La justícia espanyola a la foguera

Butlletí núm. 84 (28-01-2019)

La justícia espanyola a la foguera

Butlletí núm. 84 (28-01-2019)

Assemblea Informativa de la Territorial de Gràcia

El passat divendres 25 de gener es va celebrar una assemblea informativa, on van participar unes 54 persones associades i simpatitzants de la Territorial de Gràcia. Els temes que es van tractar varen ser:

 1. Accions que es preparen per la marxa dels presos i preses i inici dels judicis
 2. Informació sobre la proposta d’un grup de socis per una AGE i canvi d’estatuts
 3. Plataforma GràciaLlibertat
 4. Altres temes

Properament enviarem a tots els socis, sòcies i simpatitzants l’acta de l’assemblea amb els detalls del que es van debatre.

Tan sols remarcar que, al punt 2, l’assemblea va decidir de no donar suport la proposta rebuda, tot i que es va facilitar el document i el full de signatures a aquelles persones associades que ho sol·licitessin. Els resultats de la votació sobre si es donava suport a la difusió de la proposta va ser:

 • Si: 0 vots
 • No: 47 vots
 • Abstenció: 6 vots

També es va debatre una proposta per mostrar recolzament als membres de l’actual Secretariat Nacional, així com de la presidenta, arrel de la deriva mediàtica que està agafant la proposta d’eleccions anticipades. L’assemblea va decidir donar suport aquesta proposta per majoria. Les votacions van ser:

 • Si: 37 vots
 • No: 6 vots
 • Abstenció: 4 vots
La plaça de la Vila de gom a gom

Vila de Gràcia, 21 de gener de 2019 – Abans que la campana ronqués de nou –i quan l’arreglaran, Déu meu?– tots els habituals ja s’han adonat d’una obvietat: avui hi ha moltíssima més gent! N’hi ha que els han comptat i diuen que 1.500; una barbaritat. I és que el judici s’apropa, i amb ell, la nostra irritació s’exacerba i aquesta porta a l’acció. No, per molt que se’ls emportin a Madrid, mai estaran sols.

El silenci de cada dia, més profund que mai, més llarg que mai. Tota la plaça s’hi ha afegit. És hivern i pocs són els que gosen perllongar el beure a les terrasses; però avui, més que mai, respectuosos, s’han afegit a la denúncia.
En primer lloc, el Cesc Rosell ha parlat en nom de la Plataforma Gràcia Llibertat, denunciant la repressió creixent d’una policia ja clarament política. A continuació, el fotoperiodista Carles Palacio, represaliat el passat divendres a Girona, detingut sense ordre judicial acusat de desordres públics el dia del primer aniversari de l’u d’octubre quan ell estava degudament identificat treballant, ha denunciat que la seva detenció és una greu agressió al dret universal a la informació. Tot seguit, la Pepa Arenós ha llegit el manifest dels Fotògrafs per la República, en què després de denunciar el qüestionament per part de l’estat del dret de manifestació, ha demanat la solidaritat dels assistents.

Després de cantar plegats No ens mourem d’aquí, s’han pogut sentir tres enregistraments de veu de tres diferents represaliats del passat 16 de gener a Girona. El primer ha estat el de la Carla Costa, de l’organització política juvenil La Forja, qui ha explicat que, en resposta a la passada actuació policial, s’han tancat a la Universitat de Girona un conjunt de joves. Tot seguit s’ha sentit la veu del Dani Cornellà, alcalde de Celrà, qui també ha criticat l’Estat en la seva voluntat repressora i ha exigit al Govern català que faci efectiva la República. Finalment s’ha sentit l’enregistrament de l’Ignasi Sabaté, alcalde de Verges, qui ha denunciat la seva situació com a víctima d’una persecució massiva, creixent, indiscriminada i injustificada; a la vegada que s’ha solidaritzat amb la resta dels altres1.200 represaliats, afirmant que ells són la penyora de la nostra llibertat com a poble.

Després d’anunciar que avui mateix, a Martorell, hi ha hagut una altra detenció repressiva en la mateixa línia de les esmentades, s’ha informat que la radio anglesa BBC estava gravant un reportatge entre els assistents. Per acabar s’ha demanat que els propers dies i setmanes s’estigui més atent que mai a les possible convocatòries de noves accions, com a resposta immediata a les actuacions repressives de l’Estat, en la seguretat que, a les portes del judici, aquestes s’incrementaran.

El cant de els Segadors i el clam unànime per la llibertat dels presos, exiliats i represaliats, com sempre, han conclòs l’acte; el d’avui, el més massiu des que els iniciàrem.

Xavier Andreu

No pararem fins a tenir-los a casa
Vila de Gràcia, 14 de gener de 2019 Com cada dilluns, des del 16 d’octubre de 2017, el dia 14 de gener centenars de veïns de Gràcia van homenatjar els presos i exiliats polítics a la plaça de la Vila en un vibrant acte desenvolupat en tres fases: lectura de poemes, lectura d’una carta de Josep Rull i un recordatori de mobilitzacions.

“Gràcies a tots per ser aquí, no pararem fins a tenir-los a casa; no pararem fins aconseguir la llibertat que ens mereixem”, així va concloure la seva intervenció l’actor Manel Barceló, qui va llegir tres poemes, el primer del qual Romanço del 2 i 3 d’octubre, del llibre “La terra sagna”, de Ramon Solsona, que ironitza sobre la “marca España” entre l’humor i el sarcasme. El segon va ser El dia en que no va venir a Barcelona Cartarescu, els versos en els quals Dolors Miquel denuncia la negativa del poeta i intel·lectual “progresista” romanès Mircea Cartarescu a viatjar a Barcelona al·legant que ho desaconsellava per “l’ambient polític del nacionalisme”. Finalment, La nana de la cebolla, escrita a la presó per Miguel Hernández, que el mateix Barceló va llegir en una visita al presos de Lledoners com a deferència als espanyols que lluiten per la democràcia i que entenen i recolzen les llibertats que demanen els catalans.

Ens en sortirem perquè l’esperança és més poderosa que la por. Aquest és el missatge que Josep Rull va enviar com a resposta a una carta de la Maria del Carme Grifoll, veïna de Gràcia, i que ella va llegir. Entre d’altres coses, l’ex conseller (el mateix dilluns portava just 329 dies empresonat) agraïa les mostres de suport i estima que rep per correu. “Gràcies”, deia, “per haver-me acaronat l’ànima en aquests moments tan durs. Ens en sortirem. Per una Catalunya lliure!”. El revers de la carta incloïa els versos finals “Res s’acaba i tot comença…”, del poema de Josep V. Fox Ho sap tothom, i és profecia.

Un dels responsables de coordinar la concentració, la Plataforma GràciaLlibertat, va animar a acompanyar a Roger Español, físicament la víctima més greu de les càrregues policials de l’1-O, a la Ciutat de la Justícia. “El dilluns dia 21 tots serem Roger Español”, el proper objectiu esperpent de la justícia espanyola. També es va convidar a estar preparats per participar en les mobilitzacions populars quan el trasllat dels presos a Madrid, que algunes fonts situen per al dia 29 de gener, anunciï l’inici de la causa general contra l’independentisme.

Per cert, el dilluns 14 de gener nou patriotes portaven 2.489 dies a la presó i set més 2.830 dies d’exili. Si fossin una sola persona, hauria estat 3.399 dies empresonada i 2.830 dies exiliada. És a dir, presos i exiliats es repartirien un abominable càstig total de més de 17 anys de durada.

Com des de fa uns mesos, els músics que acompanyen el No ens mourem d’aquí i Els segadors van compassar la trobada, acomiadada per més de 500 crits de “Visca Catalunya lliure!” i “Visca la terra!”.

Quim Coca

L’Assemblea engega la campanya del judici a l’1-O amb un vídeo de denúncia i mobilitzacions a Catalunya i a les grans capitals europees
Make a Move. Self-determination is a right, not a crime. Amb aquest eslògan, l’Assemblea ha la campanya del judici a l’1-O en una roda de premsa amb la presència de la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie; el vicepresident, Pep Cruanyes; i el coordinador de la Comissió d’Incidència Internacional, Jaume Bardolet.

Elements audiovisuals, campanya publicitària i mobilització. Aquestes són les tres potes que sustentaran la campanya que vol explicar que la majoria de drets democràtics adquirits s’han aconseguit gràcies a lluites noviolentes o estratègies de desobediència civil noviolenta. “I el dret a l’autodeterminació és un dret tan mereixedor de la solidaritat internacional com molts d’altres”, ha afirmat Paluzie.

Missatges a les ciutats europees

La campanya tindrà dues fases. Primer, a nivell nacional, en què es demanarà el suport de la ciutadania catalana per finançar a través de donacions voluntàries la segona fase. Així, s’ha habilitat un lloc web, makemove.cat, i un vídeo promocional que repassa, com ha explicat Paluzie, altres lluites noviolentes que han acabat confluint en la constitució de nous drets.

La segona fase servirà per traslladar els missatges de la campanya, a través de les xarxes socials, amb l’etiqueta #MakeaMove, però també a través de tanques publicitàries o elements volumètrics al centre de les grans ciutats europees, especialment Brussel·les, Londres, París, Berlín, Roma i Ginebra. Posteriorment, es llançarà un videoclip basat en una cançó de Peter Gabriel i que en les properes setmanes es farà públic.

Jornades de mobilitzacions

A més d’aquestes accions, l’Assemblea també té previst dur a terme mobilitzacions de diversa intensitat i esglaonades en el temps. Primer, durant el trasllat dels presos. Posteriorment, durant el primer o primers dies de judici, on la ciutadania sortirà a Catalunya, però també a altres capitals europees, amb el suport d’altres col·lectius amb els quals s’han anat teixint aliances aquests darrers mesos, com l’Appg de Westminster.

A més, un cop iniciat el judici es farà una gran mobilització a Euskal Herria i a Madrid, on es comptarà amb el suport de gent i moviments madrilenys i castellans que han anat mostrant la solidaritat amb el poble català i el dret a l’autodeterminació.

Criminalització i vulneració de drets

Pep Cruanyes, vicepresident de l’entitat, ha explicat que aquesta campanya servirà per explicar, a través de díptics, moltes de les vulneracions que s’estan produint o s’han produït al llarg d’aquestes mesos d’instrucció, com l’abús de la presó provisional, la vulneració del dret de defensa, a jutjar la causa d’una manera global, etc. Per tot això, Cruanyes considera el judici un acte “d’injustícia”, i ha dit que des de l’entitat no es normalitzarà el judici. “Malgrat que intentaran que tingui aparença de legalitat, no el normalitzarem, i ho denunciarem”, ha dit.

Al seu torn, Jaume Bardolet, coordinador de la Comissió d’Incidència Internacional, ha volgut deixar clar que darrera l’aparença d’estat de dret en realitat hi ha un procés polític, una “causa general” que vol criminalitzar l’autodeterminació i la “dissidència política” impròpia del segle XXI.

INFORMACIÓ DE LES COMISSIONS

Et posem al dia de l’activitat de la Territorial i et fem partícep de les convocatòries.

De la comissió d’extensió

Voluntari, voluntària, anima’t a participar a les sortides organitzades! És important que siguem el major nombre de persones possible. Aquests són els espais on pots col·laborar (atenció, les comissions tenim nous correus electrònics):

Parades: parades@graciaperlaindependencia.cat
Motxillaires: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat
Multiparades del Barcelonès: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat

Programació de parades a Gràcia el mes de febrer
 1. Dissabte 2 de febrer al Passeig de Sant Joan/Indústria: matí d’11 a 14h

Apunta’t al doodle de parades

Parada de Foguerons 2019

Dissabte 26 de gener es va celebrar una nova edició dels Foguerons de Sa Pobla de Sant Antoni de Mallorca a Gràcia, la 26a (si no ens fallen els càlculs!). I, també la territorial de Gràcia de l’ANC va fer la seva ja tradicional parada, i en van set, al carrer d’Astúries davant de la parada de metro de Fontana.

La participació de nou companyes i companys, va fer possible una parada de sis hores. Com cada any, el flux de gent va ser intens i constant des que vam obrir la parada, a les 18 h, fins a la cloenda, cap a les 24. El fred no va ser massa intens, i el vent (que pot ser força molest a Fontana!) gairebé no va fer acte de presència.

L’acollida per part dels nostres veïns, i de la gent de fora que va venir a la festa, va ser tan bona com a la resta de les parades que fem cada dissabte als carrers i les places de la nostra Vila. El públic es va endur molts llaços, xapes (en vam fer algunes a la parada) amb diversa simbologia, estelades i calendaris. També, com passa a totes les parades, s’hi van atansar alguns estrangers interessats o (simplement) curiosos de la nostra lluita. Un dels trets característics i més gratificants d’aquesta parada, és la presència de companys mallorquins que acompanyen els músics i esbarts de l’illa germana.

En resum, una parada emblemàtica i que va requerir la participació de més voluntaris que les que fem cada dissabte perquè dura sis hores i acaba a mitjanit. Malgrat tot, el compromís dels membres de la nostra territorial va permetre que sempre hi hagués cinc companys a la parada, es pogués atendre bé al públic i es mantingués encesa la flama de la nostra lluita.

Com sempre, l’AT de Gràcia de l’ANC és al carrer, compartint la lluita i la festa amb els nostres veïns. Perquè, som uns graciencs més, que lluitem per la nostra llibertat!

Joan Molina

Per qualsevol consulta o suggeriment, podeu adreçar-vos a parades@graciaperlaindependencia.cat. Us podeu apuntar a https://doodle.com/poll/f3a5rzezqbsybcie.

De la coordinadora

Hi trobaràs informació permanent i convocatòries diverses d’àmbit general

Nou correu electrònic: coordinadora@graciaperlaindependencia.cat

Vine a col·laborar al local de la territorial

Com ja sabeu, obrim el local del carrer Robí, 22, els divendres, de 18h a 20h, com a punt de trobada i contacte presencial. Tenim estelades noves, domassos i informació.

El calendari de l’ANC de Gràcia del 2019 i es pot obtenir al local del carrer Robí, 22, els divendres de 18 a 20h. El preu és de 12 euros.

L’assemblea impulsa la creació dels Consells Locals de la República Catalana

Per tal de seguir fent passos cap a la independència i de fer arribar a tothom que la República catalana que volem implantar la volem i la farem més justa, solidària, moderna i participativa, el Secretariat Nacional de l’Assemblea ha acordat crear els Consells Locals de la República catalana (CLdRC).

Els Consells Locals pretenen “Fer la República catalana” des del territori,amb la certesa que, a dia d’avui, no és efectiva. Els Consells Locals són l’eina d’apoderament de la gent en allò que ja pot avançar i, així, crear una estructura civil no autonòmica on assentar les bases del nou Estat.

Davant les dificultats del moment per la repressió de l’Estat espanyol, i la renúncia, almenys temporal, per part dels partits del Govern, de fer efectiva la República catalana i, per tant, la independència, la societat civil hem de prendre consciència i començar a avançar incidint al territori des de l’àmbit local en diferents àrees. D’aquesta manera, els Consells Locals esdevindran un espai de col·laboració i coordinació de diferents iniciatives en l’àmbit local.

EL MÉS CALENT, AL TWITTER

Hi trobaràs els tuits més punyents de la quinzena

La Directa
Altsasu Gurasoak
Mov. Popular Gràcia
Ona Llibres
Col·lectiu ComuniCATs
Assemblea Nacional Catalana

BREUS

T’expliquem coses que passen dins i fora de la Vila

Es troba l’escletxa legal per salvar les casetes del carrer Encarnació

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha anunciat aquest divendres que el seu equip i la plataforma veïnal Salvem l’Alzina han trobat la via que hauria de permetre salvar de l’enderroc les dues casetes històriques del carrer Encarnació que, segons el projecte que les afecta, s’han de convertir en una promoció de 28 pisos. L’equip de Colau ja va anunciar, a finals de novembre, que havia arribat a un acord amb la propietat, Encarnación Invest SL, per indultar l’alzina bicentenària que hi ha en un dels jardins del casalot (la seva tala va representar l’inici de la mobilització veïna) a través d’una modificació del projecte que implicava reduir el nombre de places d’aparcament previstes. El consistori ara celebra que ha trobat la manera d’incloure les dues casetes en l’indult.

Es tracta, segons ha detallat Badia, de la llei d’espais naturals de la Generalitat, que recull que la protecció d’un element de flora (el consistori està pendent de catalogar l’alzina) permet revocar la llicència del projecte que l’afecta. El regidor, però, ha aclarit que revocar la llicència no vol dir que el projecte no es faci, sinó que es busca la manera que tiri endavant sense destruir elements catalogats. En aquest cas, es vol garantir que es preserven, com a mínim, les façanes i els elements que es consideri que tenen valor patrimonial.

La previsió és que l’alzina del carrer Encarnació entri a formar part del catàleg entre els mesos de febrer i març i, per tant, l’argument municipal és que aquest fet condiciona la totalitat del projecte urbanístic. Els propietaris ja han estat informats que es farà una suspensió cautelar de la llicència i que la idea és revocar-la. “Protegim patrimoni urbanístic gràcies a preservar el patrimoni verd”, ha celebrat Badia, que ha reconegut que van ser els mateixos veïns els que van posar el consistori en la pista d’aquesta via.

ARTICLES QUE INTERESSEN

La secció on pots conèixer l’opinió de diverses personalitats, així com llegir articles de qualitat sobre el Procés Constituent

   Tribulacions

Jaume Barberà

Nació Digital – 21 de gener de 2019

«És obvi que la Transició es va acabar, però també és obvi que l’Estat Autonòmic continua en vigor, malgrat tot el que s’ha fet a Catalunya i del preu tan alt que s’ha pagat i es paga»

Avui, fa 69 anys, va morir George Orwell. I d’ell és aquesta sentència: “En temps d’engany universal, dir la veritat es converteix en un acte revolucionari”.

Dir la veritat o, si més no, fer pública la teva interpretació de la veritat, acostuma a crear problemes, sobretot si s’adreça a persones o a col·lectius sectaris i/o fanatitzats.

Hi ha molta literatura a l’abast dels qui vulguin aprofundir en els mecanismes de com s’estructuren i reforcen les creences a través de les mentides i de com s’aconsegueix que les víctimes de l’engany rebutgin qualsevol informació que els contradigui la seva fe.

A Europa, a Catalunya, a Espanya, al món, en general, hi ha, des de fa uns anys, el renaixement del qual, a l’engròs, anomenem populisme que, a més, coincideix amb la desaparició dels líders, dels referents. El populisme fa de la fal·làcia narrativa la seva eina preferida. Construeix històries falses que sempre resulten més persuasives que els fets, que la veritat.

Vivim temps de canvi, ens agradi o no. Canvi. I els canvis generen tribulacions.

La crisi del 2008, la crisi més greu que ha viscut el món occidental, el sistema capitalista, des del 1929, ho ha capgirat tot o gairebé.

El 15 de maig de 2011 es va redactar l’acta de defunció de la Transició espanyola. Ho van fer desenes de milers de persones indignades en places públiques d’arreu de l’Estat. D’aquell esclat de protestes i de reivindicacions, en va néixer Podemos, que ha arribat a ser la tercera força política a Espanya i que, avui, viu les seves hores més baixes i problemàtiques a causa del que existeix des del principi del temps: egos i lluita pel poder.

L’esquerra no aprèn. En claustres universitaris es poden concebre, des de la poesia, la fraternitat i la igualtat, les societats més justes i precioses del món mundial, però, quan se surt de la confortabilitat teòrica, comencen els problemes, sobretot, si s’ostenta el poder o es participa en estructures de poder. L’esquerra no aconsegueix alliberar-se de la seva pulsió autodestructiva.

La crisi de Podemos es produeix en el pitjor moment, perquè afebleix l’esquerra i perquè ha ressorgit amb força electoral el neofranquisme desacomplexat. A més, Podemos defensa la plurinacionalitat de l’Estat, cosa poc valorada, encara, pel fanatisme d’alguns estelats. El PSOE, si Podemos continua en l’infantilisme, també en patirà les conseqüències.

Canvis. Si el 15 de maig de 2011 es va enterrar la Transició, l’11 de setembre de 2012 va començar, a Catalunya, el desmantellament de l’Estat Autonòmic, que va culminar amb el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i amb la declaració d’independència 26 dies després.

[Llegeix tot l’article]

AGENDA

De la Territorial

Dilluns 4 de febrer: Concentració per la llibertat dels presos polítics. Lloc i hora: a la plaça de la Vila de Gràcia, a les 20.00 h.

De l’ANC

Divendres 1 de febrer: Caminades pels presos polítics i el retorn del Govern a l’exili.
Lloc i hora: a Plaça Catalunya, a les 19.00 h.

Dijous 31 de gener: Xerrades (in)formatives. idees per un model de país. La República, Models de Lleis Electorals. Lloc i hora: Biblioteca Horta – Can Mariner, carrer del vent, 1, a les 18.45h.

D’altres entitats

Dissabte 2 de febrer:  Les Xeres de Santa Àgata. Festival de Foc i Llum al Lluçanès. Lloc i hora: Prats de Lluçanès.

Dissabte 9 de febrer: XXIII Jornada de prevenció de lesions en el món casteller. Lloc i hora: Can Musons, carrer Alzina, 7.

VÍDEOS

RODA DE PREMSA DE LA CAMPANYA MAKE A MOVE

SABEM ON ANEM

JUDICI A LA DEMOCRÀCIA