Tot el suport a la vaga de fam!

Butlletí núm. 82 (14-12-2018)

Tot el suport a la vaga de fam!

Butlletí núm. 82 (14-12-2018)

1a volta de les Primàries Catalunya
Les Primàries de Catalunya, i de Barcelona, són un procés de participació popular, previ a les eleccions municipals, que permet votar tots els candidats i candidates directament i determinar el lloc que ocuparan a la llista que es presentarà a les eleccions.

– 1a VOLTA:  En aquesta votació s’escolliran les dues candidatures finalistes que aniran a la segona volta.

Com votar?

Telemàticament: al web: https://primariescatalunya.cat/ del 14 al 16 de desembre de 2018 (cal haver-se registrat i validat prèviament).
Presencialment: a Gràcia, al local del carrer Robí, 22, o a d’altres seus de l’ANC, el dissabte 15 de desembre de 2018 de10 a 14 i de 16 a 20h.

2a VOLTA: A la segona volta s’escollirà entre les dues candidatures finalistes qui anirà en primer i segon lloc i l’ordre de la resta de la llista.

Com votar?

Telemàticament: al web: https://primariescatalunya.cat/ del 21 al 23 de desembre de 2018 (cal haver-se registrat i validat prèviament).
Presencialment: a Gràcia, al local del carrer Robí, 22, o a d’altres seus ANC, el dissabte 22 de desembre de 2018.

COM ES VOTA? Per poder votar a les Primàries cal estar registrat al cens de votants de les primàries.

– COM ES FA EL REGISTRE DE VOTANTS?

Presencialment: fent la inscripció a qualsevol territorial amb el DNI i el volant d’empadronament si l’adreça del DNI no és correcta.
Telemàticament: al web https://primariescatalunya.cat/. Després caldrà validar les dades presencialment a qualsevol territorial amb el DNI i el volant d’empadronament si l’adreça del DNI no és correcta.

– CANDIDATS I CANDIDATES:

Pots consultar els candidats i candidates que es presenten a les primàries a l’apartat web: https://www.primariescatalunya.cat/candidats/

Consulta les seus electorals aquí

Més informació al web de primàries: https://primariescatalunya.cat/

Consulta els debats i opinions de les candidatures a Twiter: @candidatsprim

– CALENDARI DE LES PRIMÀRIES:

Data inici Data fi
Registre de votants de forma telemàtica:
– Inscripció a primariescatalunya.cat 27/08/2018 15/12/2018
– Validació de la inscripció a les AT 17/09/2018 15/12/2018
Inscripció al registre de votants de forma presencial a les AT 17/09/2018 13/12/2018
Celebració 1a volta de les primàries
– De forma telemàtica 14/12/2018 16/12/2018
– Presencialment 15/12/2018 15/12/2018
Celebració de la 2a volta de les primàries
– De forma telemàtica 21/12/2018 23/12/2018
– Presencialment 22/12/2018 22/12/2018
Assemblea Extraordinària de la Territorial de Gràcia

Aquest dimarts vam celebrar una assemblea extraordinària per parlar del posicionament de l’ANC i de la nostra territorial davant la data del 21 de desembre.

Aquest dia està previst que el consell de ministres del govern espanyol es vingui a reunir a Barcelona. Davant de la gravetat d’aquest fet, un grup de socis i sòcies de la territorial van sol·licitar la convocatòria d’aquesta assemblea extraordinària.

En un local massa petit per l’èxit que va tenir la convocatòria, atès que no en vam poder trobar cap de millor donada la premura de les dates, es va debatre el posicionament que havíem de tenir la nostra territorial. Es va parlar de diverses propostes d’acció no violenta que es podrien fer aquest dia i es va debatre sobre la situació repressiva actual.

També es va parlar que aquest dia en Roger Espanyol, una de les víctimes de la violència policial espanyola del primer d’octubre, ha d’anar a declarar com a imputat (!), i que se  li donaria suport.

Finalment es va votar a favor que l’ANC de Gràcia doni suport a les concentracions diàries de denúncia de la situació dels presos polítics en vaga de fam.

Xerrada Gabriela Serra: Catalunya, cap al procés constituent
Dimecres, 12 de desembre vam organitzar, conjuntament l’ANC de Gràcia amb el CDR de Gràcia, la xerrada Catalunya, cap al procés constituent, als Lluïsos de Gràcia, a càrrec de la lluitadora per la pau i la justícia social i dirigent i ex-diputada de la CUP Gabriela Serra.

Ens va explicar els inicis del procés constituent actual, que va datar al 2010. També ens va relatar, des de la seva perspectiva excepcional a primera línia, tots els fets transcendents que s’han anat succeint des de l’aprovació de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica de principis de setembre de 2017 fins al 20 de setembre, el primer d’octubre, el 10 i 27 d’octubre, 8 de novembre… dates que ens han marcat com a país i com a poble.

Finalment, ens va compartir la creació de Consell Assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent. Des d’aquí, es pretén donar forma i preparar el debat constituent. Aquest debat es pretén que sigui al màxim de participatiu possible, estès geogràficament i amb implicació de tota la societat, no solament la més polititzada. Però tampoc es vol que hi participi solament el col·lectiu independentista, sinó que es vol aconseguir que tothom que vulgui viure en un país millor pugui dir-hi la seva.

Després de la seva intervenció es va obrir un torn de preguntes que va anar contestant amb la seva característica sinceritat i contundència.

Vila de Gràcia, 10 de desembre
Com cada dilluns, persistents en el nostre compromís solidari, el 10 de desembre ens vam aplegar a la Plaça de la Vila, convocats per Òmnium, l’ANC i els CDR de Gràcia, per reivindicar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats. L’acte va començar puntualment a les 20h, amb cinc minuts de silenci, seguits pel Cant dels Ocells, a càrrec de músics i públic.

Tot seguit, l’Anna Crosas, en nom d’Òmnium Cultural de Gràcia, va fer la presentació de l’acte i va llegir fragments d’una carta d’en Jordi Sánchez, en què com a gracienc ens agraïa les mostres de solidaritat de cada dilluns i ens demanava de persistir en la nostra lluita pacífica. A continuació, va tenir lloc la intervenció del poeta i agitador cultural Vicenç Altaió, que després d’unes reflexions sobre la llibertat, la cultura i el compromís, va llegir quatre poemes molt actuals de sengles poetes catalans vivents: Perejaume, Joan Minguet Batllori, ell mateix i Dolors Miquel. Després vam interpretar el cant No ens mourem d’aquí, acabat amb aplaudiments.

Seguidament la companya Soledat Farré, en nom de l’ANC, va cloure l’acte amb els agraïments a músics i assistents i recordant el 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, amb la lectura dels articles 1:

“Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres”

i 10 de la declaració:

“Tota persona té dret, en condicions de plena igualtat, a ser escoltada públicament i amb justícia per un tribunal independent i imparcial, per a la determinació dels seus drets i obligacions o per a l’examen de qualsevol acusació contra ella en matèria penal”

Amb referències a la situació dels presos polítics en vaga de fam, interrompudes pels clams de “Llibertat”. Tot seguit vam interpretar el Cant dels Segadors, culminat amb els crits de “Visca Catalunya” i “Visca la Terra”. Finalment es va recordar la cassolada prevista per a les 21 h i promoguda pels quatre presos en vaga de fam.

Enric Espelt

Vila de Gràcia, 2 de desembre
Amb una assistència per damunt de la mitjana de les darreres convocatòries i amb la plaça ja fosca, la delegació a Gràcia d’Òmnium Cultural, el CDR de Gràcia i l’AT de Gràcia de l’ANC, van organitzar l’acte de cada dilluns en memòria dels presos, exiliats i represaliats polítics. Contemplarem amb satisfacció que al balcó de la casa de la vila hi torna a lluir la pancarta demanant la llibertat dels presos polítics, que feia setmanes “havia desaparegut”.

Vam començar amb l’habitual audició del Cant dels Ocells, seguida de la presentació per part de la companya Anna Crosas, que va parlar de l’inici de la vaga de fam que, iniciada per en Jordi Sánchez i en Jordi Turull, ja compta amb l’acompanyament d’en Josep Rull i el Joaquim Forn. El motiu, és denunciar les traves del tribunal constitucional espanyol a l’accés per part dels processats a la justícia europea, l’única de la que es pot esperar un tracte just.

Per a treure’ns l’amargor que ens envaïa, vam comptar amb la companyia La Portàtil Fun, un duo de músics graciencs format per la Clara Ayats (violí) i en Marcel Marimón (guitarra). Van cantar les seves adaptacions de Lladres que entren per Almansa, Això no és Espanya i Ay Carmela, de la època de la guerra del 36. De fet, van aconseguir el que semblava impossible pocs minuts abans: que tots ens alegréssim i animéssim.

Vam acabar amb els cants de la versió de No serem moguts i dels Segadors, amb música en directe del duo gracienc i els músics habituals de la plaça, i crits demanant la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. Després de que se’ns recordessin els actes previstos per a la setmana, vam iniciar una una manifestació (degudament autoritzada) que, amb crits de “Llibertat presos polítics”, ens va portar cap a la Travessera de Gràcia i el Torrijos, per arribar a la plaça de la Virreina, on es van fer alguns parlaments i càntics al·lusius a la lluita que ens ocupa.

Ens vam acomiadar a l’espera de posteriors convocatòries. Són dies complicats, però els ànims estan com mai.

Joan Molina

Acte de suport a Jordi Matas i a la Sindicatura electoral
Hi ha en marxa una querella contra els integrants de la sindicatura electoral de l´1-O, Jordi Matas, Marc Marsal, Tània Verge, Marta Alsina i Josep Pagès. Els acusen  de desobediència i usurpació de funcions i la fiscalia els demana penes de presó de 2 anys i 9 mesos.

Aquesta acusació es un atac flagrant contra els drets humans i la llibertat d’expressió (ni tan sols en el codi penal espanyol existeix el delicte per organitzar un referèndum). Com a mostra d’això, aquests darrers dies estan rebent el suport de milers de politòlegs, juristes, personalitats internacionals i associacions de juristes i politòlegs de diferents països. El Parlament català ha fet una declaració exigint la retirada dels càrrecs.

És per això que us convidem a participar a la xerrada de dimarts 18 de desembre, on comptarem amb la presència del president de la sindicatura electoral i catedràtic de, en Jordi Matas, i amb els també juristes i acadèmics en Joan Queralt i l’Àlex Peñalver. L’acte serà conduït per la periodista Magda Gregori.

Defensem els nostres síndics i tots els encausats, som tots nosaltres qui vam posar les urnes!

 

INFORMACIÓ DE LES COMISSIONS

Et posem al dia de l’activitat de la Territorial i et fem partícep de les convocatòries.

De la comissió d’extensió

Voluntari, voluntària, anima’t a participar a les sortides organitzades! És important que siguem el major nombre de persones possible. Aquests són els espais on pots col·laborar (atenció, les comissions tenim nous correus electrònics):

Parades: parades@graciaperlaindependencia.cat
Motxillaires: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat
Multiparades del Barcelonès: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat

Programació de parades a Gràcia el mes de desembre
  1. Dissabte 15 de desembre a Plaça Joanic: matí d’11 a 14h
  2. Dissabte 22 de desembre a Passeig Sant Joan/Indústria: matí d’11 a 14h
  3. Divendres 4 de gener a Travessera de Gràcia/Mare de Déu dels Desemparats: tarda de 17 a 20h

Apunta’t al doodle de parades

Parades 

La feina de les parades segueix, com ja hem repetit en altres ocasions, aquesta tasca dona visibilitat a l’assemblea i permet intercanviar informació amb els ciutadans sobre la situació política actual i els actes que s’organitzen, però també serveix per fer cures a nivell emocional. Les parades són sempre una oportunitat per captar nous socis o simpatitzants, així com per rebre donatius per a la Caixa de Solidaritat i Resistència i per a les famílies dels presos i exiliats. També són un punt important de distribució de llaços grocs i domassos i un espai per compartir amb altres entitats i fer xarxa. Per qualsevol consulta o suggeriment, podeu adreçar-vos a parades@graciaperlaindependencia.cat.

Us podeu apuntar a https://doodle.com/poll/mdawbtxhafrsnwn6.

De la coordinadora

Hi trobaràs informació permanent i convocatòries diverses d’àmbit general

Nou correu electrònic: coordinadora@graciaperlaindependencia.cat

Vine a col·laborar al local de la territorial

Com ja sabeu, obrim el local del carrer Robí, 22, els divendres, de 18h a 20h, com a punt de trobada i contacte presencial. Tenim estelades noves, domassos i informació.

Comissió del Procés Constituent

En aquests moments tan convulsos que estem vivint, la societat civil tenim moltes coses a dir, necessitem fer la nostra aportació sobre com volem que sigui la futura República catalana. Des de la coordinadora de Gràcia, hem cregut que seria interessant fer un recull de les idees que pugui aportar la nostre gent sobre el país que volem. Per això hem decidit crear la Comissió de Procés Constituent.

L’objectiu de la comissió és fer debats sobre diferents temes (les estructures d’estat, les relacions internacionals, la llengua, l’educació, la cultura, l’energia, el medi territorial, etc.). Recollirem els resultats dels diferents debats i els enviarem a les futures comissions de procés constituent que es vagin creant, i també afegirem idees a les que ja estan proposades.

Per aquest motiu us demanem la vostra col·laboració. La vostra participació és important, ja que tots som necessaris per assolir la República catalana de tothom i per a tothom. Si hi esteu interessats, poseu-vos en contacte amb nosaltres:
pconstituent@graciaperlaindependencia.cat.

 

EL MÉS CALENT, AL TWITTER

Hi trobaràs els tuits més punyents de la quinzena

Nació Digital
CDR Gràcia
Jordi Sànchez
Marcel Mauri
Assemblea Nacional
Jordi Corbalan

BREUS

T’expliquem coses que passen dins i fora de la Vila

5a edició del Fem Mercat a Vallcarca

El proper dissabte 15 de desembre arriba la 5a edició del Fem Mercat a Vallcarca amb la voluntat de facilitar l’accés del veïnat a productes ecològics i de temporada i a la vegada generar un espai de consum conscient i d’alternatives al consumisme. La jornada començarà a les 10h i acabarà a les 16h. Fa un any que el projecte Fem Mercat a Vallcarca va començar a rodar i la seva acollida per part del veïnat i col·lectius del barri ha fet possible la seva consolidació.

Aquesta és la primera edició en què se celebrarà el mercat més proper a l’hivern, una oportunitat perfecta per conèixer de primera mà quines són les hortalisses i fruites d’aquesta època de l’any. Un dels pilars del Fem Mercat a Vallcarca és poder comptar amb producció de proximitat per tal de fer possible l’apropament entre productors/es i clients/es, sense intermediaris.

ARTICLES QUE INTERESSEN

La secció on pots conèixer l’opinió de diverses personalitats, així com llegir articles de qualitat sobre el Procés Constituent

Recordo 2018

Mar Vallecillos

La Directa – 4 de desembre de 2018

En la darrera columna de l’any, recordo 2018 malgrat no hagi acabat encara. Sol passar que recordem coses que no han acabat, sol passar que moltes coses no acaben realment. Diuen que recordar vol dir tornar a passar pel cor, etimològicament. L’altre dia se’m va ocórrer que potser re-cordar també vol dir tornar a donar corda al temps. Ho vaig pensar quan algú em va dir que es trobava a faltar a si mateixa, s’enyorava (i a la vegada sé que mirava endavant). Ho penso ara, també, quan miro enrere 2018 i em dona per imitar George Perec, amb els seus Me acuerdo (Je me souviens), qui al seu torn imitava Joe Brainard, qui vés a saber si imitava algú. No és ben bé imitar, ja ho sé, és agafar el relleu, la veta, el fil i ampliar la idea, la xarxa, i seguir. Com amb cada conversa, cada vincle, cada columna.
Recordo llevar-me el primer dia de l’any a La Plata, Argentina, a casa d’una família que fins al dia abans no coneixia. Recordo que havíem ballat al jardí. Recordo travessar el riu, aquell primer de gener, i trepitjar per primera vegada Uruguai.

Recordo el fred i la sensació de buidor i astorament que vaig trobar a Barcelona en tornar. Recordo aquell no saber què fer ni on anar de tots plegats. Aquell silenci ple de crits, aquells crits buits, aquell dir-nos i ara què. Recordo aquelles cendres de revoltes que no havien cremat, aquella eterna pausa per anar al lavabo en la partida d’escacs, aquells dies i dies que anaven passant -que van passant- i els presos polítics no sortien, sinó que eren cada cop més. Recordo els presos avui, que no surten, encara. I aquesta fam.

Recordo la llum sobre la badia de Cadis.

Recordo que vam tallar l’autopista i ens van acusar de terroristes.

Recordo que a ma cosina li van donar hora per quiròfan el 8 de març a les set del matí. Recordo que em vaig quedar a dormir a casa seva per acompanyar la petita Mar a escola l’endemà. Recordo sortir de casa i trobar els piquets tallant la Gran Via. Recordo que cridaven que tombarem el patriarcat. Vaig prémer la mà de la meva neboda i vaig voler parlar-li de futur. Recordo que em va dir que tenia por i a mi se’m va quedar travessat el tot anirà bé. Recordo que tot va anar molt bé i que la vida sí, sovint sí, sí, sí. Ho recordo i vull recordar-ho més cops: que sí, que sovint la vida sí, tota, plena, endavant, sí.

Recordo aquella tarda la manifestació. Una emoció immensa i fins llavors desconeguda. Hi ha un dia, potser, en què tot canvia, i podria ser avui, ens dèiem les unes a les altres. Recordo que un cop més no, no va ser cosa d’un dia. Recordo la sentència de La Manada. La ràbia, el plor, la vergonya. De nou, la vergonya la sentíem les víctimes. Recordo, però, que mai no havia sentit parlar tant de violències masclistes i sistema patriarcal com aquells mesos i que vaig saber que la riuada ja no s’aturava.

Recordo preparar amb l’Emma un regal de comiat per al seu psicòleg, recordo l’emoció i l’agraïment que hi posava. Vam fer-li les seves inicials decorades i unes magdalenes que ens van sortir insípides. Recordo que ell li va dir que podia endur-se de record la joguina que volgués i ella va escollir un helicòpter de Lego.

Recordo que a Cornellà de Llobregat un home es va llençar al buit quan el venien a desnonar.

Recordo banyar-me despullada a les aigües gelades de la Muga i sentir-me tan feliç per fer-ho sola però sabent-les a prop, les bruixes, a una casa sobre el riu.

Recordo que va néixer la Lena; recordo tenir-la als meus braços.

Recordo Rodrigo Rato entrant a la presó.

Recordo Menorca, la dansa, el mar, la terra.

[Llegeix tot l’article]

AGENDA

De la Territorial

Dilluns 17 de desembre: Concentració per la llibertat dels presos polítics. Lloc i hora: a la plaça de la Vila de Gràcia, a les 20.00 h.

De l’ANC

Divendres 21 de desembre: Caminades pels presos polítics i el retorn del Govern a l’exili.
Lloc i hora: a Plaça Catalunya, a les 19.00 h.

Divendres 21 de desembre: Acte de protesta contra el consell de Ministes del 21 de desembre. Lloc i hora: A determinar.

D’altres entitats

Dimecres 19 de desembre: Cicle de xerrades de coeducació Identitats de gènere i prevenció de les violències masclistes.  Lloc i hora: Escola Montseny a les 17h.

Dissabte 15 de desembre: 5è Fem Mercat Vallcarca. Lloc i hora:  placeta metro de Vallcarca, de 10 a 16h

VÍDEOS

DISCURS ELISENDA PAULIZE

ENFORTIM-NOS AMB CONSUM ESTRATÈGIC!

ÒSCAR DALMAU – DEMÀ POTS SER TU!