Encetem un any de lluita!

Butlletí núm. 83 (10-01-2019)

Encetem un any de lluita!

Butlletí núm. 83 (10-01-2019)

Xerrada sobre la Sindicatura Electoral del Primer d'Octubre

El passat dimarts 18 de desembre vam poder escoltar la interessantíssima xerrada que encapçala el butlletí, sobre la persecució que la justícia espanyola va iniciar contra la Sindicatura Electoral de l’1 d’Octubre dies abans del referèndum.

Hi van participar:

Jordi Matas, president de la Sindicatura Electoral i Catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona
Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona
Àlex Peñalver, professor de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona i membre del Col·lectiu Praga
– Moderà: Magda Gregori, periodista

Defensem els nostres síndics i tots els encausats, som tots nosaltres qui vam posar les urnes!

El president Quim Torra ens acompanya la vigilia de Nadal

Vila de Gràcia, 24 de desembre de 2018 – A priori tot feia pensar que, pel dia que era i l’hora, hi seriem menys. Però no, la gent no va fallar, però érem més que mai! El dia 24 de desembre ens era especialment feridor pensar en els presos, els exiliats i els represaliats, tant que fa basarda.

Sí, sí; alguns diran que des de fa més de 400 dies és el mateix, la mateixa ignomínia, la mateixa extorsió. Que a la presó o lluny de casa tant se val quin dia vius; que tots els dies es compten igual, amb les xifres de la injustícia. Però en el cor de tots ells, dels que són lluny o tancats, per a res és el mateix. Estar separat dels més estimats, dels fills, de la parella o dels pares, i en aquests dies de Nadal, sens dubte els és particularment cruel i lacerant.

La música sempre ha estat una bona manera d’acompanyar el dolor; per això a la plaça de la Vila vam cantar, i mai fins aquell dia tan ben acompanyats. Després del toc de la campana, encara esquerdada, va presidir els cinc minuts de silenci el president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat dels pares d’en Jordi Sánchez, el Pere i la Núria. Aquell dia el silenci va ser més profund que mai. Estàvem especialment commoguts per la transcendència del dia i de la companyia; es palpava el patiment silent dels absents.

Tot seguit el president ens va adreçar unes paraules. En nom del Govern ens va agrair la nostra persistència en la denúncia. Ens va explicar que aquests darrers dies havia visitat les preses i ens va traslladar el seu missatge: “Gaudiu vosaltres el Nadal per nosaltres”. Va continuar amb una exhortació: “Reivindiquem-los, no els plorem. Perseverem, tossudament alçats i valents”. I va concloure amb un missatge nadalenc: “Tots som germans en la llibertat”.

I aleshores va arribar la música. Un grup de cantaires de diferents corals gracienques dirigides pel Quique Torndelacreu ens va acompanyar.  Va interpretar El cant dels ocells, en l’harmonització de Pau Casals i acompanyat pels músics de cada dilluns; El rossinyol, en l’harmonització d’Antoni Perez Moya, i El noi de la mare, en l’harmonització d’Ernest Cervera. En aquell moment, la Txell Bonet, parella d’en Jordi Cuixart, ens va adreçar unes paraules. Ens va dir que tots els presos tornaven a estar junts a Lledoners, i en nom d’en Jordi ens va desitjar un bon Nadal.

Tot seguit van cantar Santa nit, de Franz Grüber. Al final ens hi vam afegir tots els assistents en repetir el cor la primera estrofa. L’emotiu acte es va concloure amb el cant conjunt d’Els Segadors, interpretat a veus en l’harmonització de Josep Viader, amb l’acompanyament musical dels nostres fidels instrumentistes. Els crits finals de llibertat van estar els nostres millors desitjos de Nadal.

Xavier Andreu

Cap d'Any a la Plaça de la Vila
Vila de Gràcia, 31 de desembre de 2018 – Amb una assistència amb la mitjana de les darreres convocatòries, malgrat la data, que fa que veiem cares noves i amb la plaça ja fosca, la delegació a Gràcia d’Omnium Cultural, el CDR de Gràcia i l’Assemblea Territorial de Gràcia de l’ANC, vam organitzar l’acte de cada dilluns en memòria dels presos, exiliats i represaliats polítics.

Vam començar amb l’habitual Cant dels Ocells, que va anar seguit de la presentació per part de la companya d’Omnium Cultural Esther Cuatrecasas, que va parlar de que aquest és el segon Cap d’Any que en Jordi Sánchez i en Jordi Cuixart passaran a la presó i va explicar que aquell dia ens acompanyarien Els Glosadors de Gràcia.

Els vam escoltar cantar diverses poesies, acompanyats per la música d’una guitarra, dedicades als presos, exiliats i a la situació en la qual ens trobem com poble i país. 
Després d’escoltar les paraules de la nostra companya de l’ANC, Soletat Farré, vam fer un balanç de l’any que acaba i vam deixar oberta la possibilitat de canvis a la organització de l’acte. La concentració va acabar amb el Cant dels Segadors i crits demanant la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

Acabem aquesta crònica amb el desig de que el 2019 dugui la esperada llibertats a Catalunya i a tots els catalans.

Joan Molina

Primera concentració de l'any
Vila de Gràcia, 7 de gener de 2019 – Aquesta va ser la primera concentració de l’any nou, i convé recordar que ja en portem unes 60 des d’aquell llunyà 13 de novembre del 2017, quan ens hi vam aplegar per primer cop convocats per l’ANC i Òmnium de Gràcia, per reivindicar la llibertat dels presos polítics, tal com deia el text de la primera convocatòria.

L’acte va començar puntualment a les 20h, amb cinc minuts de silenci, seguits pel Cant dels Ocells, a càrrec de músics i públic. Tot seguit, l’Anna Olomí, en nom de la Plataforma GràciaLlibertat, que és l’entitat que s’ha fet càrrec de l’organització de la concentració, va exposar el guió de l’acte i l’esperança que els desigs de llibertat per a presos, exiliats i represaliats es facin realitat aquest any.

A continuació va tenir lloc la intervenció del jove escriptor, músic i cantant Eloi Martín Casanovas, que va llegir un text propi, entre poètic i filosòfic, ple de reflexions originals al voltant de conceptes com l’amor, el respecte, la violència, la submissió, el poder, la por i la solidaritat… una lectura que va complementar, malgrat l’afonia, amb la interpretació d’una cançó pròpia.

Després músics i públic vam interpretar el cant No ens mourem d’aquí, acabat amb aplaudiments. Seguidament, la Roser Latorre, companya de l’ANC i membre dels Castellers de la Vila de Gràcia, va fer la presentació de la Plataforma GràciaLlibertat, amb la lectura del Manifest de Constitució i la relació de les entitats adherides. Va cloure la seva intervenció amb una crida als membres d‘altres entitats a adherir-s’hi.

A continuació en Pere Folguera, membre de GràciaLlibertat, va fer alguna reflexió sobre el moment polític, va expressar l’agraïment als assistents, músics i protagonistes i va fer l’enumeració d’actes previstos per als propers dies:

La Matinal Groga, a la Plaça Tetuan, dissabte 12 de gener, de 10 a 14h, organitzada per l’ANC, amb múltiples activitats.
– Concentracions a totes les places de Gràcia, organitzades per les associacions integrades a la plataforma GràciaLlibertat, per al dia que traslladin els presos polítics a Madrid.

Tot seguit vam cloure l’acte amb la interpretació de l’himne Els Segadors, culminat amb crits de Visca Catalunya i clams de Llibertat.

Enric Espelt

INFORMACIÓ DE LES COMISSIONS

Et posem al dia de l’activitat de la Territorial i et fem partícep de les convocatòries.

De la comissió d’extensió

Voluntari, voluntària, anima’t a participar a les sortides organitzades! És important que siguem el major nombre de persones possible. Aquests són els espais on pots col·laborar (atenció, les comissions tenim nous correus electrònics):

Parades: parades@graciaperlaindependencia.cat
Motxillaires: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat
Multiparades del Barcelonès: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat

Programació de parades a Gràcia el mes de gener
  1. Dissabte 12 de gener a Gran de Gràcia/Travessera de GràciaPlaça Joanic: matí d’11 a 14h
  2. Dissabte 19 de gener a la Plaça Lesseps: matí d’11 a 14h
  3. Dissabte 26 de gener a Astúries/Fontana (Festa dels Foguerons). Hi haurà 2 torns: vespre de 18 a 21h i nit de 21 a 00h
  4. Dissabte 2 de febrer al Passeig de Sant Joan/Indústria: matí d’11 a 14h

Apunta’t al doodle de parades

Parades 

Ja tenim el calendari de l’ANC de Gràcia del 2019 i es pot obtenir a les parades i al local del carrer Robí, 22, els divendres de 18 a 20h. El preu és de 12 euros.

La feina de les parades segueix, com ja hem repetit en altres ocasions, aquesta tasca dona visibilitat a l’assemblea i permet intercanviar informació amb els ciutadans sobre la situació política actual i els actes que s’organitzen, però també serveix per fer cures a nivell emocional. Les parades són sempre una oportunitat per captar nous socis o simpatitzants, així com per rebre donatius per a la Caixa de Solidaritat i Resistència i per a les famílies dels presos i exiliats. També són un punt important de distribució de llaços grocs i domassos i un espai per compartir amb altres entitats i fer xarxa. Per qualsevol consulta o suggeriment, podeu adreçar-vos a parades@graciaperlaindependencia.cat.

Us podeu apuntar a https://doodle.com/poll/f3a5rzezqbsybcie.

De la coordinadora

Hi trobaràs informació permanent i convocatòries diverses d’àmbit general

Nou correu electrònic: coordinadora@graciaperlaindependencia.cat

Vine a col·laborar al local de la territorial

Com ja sabeu, obrim el local del carrer Robí, 22, els divendres, de 18h a 20h, com a punt de trobada i contacte presencial. Tenim estelades noves, domassos i informació.

El calendari de l’ANC de Gràcia del 2019 i es pot obtenir al local del carrer Robí, 22, els divendres de 18 a 20h. El preu és de 12 euros.

Comissió del Procés Constituent

En aquests moments tan convulsos que estem vivint, la societat civil tenim moltes coses a dir, necessitem fer la nostra aportació sobre com volem que sigui la futura República catalana. Des de la coordinadora de Gràcia, hem cregut que seria interessant fer un recull de les idees que pugui aportar la nostre gent sobre el país que volem. Per això hem decidit crear la Comissió de Procés Constituent.

L’objectiu de la comissió és fer debats sobre diferents temes (les estructures d’estat, les relacions internacionals, la llengua, l’educació, la cultura, l’energia, el medi territorial, etc.). Recollirem els resultats dels diferents debats i els enviarem a les futures comissions de procés constituent que es vagin creant, i també afegirem idees a les que ja estan proposades.

Per aquest motiu us demanem la vostra col·laboració. La vostra participació és important, ja que tots som necessaris per assolir la República catalana de tothom i per a tothom. Si hi esteu interessats, poseu-vos en contacte amb nosaltres:
pconstituent@graciaperlaindependencia.cat.

 

EL MÉS CALENT, AL TWITTER

Hi trobaràs els tuits més punyents de la quinzena

Ass. Catalana pels Drets Civils
Sense ficció
PrimàriesLH
Assemblea Nacional
Jordi Sànchez
Altsasu Gurasoak

BREUS

T’expliquem coses que passen dins i fora de la Vila

Es crea la Plataforma GràciaLlibertat

La nova Plataforma GràciaLlibertat té com a objectiu la defensa de la llibertat de totes les persones preses, exiliades, encausades i represaliades per motius polítics.

Conscients de l’excepcionalitat que patim els darrers mesos per la repressió desencadenada per l’Estat espanyol, els membres de la plataforma volen  compartir i organitzar-se a la cerca que una gran majoria de veïnes i veïns de Gràcia puguin expressar el seu rebuig decidit als atacs a les llibertats individuals i col·lectives.

Des de la nova organització es considera que la contribució d’entitats, organitzacions, moviments i associacions és fonamental per assolir el seu objectiu, ja que només la força del poble pot garantir la llibertat de tots i totes. En aquest sentit es proposen engegar una sèrie d’accions i actuacions. Des de la Plataforma volen conformar la unitat en defensa de la llibertat, des de les singularitats de cadascú (culturals, polítiques, socials…) i demanen l’adhesió de totes les persones que lluiten per la llibertat de les persones represaliades. El correu electrònic de contacte és graciallibertat@gmail.com.

ARTICLES QUE INTERESSEN

La secció on pots conèixer l’opinió de diverses personalitats, així com llegir articles de qualitat sobre el Procés Constituent

 

El contrari de la sororitat

Marta Rojals

Vilaweb – 7 de gener de 2019

«Si la ‘sororitat’ té una expressió antònima absoluta, perfectament podria ser aquesta complicitat masculina de les violacions grupals»

‘Sororitat’ ha estat el neologisme més popular de l’any 2018 a Catalunya. Si més no, ho diu el resultat de la votació oberta promoguda per l’Institut d’Estudis Catalans i l’Observatori de Neologia de la UPF, en què també concorrien modernors lèxiques com ara ‘demofòbia’, ‘seriòfil’ o ‘criptomoneda’. ‘Sororitat’, paraula lletjota, cacofònica, estranya al paladar, serà doncs candidata a figurar al Diccionari de la Llengua Catalana i, si és el cas, s’hi definirà més o menys com: ‘Solidaritat entre dones basada en motius socials, ètics i emocionals.’ O sia, la fraternitat de tota la vida, però volent dir només entre dones, i volent dir també que l’etimologia ja no té res a pelar davant de la ‘matximbrística’ creativa del parlant del futur.

Amb la irrupció de la ‘sororitat’, moltes dones ja podem posar nom a aquella sensació de germanor planetària que ens acapara quan col·laborem entre naltros, quan ens reivindiquem, quan fem xarxa per facilitar-nos la vida, i també, sobretot i en especial, quan una de naltros, aquí o a la Xina Popular, és empesa al pou de les sorpreses desagradables, lesives, irreversibles que la història reserva a les dones pel simple fet de ser dones. Podríem dir, en aquest sentit, que el terme ‘sororitat’ abraça el ‘si ens toquen a una, ens toquen a totes’ en totes les seues formes, i cobreix en certa manera una necessitat, perquè poder dir les coses amb precisió és fer-les existir amb una precisió idèntica.

Tenint present tot això, aquests dies de festa més o menys general, les notícies no ens han deixat abaixar la bandera de la sororitat, ans al contrari: la mateixa setmana de la punyalada judicial que manté en llibertat la Manada, hem sabut que a la Marina Baixa, per Cap d’Any, quatre hòmens van drogar i violar una noia de dinou anys, un dels quals amb antecedents per haver abusat d’una menor; i també hem sabut que, la nit de Nadal, una jove de la mateixa edat havia estat agredida sexualment per un grup de cinc nois a la Seu d’Urgell; i també ens ha arribat que, pocs dies abans de l’any nou, una noia de setze anys havia patit un intent de violació per part de quatre hòmens a Sabadell. I, per a rematar l’horror, l’horror al quadrat: no gaire abans de Reis, es feia públic que cinc nanos entre dotze i catorze anys havien abusat sexualment d’una xiqueta de dotze, cada dia durant un mes, en una població catalana de la qual no cal saber el nom.

Tot això, que s’hagi denunciat. Tot això, sense comptar les violacions de fora dels Països Catalans. Tot això, sense comptar els abusos individuals, cosa que hem fet expressament: perquè, pensant en la paraula que ens ocupa, pensant en la ‘sororitat’, se’ns ha acudit que si té una expressió antònima absoluta, perfectament podria ser aquesta complicitat masculina de les violacions grupals. Una complicitat que agermana la colla de violadors en primer terme i que, com els cercles concèntrics, es va eixamplant al seu entorn de camaraderia –recordem el xat de vint-i-un hòmens, vint-i-un, on la Manada presumien de les seues violacions–, i es continua fent ample amb la munió d’espontanis que, en la intimitat més fosca d’una pantalla, fan pujar als rànquings del porno les cerques de violacions grupals, i continua eixamplant-se més i més en un entramat solidari que culpabilitza sistemàticament les víctimes, que les vexa i humilia judicialment i pública, i que explica aberracions com l’elevació dels violadors a herois socials i televisius.

[Llegeix tot l’article]

AGENDA

De la Territorial

Dilluns 14 de gener: Concentració per la llibertat dels presos polítics. Lloc i hora: a la plaça de la Vila de Gràcia, a les 20.00 h.

De l’ANC

Divendres 18 de gener: Caminades pels presos polítics i el retorn del Govern a l’exili.
Lloc i hora: a Plaça Catalunya, a les 19.00 h.

Dissabte 12 de gener: Matinal groga solidària i reivindicativa. Lloc i hora: Plaça Tetuan, de 10 a 14h.

D’altres entitats

Del 11 de gener al 12 d’abril: Tradicionàrius XXXII Festival Folk Internacional. Lloc i hora: Centre Artesà Tradicionàrius.

Dissabte 12 de gener: Sortida a Lledoners. Lloc i hora: Gran Via Carles III, 28 – Jardins dels doctors Dolsa, de 9.45 a 13.30h

VÍDEOS

EL TEU CONSUM ÉS UNA EINA DE CANVI!

NO VIOLÈNCIA

CAP A LA INDEPENDÈNCIA!