Esborrem el Tractat dels Pirineus!

Butlletí núm. 80 (15-11-2018)

Esborrem el Tractat dels Pirineus!

Butlletí núm. 80 (15-11-2018)

Assemblea del 8 de novembre

Dijous 8 de novembre es va celebrar una assemblea oberta on es van presentar els nous reptes que tenim i es va fer una valoració sobre la feina feta als darrers mesos

1. Valoració de la campanya d’estiu de l’ANC-Gràcia, presentada pel coordinador de la territorial, Jordi Guilleumes, la trobareu en aquest document.

2. Presentació de Primàries Catalunya, a càrrec de Montse Soler, membre del Secretariat Nacional. Soler va presentar els motius pels quals l’ANC dona suport a les primàries, que són, el calendari i com participar a les primàries. Es va obrir un torn de paraules per resoldre dubtes i escoltar les opinions de les persones assistents.

3. Pla estratègic de l’ANC: La companya de la Coordinadora de Gràcia, Roser Latorre, va presentar un resum del document que ens havien fet arribar del Secretariat Nacional, per tal de preparar el debat entre les persones associades i simpatitzants a la territorial de Gràcia i aportar propostes d’actuació al CTSE que es celebrarà el proper 24 de novembre.

Pla estratègic Pla estratègic de l’Assemblea Nacional Catalana 2018-2019
Balanç d’acció de govern de la Generalitat de Catalunya
Fem la República catalana. Relat del que ens ha passat

Es va obrir un torn de paraules per resoldre dubtes i escoltar les opinions de les persones assistents i també es va emplaçar a seguir el debat en Àgora sobre el Pla estratègic de l’ANC el divendres, 16 de novembre a les 19 h al local de Robí, 22.

Gràcies a tots i a totes per la vostra participació i ganes de treballar per tirar endavant la República!

Expedició gracienca a la Diada de la Catalunya Nord

Sí, amics. Hem anat a Perpinyà. A tots ens ha fet molta il·lusió. Es celebrava, ni més ni menys, que la Diada de la Catalunya Nord – Correllengua i Commemoració del Tractat del Pirineus, amb una manifestació que ha començat a la seva Plaça de Catalunya, ha seguit al Castellet amb un acte polític i després un Concert a la Casa Musical.

Als Jardinets del Passeig de Gràcia, hi ha dos autocars a l’espera de ser ocupats per un centenar de persones. L’hora de sortida és a les 9h del dissabte 10 de novembre. 53 persones ocuparan un autocar i 45 l’altre.

Quin viatge més bonic i tranquil, sempre un autocar darrera l’altre, sense perdre’s de vista. Abans de Figueres, a uns 20 quilòmetres de la frontera, hem alegrat la vista amb les muntanyes del Canigó ben blanques de neu. Muntanyes de primera comunió. Fem parada i fonda a la zona de descans L’Empordà de l’autopista.

També s’ha retardat la sortida, per un incident que a tots ens ha tocat el que no sona. A una companya de viatge, en el bar, li han rampinyat la bossa en una distracció, circumstància que ens ha fet perdre temps i que malauradament no s’ha solucionat. És una pena que passin fets com aquest. Encara sort que el DNI i els pistrincs anaven apart, en una bosseta de cintura.

Seguint el viatge, en un tres i no res, l’autocar es planta a les dues fronteres, que traspassa amb tota comoditat. Al rodar sobre la Catalunya Nord, em sentia flotar dins un mar de benaventurança. Dins de l’autocar hi ha un ambient festiu d’allò més. “Espera veure els companys de la Catalunya Nord”, em comenta en Josep Maria i la Roser, membres de la coordinadora de la territorial: “Estant admirats i garratibats i se senten desbordats i incapaços de poder atendre amb satisfacció l’avalot que els cau a sobre”.

L’any passat, segons m’informen, van ser uns 3.000 i un parell d’autocars. Aquest any, des de Catalunya, principalment des de Girona i Barcelona, sembla que s’arribarà a uns 10.000, amb prop d’una cinquantena d’autocars i molts cotxes particulars. La Catalunya Nord s’ha guanyat a pols la nostra amistat i solidaritat. Les seves implicacions han sigut sempre superlatives i molts fets exitosos ho han estat gràcies a la seva col·laboració.

Avui està fent un sol molt maco; gens de vent. Els autocars han aparcat al Bulevard Wilson, punt de trobada i sortida. Una avinguda molt simpàtica, amplia i enjardinada, amb uns sortidors que, il·luminats de nit, deuen semblar de faula. A més a més, precisament els dissabtes, fan una fira d’antiquaris i brocanters que val, no sols la pena, sinó també l’alegria de veure-la i gaudir-la.

Gradualment la gent s’ha anat escampant, passejant i gaudint pels bulevards, places, parcs, bars, restaurants i bancs per seure, prendre refrescos i dinar quan sigui i a on sigui. Molts que ja suposaven que vindria molta gent, s’han emportat el menjar de casa, pensant que tindrien dificultat per trobar un bon servei.

A prop de les quatre, sense tocar i tocades, es produeixen caravanes de gent dirigint-se a la Plaça de Catalunya. Durant tot el dia i ben situat a la plaça, hi ha molt a prop del FNAC, l’inexplicable i simpàtic 600 independentista matrícula M-692457. Durant tot el dia hi ha l’encarregat de controlar la música, que bàsicament toca sardanes i molts fa rotllanes per ballar-les. Uns minuts abans de començar la manifestació, uns castellers locals han fet una petita exhibició, molt meritòria. El públic no ha parat de cantar cançons i visques sobre la independència, sol·licitant la llibertat pels presos polítics i exiliats.

S’ha format una doble capçalera de la manifestació, amb sendes pancartes molt expressives: “Sem Catalunya Nord – Fem Països Catalans” o “Esborrem el Tractat dels Pirineus”, amb marxa acompanyada per un equip de timbalers i direcció cap El Castellet fent el recorregut precís per arribar de front a la Porte Notre Dame.

Ha començat l’acte polític molt emotiu, amb parlaments de Tomeu Marti de Les Balears, Feliu Ventura del País Valencià, Emma Soler de la Catalunya Nord. Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, ha llegit la carta de Jordi Cuixart, i Elisenda Paulize, presidenta de l’ANC, ha llegit la carta de Jordi Sànchez.

Acabat l’acte polític s’han subministrat, fins esgotar-les, torxes per fer una marxa il·luminada fins arribar a la Casa Musical pel concert. Les persones que viatgem en autocar, no hem pogut assistir al concert, puix ens ha arribat l’hora d’estar al punt de trobada per iniciar el retorn. Són les 20h.

El viatge de tornada ja no pot ser millor. Tothom content i satisfet. Des d’aquí donem les gràcies al xofer Joan i el felicitem pel seu comportament i dedicació. Ara bé, li recomanem que faci revisar el mirall del retrovisor de la dreta, perquè deixi de fer música celestial.

Joan Suñer Roca

Descarrega't més informació:

Trobaràs documents explicatius en aquest enllaç.

Participa a les Primàries per l'alcaldia de Barcelona!

Com participar?

1) Com a votant que decidirà la llista. Apuntat al cens de votats:

2) Presentant la teva candidatura abans del 15 de Novembre al web https://primariescatalunya.cat/.

Dilluns 5 novembre a la plaça de la Vila

El 5 de novembre ens vam enfrontar a un nou adversari. Aquest cop amb pluja, que a quarts de vuit del vespre ens va “castigar” amb un bon xàfec, fet que devia desmotivar una part dels assistents habituals a les concentracions dels dilluns. Tot i així, una bona colla d’incondicionals ens vam aplegar sota la pluja a la plaça de la Vila per reivindicar, com cada dilluns, la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats.

L’acte va començar puntualment a les vuit del vespre amb uns minuts de silenci i el Cant dels Ocells, tocat pels músics i cantussejat pels assistents. A continuació, la representant d’Òmnium ens va donar la benvinguda i va comentar les peticions de condemna demanades als polítics catalans per la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat (214 anys de presó) i després va donar la paraula a l’actriu i cantant Txell Soto, en representació d’Òmnium, i a en Jordi Guilleumes, coordinador de l’ANC de Gràcia, que van llegir el manifest de resposta d’Òmnium i de l’ANC a les peticions de condemna.

Tot seguit, va ser el torn de l’actriu Mont Plans, que va recitar amb emotivitat i passió quatre poemes: La llibertat, de David Caño; Elogi del viure, de Joan Maragall; La casa del meu pare, del poeta basc Gabriel Aresti, i Endavant, de Joana Raspall.

A continuació, la Soletat Farré de l’ANC va exposar el seguit d’actes reivindicatius de la setmana: taller de cartes als presos a la Llibreria Ona dimarts a la tarda, concentració dels dimecres a la Plaça del Rei, documental i tertúlia al Centre Cívic del Coll dijous, passejada pel Centre de Barcelona divendres, desplaçament amb autocar a la Diada Nacional de la Catalunya Nord a Perpinyà dissabte i concentració de rebuig a Jusapol a la Plaça de Sant Jaume. La seva exposició va culminar amb un vibrant crit de “No passaran”, corejat pels assistents.

Finalment, músics i públic van interpretar Els Segadors, seguits pels crits de “Visca Catalunya” i “Visca La Terra”, i els clams de “Llibertat”, quan ja eren dos quarts de nou del vespre. I fins el següent dilluns, un any després de la primera concentració.

Enric Espelt

Dilluns 12 a la plaça de la Vila

Amb una assistència dins de la mitjana de les darreres convocatòries, la delegació a Gràcia d’Omnium Cultural, el CDR de Gràcia i l’AT de Gràcia de l’ANC, han organitzat l’acte de cada dilluns en memòria dels presos, exiliats i represaliats polítics.

Ha obert l’acte l’Olga Hiraldo secretària d’organització d’ERC a Gràcia, que ha llegit una carta rebuda el 2 de novembre de l’Oriol Junqueras, encoratjant-nos a seguir la lluita i a eixamplar la base de l’independentisme. Ha seguit el col·lectiu de dones creadores de Gràcia, Projecte Minerva, que encapçalades de per la Montse Cosidó i la Josefina Altés, han llegit poemes de Miquel Martí i Pol i diverses reflexions seves sobre el moment polític actual.

Després de cantar la versió del No serem moguts, que s’ha convertit en l’himne oficiós de la concentració dels dilluns, un representant del CDR de Gràcia ha llegit un comunicat amb la versió del CDR’s dels incidents que es van produir a la nostra ciutat dissabte passat a la tarda. Ha rebut una acollida entusiàstica per part dels assistents a l’acte.

Tot seguit, s’ha agraït l’assistència als presents, renovat la convocatòria per dilluns vinent i recordat els actes que es fan a Barcelona per fer present a la nostra ciutat l’estat de anormalitat que patim. Hem acabat amb el Cant dels Segadors i crits demanant la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

Joan Molina

INFORMACIÓ DE LES COMISSIONS

Et posem al dia de l’activitat de la Territorial i et fem partícep de les convocatòries.

De la comissió d’extensió

Voluntari, voluntària, anima’t a participar a les sortides organitzades! És important que siguem el major nombre de persones possible. Aquests són els espais on pots col·laborar (atenció, les comissions tenim nous correus electrònics):

Parades: parades@graciaperlaindependencia.cat
Motxillaires: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat
Multiparades del Barcelonès: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat

Programació de parades a Gràcia el mes de novembre
  1. Dissabte  3 de novembre a Astúries/Fontana: matí d’11 a 14h
  2. Dissabte 10 de novembre a Astúries/Fontana: tarda de 18 a 21h
  3. Dissabte 17 de novembre a Passeig Sant Joan/Indústria: matí 11 a 14h
  4. Dissabte 24 de novembre a Astúries/Fontana: matí d’11:00 a 14h

Apunta’t al doodle de parades

Parades 

La feina de les parades segueix, com ja hem repetit en altres ocasions, aquesta tasca dona visibilitat a l’assemblea i permet intercanviar informació amb els ciutadans sobre la situació política actual i els actes que s’organitzen, però també serveix per fer cures a nivell emocional. Les parades són sempre una oportunitat per captar nous socis o simpatitzants, així com per rebre donatius per a la Caixa de Solidaritat i Resistència i per a les famílies dels presos i exiliats. També són un punt important de distribució de llaços grocs i domassos i un espai per compartir amb altres entitats i fer xarxa. Per qualsevol consulta o suggeriment, podeu adreçar-vos a parades@graciaperlaindependencia.cat.

Us podeu apuntar a https://doodle.com/poll/mdawbtxhafrsnwn6.

De la coordinadora

Hi trobaràs informació permanent i convocatòries diverses d’àmbit general

Nou correu electrònic: coordinadora@graciaperlaindependencia.cat

Vine a col·laborar al local de la territorial

Com ja sabeu, obrim el local del carrer Robí, 22, els divendres, de 18h a 20h, com a punt de trobada i contacte presencial. Tenim estelades noves, domassos i informació.

Nova Comissió del Procés Constituent

En aquests moments tan convulsos que estem vivint, la societat civil tenim moltes coses a dir, necessitem fer la nostra aportació sobre com volem que sigui la futura República catalana. Des de la coordinadora de Gràcia, hem cregut que seria interessant fer un recull de les idees que pugui aportar la nostre gent sobre el país que volem. Per això hem decidit crear la Comissió de Procés Constituent.

L’objectiu de la comissió és fer debats sobre diferents temes (les estructures d’estat, les relacions internacionals, la llengua, l’educació, la cultura, l’energia, el medi territorial, etc.). Recollirem els resultats dels diferents debats i els enviarem a les futures comissions de procés constituent que es vagin creant, i també afegirem idees a les que ja estan proposades.

Per aquest motiu us demanem la vostra col·laboració. La vostra participació és important, ja que tots som necessaris per assolir la República catalana de tothom i per a tothom. Si hi esteu interessats, poseu-vos en contacte amb nosaltres:
pconstituent@graciaperlaindependencia.cat.

 

EL MÉS CALENT, AL TWITTER

Hi trobaràs els tuits més punyents de la quinzena

BCN x Independència

Salvem l'Alzina

Assemblea Nacional

FreeRomeva

CDR Gràcia

btv notícies

BREUS

T’expliquem coses que passen dins i fora de la Vila

El comerç de Gràcia fa aliances amb el barri

Gràcia ha engegat aquesta tardor una prova pilot per fomentar l’associacionisme i dinamitzar el comerç. L’objectiu és fugir de les tradicionals promocions i activitats externes i vincular-se amb el territori a través de les entitats i institucions gracienques. Amb una visió comunitària es pretén crear noves relacions i vincles que permetin un grau més alt d’associacionisme entre els botiguers.

A Gràcia hi ha un total de 24 associacions de comerciants, amb només un 30 % de botigues que hi participen. Per ampliar aquest percentatge, ha començat aquest projecte que s’aprofita del gran teixit associatiu sociocultural i esportiu per vincular-lo i relacionar-lo amb els botiguers i crear xarxes.

L’encarregada de generar aquestes sinergies és la cooperativa Teixint Connexions, que amb una mirada comunitària ha començat fent una anàlisi de la situació amb reunions amb les entitats. Tot i que encara falta consolidar el projecte, ja hi haurà una primera iniciativa el 22 de novembre amb l’encesa de les llums de Nadal de Vallcarca, on participaran entitats del territori. A la llarga, es volen aprofitar iniciatives ja existents com el comerç sostenible, o altres no comercials, per anar fent xarxa.

LA TEVA OPINIÓ ENS INTERESSA

La secció on pots conèixer l’opinió de diverses personalitats que parlen sobre el Procés Constituent

Spain is different

Jaume Barberà

 

Nació Digital – 12 de novembre de 2018

Casado i Egea són joves, tenen menys de 40 anys. Ja haurien d’haver-se alliberat del llast franquista. I no ho han fet. Nacionalisme espanyol desacomplexat i arrogant.

El mag va fer un gest i va desaparèixer la fam. Va fer un altre gest i va desaparèixer la injustícia. En va fer un altre i es va acabar la guerra. El polític va fer un gest i va desaparèixer el mag“. Woody Allen.

El PSOE i el PP han pactat, com ha passat sempre, la renovació del Poder Judicial. El PP es fa amb la presidència i 9 vocals, i el PSOE amb 11 vocals dels quals n’haurà de cedir uns quants a Podemos.

El president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem serà el conservador Manuel Marchena, el mateix magistrat que havia de presidir el tribunal que jutjarà “el procés”. El mateix magistrat considerat bèstia negra i ideòleg de les mesures més dures contra els electes catalans i líders civils empresonats. Martínez Arrieta serà ara el president del tribunal en el judici del “procés”, un magistrat que les defenses dels acusats van intentar recusar sense èxit.

El Consell d’Europa ja va qüestionar, fa uns mesos, la independència del poder judicial espanyol. Però no hi fa res. Spain is different. Pablo Casado, president del Partit Popular, no es cansa de recordar-nos-ho: “Se celebra el hito más importante de la humanidad. En mi opinión, solo comparable a la Romanización. La Hispanidad es la etapa más brillante, no de España, sino del hombre. Junto, insisto, el imperio Romano. ¿Por qué? Porque nunca antes el hombre había conseguido traslladar la cultura, la historia, la religión, la historia de una nación, a tantos sitios a la vez”.

I el seu segon, Teodoro García Egea, també:

“España somos tú y yo y el hogar que nos ampara

la tumba de nuestros pedres y el jardín de nuestra casa.
(…)
España es el limpio orgullo de la historia de la raza,
es el incierto futuro donde pones tu esperanza
y es voluntad de ser español cada mañana.
(…)
España es el Padre Nuestro que rezas por las mañanas
y el rojo y gualda que pone ese nudo en la garganta.
(…)”

L’autor del poema que cita el secretari general del PP és José Luis Santiago de Merás, conegut per les seves odes A Francisco Franco i A José Antonio.

Tants anys de democràcia i el virus del franquisme continua ben viu! Ens podran fer més o menys gràcia totes aquestes ocurrències, però són molt preocupants. Tant Casado com Egea són joves, tenen menys de 40 anys. Entenc que els seus pares i/o mentors els costés homologar-se amb els conservadors europeus, però ells ja haurien d’haver-se alliberat del llast franquista. I no ho han fet. Nacionalisme espanyol desacomplexat i arrogant.

La hispanitat i la raça. I a Los Angeles ja n’han tingut prou. L’ajuntament d’aquesta ciutat californiana ha retirat, aquest cap de setmana, l’estàtua de Colom del centre. Ja tampoc s’hi celebra el dia de Cristòfol Colom, sinó “El dia dels pobles indígenes i nadius”. El regidor Mitch O’Farrell, descendent de la tribu Wyandotte, segons El País, ho té molt clar: “Colom en persona va ser el responsable d’atrocitats i els seus actes van posar en marxa el genocidi més gran de la història. La seva imatge no hauria de ser celebrada enlloc”. L’ajuntament de Barcelona n’hauria de prendre nota.

Mentrestant, continua la urticària a les urnes, encara que no siguin vinculants. Deu ser una qüestió de la “raça” que tant canten: Mas, Ortega, Rigau i Homs condemnats, pel Tribunal de Comptes, a pagar 4,9 milions d’euros pel procés participatiu del 9-N.

[Llegeix tot l’article]

AGENDA

De la Territorial

Dilluns 29 de novembre: Concentració per la llibertat dels presos polítics. Lloc i hora: a la plaça de la Vila de Gràcia, a les 20.00 h.

De l’ANC

Divendres 16 de novembre: Caminades pels presos polítics i el retorn del Govern a l’exili.
Lloc i hora: a Plaça Catalunya, a les 19.00 h.

Diumenge 18 de novembre: Solidaritat! Galícia amb Catalunya. Lloc i hora: Frankfurt a les 15h.

 

D’altres entitats

Fins el 2 de desembre: Exposició Presos polítics a l’Espanya contemporània.  Lloc i hora: Lluïsos de Gràcia. Dll – dv a partir de les 17 i dss – dg a partir de les 9h.

Dissabte 17 de novembre: Diada de la “Diabòlica de Gràcia”. Lloc i hora: pl Virreina a partir de les 11h.

Dijous 29 de novembre: Cicle de Xerrades sobre coeducació: “Amb els conflictes creixem junts”. Lloc i hora: Escola Patronat Domènech a les 17h.

VÍDEOS

EL MANDAT DE L’1-O NO ÉS SIMBÒLIC

 

PRESENTACIÓ DEL NOU WEB INTERNACIONAL DE L’ANC

CONCENTRACIÓ UN ANY DE VERGONYA, UN ANY DE DIGNITAT