esborronador; per a mi el més commovedor de tota la Diada. I amatents a que arribés l’onada, com una espiga més en un camp immens de blat, tot esperant que el vent la gronxés. Van passar dos assajos en direcció contrària. I arribà la de veritat, com una exhalació, i a cridar a cor que vols, cadascú el seu, jo, llibertat, pels presos, pels refugiats, per Catalunya.

I de mica en mica marxà la gent, els de fora i els més grans, cap a casa, i els joves, cap al concert d’Òmnium; a més d’un ja li corria la festa per la sang.

Començà aleshores el moment de recollir. La gent es va endur tots els domassos; mil gràcies, perquè ens va estalviar molta feina; segur que a casa seva lluiran un munt de dies més i faran millor servei. Cartells i cordills, cúters i tisores, escala amunt i escala avall; carpes i taules, banderoles i aigües, caixes, papers i eines, tot cap a la furgoneta… Semblava que no podia ser, però es recollí més que de pressa. I marxar cap a casa, amb el cos cruixit –Xavier, ja no estàs per tanta brega–. Dutxa i sofà, i veure el TN Vespre resistint la son. I gaudir immensament de les imatges de tot el que hem fet, un any més, com a poble. Que n’aprenguin!

N’estic convençut, algun any podrem anar a la platja, o de pont llarg a una ciutat europea, o a buscar bolets, que enguany ja s’hi fan i m’esperen.

Crònica de Xavier Andreu

L’Assemblea crida a apuntar-se al registre de votants de les Primàries Catalunya

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) crida a ampliar el registre de votants de Primàries Catalunya. Des de l’Assemblea, s’estan impulsant unes primàries republicanes per garantir que el màxim nombre de ciutats i viles del país estiguin en mans independentistes. Per això, fa poques setmanes es va fer públic el projecte Primàries Catalunya, engegat conjuntament amb altres entitats.

La voluntat de l’ANC és apoderar la ciutadania, a través de la tria ciutadana, apostar per la renovació, a través d’un procés obert a tothom, i aconseguir llistes transversals amb un objectiu comú: assegurar el mandat republicà i generar opcions reals de guanyar en ciutats clau, tot agrupant el vot independentista.

Per això, s’ha fet una crida a registrar-se com a votant al web primariescatalunya.cat, per maximitzar el màxim nombre de registrats i, així, exigir unitat i compromís amb el mandat de l’1O als partits polítics.

A més, a la territorial de Gràcia necessitem voluntaris per al procés de validació del registre de votants. Us hi podeu inscriure a aquest formulari.

II Jornades de Consum Responsable per la República

El dissabte 6 d’octubre celebrarem les II  Jornades de Consum Responsable per la República a la Plaça de la Vila, de les 11.00 a les 14.00 h, organitzades amb la col·laboració del CDR de Gràcia.

Comptarem amb la presència de moltes entitats diverses: Som energia (electricitat), Catgas energia (gas), Catalana de serveis financers, Fiare (banca ètica), eXO ( comunicacions), Oikocredit, Viure de l’aire (energia eòlica), Som Mobiliat, mesOPCIONS (consum i serveis), Cooperativa l’Aixalda i La Senalla (alimentació ecològica), que ens informaran sobre els seus productes o contractes i es podrà fer el canvi de companyia allà mateix. També podrem escoltar i debatre les ponències de l’economista Arcadi Oliveres, Jordi Milà, del Cercle Català de Negocis i Jordi Morillas, de la revista Opcions.

Cal plantejar-nos unes noves formes de consum com a ciutadans i ciutadanes republicanes, per aquest motiu fan falta canvis d’empresa i de mentalitat com a persones responsables amb el país, amb la societat en general (i amb els drets de les persones en particular) i amb el medi ambient. Es fa necessari no seguir pagant el sou a personatges com Aznar o Felipe González, ni tampoc contribuir a les desigualtats socials i de gènere comprant productes a empreses que no respecten els seus treballadors i treballadores. Hem de deixar de col·laborar amb aquells que van en contra de la nostra dignitat com a país, tant pel que fa a la llengua, com pel seu servilisme amb l’Estat traslladant seus socials, i hem de ser conscients de l’impacte de les nostres accions sobre el medi ambient.

Hi ha altres maneres de consumir i de contractar; a la Fira les podreu descobrir i fer el canvi! Serà una gran oportunitat per enraonar i intercanviar idees mentre fem un vermut, que sempre inspira.

Amb les nostres decisions quotidianes anem canviant el país. Comencem a fer república!

 

INFORMACIÓ DE LES COMISSIONS

Et posem al dia de l’activitat de la Territorial i et fem partícep de les convocatòries.

De la comissió d’extensió

Voluntari, voluntària, anima’t a participar a les sortides organitzades! És important que siguem el major nombre de persones possible. Aquests són els espais on pots col·laborar (atenció, les comissions tenim nous correus electrònics):

Parades: parades@graciaperlaindependencia.cat
Motxillaires: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat
Multiparades del Barcelonès: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat

Programació de parades a Gràcia el mes d'octubre
  1. Dissabte 6 d’octubre a la Plaça de la Vila (10.00-14.00 h) – Fira de consum responsable/ Sobiranies quotidianes.
  2. Dissabte 13 d’octubre al Passeig de Sant Joan amb Indústria (11.00-14.00 h).
  3. Dissabte 20 d’octubre a la Plaça Lesseps (11.00-14.00 h).
  4. Dissabte 27 d’octubre a la Plaça Joanic (11.00-14.00 h).

Apunta’t al doodle de parades

Parades 

La feina de les parades segueix i ja tenim a punt el calendari del mes d’octubre. Com ja hem repetit en altres ocasions, aquesta tasca dona visibilitat a l’assemblea i permet intercanviar informació amb els ciutadans sobre la situació política actual i els actes que s’organitzen, però també serveix per fer cures a nivell emocional. Les parades són sempre una oportunitat per captar nous socis o simpatitzants, així com per rebre donatius per a la Caixa de Solidaritat i Resistència i per a les famílies dels presos i exiliats. També són un punt important de distribució de llaços grocs i domassos i un espai per compartir amb altres entitats i fer xarxa. Per qualsevol consulta o suggeriment, podeu adreçar-vos a parades@graciaperlaindependencia.cat.

Us podeu apuntar a https://doodle.com/poll/5nihybznup6p5dyh.

De la coordinadora

Hi trobaràs informació permanent i convocatòries diverses d’àmbit general

Nou correu electrònic: coordinadora@graciaperlaindependencia.cat

Vine a col·laborar al local de la territorial

Com ja sabeu, obrim el local del carrer Robí, 22, els divendres, de 18h a 20h, com a punt de trobada i contacte presencial. Tenim estelades noves, domassos i informació.

EL MÉS CALENT, AL TWITTER

Hi trobaràs els tuits més punyents de la quinzena

AN Gràcia
InfoRAC1
Jordi Sànchez
Assemblea Nacional Catalana
Josep Planas
Associació Catalana pels Drets Civils

BREUS

T’expliquem coses que passen dins i fora de la Vila

Dona, presó, repressió i exili

El 13 de setembre es va celebrar una taula rodona de temàtica feminista, “Dona, presó, repressió i exili”. Va ser a la seu dels Lluïsos de Gràcia i hi van participar Arantza Zulueta, advocada; les Mares d’Altsasu; Montse Bassa, germana de Dolors Bassa i, per videoconferència, pel seu arrest domiciliari, Tamara Carrasco, del CDR Viladecans.

En acabar hi van haver actuacions musicals amb la lectura de textos de Sònia Moll, a càrrec de Mirada Violeta. Si us ho vau perdre o voleu refrescar el contingut interessant del debat, podeu visualitzar el vídeo complet.

LA TEVA OPINIÓ ENS INTERESSA

La secció on pots conèixer l’opinió de diverses personalitats que parlen sobre el Procés Constituent

Obediències,

desobediències i absències

Marisa Fernández Gálvez

 

La Directa – 2 d’octubre del 2018

Des de Dones Juristes, Marisa Fernández reflexiona sobre la repressió de l’Estat el 20 de setembre i l’1 d’octubre de l’any passat i subratlla que “la democràcia es deutora de la desobediència civil feminista”. L’article forma part de la sèrie de col·laboracions d’opinió i anàlisi amb col·lectius socials dels Països Catalans.

Tot just fa un any, el 20 de setembre, ens vam despertar amb la notícia de que un operatiu de la Guardia Civil estava escorcollant diferents departaments de la Generalitat, confiscava milions de paperetes pel referèndum de l’1 d’octubre i detenia diversos alts càrrecs del govern, actuacions que de facto suposaven la intervenció del autogovern català i que iniciaven l’any que hem viscut perillosament.

Concentració massiva i pacífica davant el Departament d’Economia; tret d’algun petit incident de matinada, els càntics i la música es van imposar durant tot el dia. Vaig ser allà, testimoni directe durant dotze hores, observant els moviments, la gent: gran al matí i implosió de jovent al vespre.

Davant aquest paisatge de festa i protesta pacífica, és difícil entendre que dues persones siguin a la presó per aquests fets, des de fa onze mesos. Rebel·lió? Sedició? Alçament públic i violent? La hipèrbole de la imputació per sedició ha traspassat tots els límits de l’ètica i de la decència política i jurídica. Imputeu-nos a totes les que vam estar a la Rambla Catalunya el 20 de setembre, el dia del punt d’inflexió, el dia que es van empetitir els anhels, les il·lusions i les esperances d’una gran part del poble català.

No calia ser independentista per sortir al carrer el 20 de setembre, també vam sortir les que ens sentim sobiranistes, les que entenem el concepte de nació oprimida però fugim dels imaginaris identitaris i de les essències patriòtiques; vam sortir al carrer per defensar les llibertats i la democràcia, com l’1 d’octubre, com el 3 d’octubre, perquè la repressió del govern de l’Estat va ser tan brutal, tan desproporcionada i tan humiliant que no hi cabia el silenci, no hi cabien equidistàncies, ni divagacions, ni indulgències asimètriques: vam sortir al carrer perquè els drets no tenen fronteres, perquè no volem una democràcia de paper, petita, a la turca.

Vam sortir al carrer per protestar contra l’assetjament a la llibertat d’expressió, contra la hiperactivitat desenvolupada per la Fiscalia General, en col·laboració amb la fiscalia catalana, per tancar webs i pàgines informatives sobre el referèndum, en contrast amb l’apatia per tancar webs que promouen obertament les violències masclistes, espais que donen pautes als homes sobre com sotmetre a les dones, fòrums homòfobs, que fan apologia de la supremacia i, que es mantenen oberts impunement, aprofitant la inactivitat de la Fiscalia.

Entre obediències i desobediències, les dones vam sortir al carrer perquè la democràcia es deutora de la desobediència civil feminista; el feminisme ha sustentat la desobediència civil no violenta i continua lluitant per un món lliure de violències i opressions, sense renunciar a la democràcia, al contrari, exigint una democràcia de més qualitat, més profunda, més àmplia. Les dones ens sentim més còmodes amb la legitimitat que amb la legalitat; estem acostumades a no ser ciutadanes de ple dret, a no tenir permís per gestionar les nostres vides; la resistència civil és la legitimitat feminista.

[Llegeix tot l’article]

AGENDA

De la Territorial

Dilluns 8 d’octubre: Concentració per la llibertat dels presos polítics. Lloc i hora: a la plaça de la Vila de Gràcia, a les 20.00 h.

Dissabte 6 d’octubre: II Jornades de Consum Responsable per la República, amb les ponències d’Arcadi Oliveres (Justícia i Pau), Jordi Millà (Cercle Català de Negocis) i Jordi Morillas (revista Opcions).
Lloc i hora: Plaça de la Vila, d’11.00 a 14.00h.

De l’ANC

Divendres 5 d’octubre: Caminades pels presos polítics i el retorn del Govern a l’exili.
Lloc i hora: a Plaça Catalunya, a les 19.00 h.

 

Divendres 5 d’octubre: Xerrada “Fem efectiva la República, ja?”, a càrrec de David Fernàndez, vicepresident del Cercle Català de Negocis i membre del Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana. .
Lloc i hora:  Ripollet, Sala d’Actes del Centre Cultural, Rambla Sant Jordi, 2, a les 20.00 h. 

D’altres entitats

d

Octubre: Després de l’èxit de l’espectacle “Octubre, cançons per la llibertat” fet el dia 2 a Lluïsos, repeteixen el 5 d’octubre al Teatre l’Aliança del Poblenou, a les 20.30 h i  el 7 d’octubre a El Centre Moral de Gràcia, a les 18.00 h.

VÍDEOS

ACTE AL BORN, 11 MESOS D’EMPRESONAMENT DELS JORDIS

TERTÚLIA A LA FRESCA A LA PLAÇA JOANIC

DIADA PER LA REPÚBLICA CATALANA